Samandağ'ın kaderi için en uygun olanın "rezerv alan" olduğu görüşünü savunanlar ile Samandağ'ın inşası için "rezerv" dışında bir yöntem olduğunu savunanlardan oluşan iki farklı görüşteki heyetler iki farklı çalışmaya imza attı.
6 Şubat ve 20 Şubat'ta yaşanan depremlerle ağır yara alan Hatay'ın Samandağ ilçesinin yeniden inşası için farklı görüşte olanlar görüşmelere devam ediyor.
Samandağ için en iyi olanın rezerv alan olduğunu savunanlar ile rezerv alan istemeyerek farklı çözüm yolları olduğunu savunan iki farklı görüş, iki farklı koldan çaba sarf ediyor.
REZERV ALAN EN İYİ ÇÖZÜM DİYENLER VALİ MASTLI İLE BİR ARAYA GELDİ
Geçtiğimiz Cuma günü, Samandağ'ın kaderi için rezerv alanın en iyisi olacağını savunan Siyasi Parti ve Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri, kanaat önderlerin yer aldığı heyet, Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay'ın da yer aldığı Hatay Valiliğine bir ziyaret gerçekleştirdi.
Heyet, Hatay Valisi Mustafa Masatlı ile bir araya geldi.
Heyette yer alan Ayhan Kara Vakfı Başkanı ve Has Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kara, ziyaret sonrası yaptığı paylaşımda “Samandağ'da Rezerv Alan ilanı için Hatay Valisi Mustafa Masatlı'yı ziyaret ettik, Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay, STÖ başkanları ve kanaat önderleriyle birlikte yaptığımız ziyaret ilçemizin geleceği adına umutlarımızı artırdı. Kimsenin mağdur olmayacağı, hakkaniyetli bir planlama ve yapılaşma ile modern bir Samandağ'ı ortaya çıkarmak hepimizin rüyası. Bunu devlet eli olmadan yapabilmemiz mümkün değil, ne Samandağ Belediyesi, ne HBB, ne de hemşehrilerimiz gerekli bütçeyi karşılayabilir. Zemin güçlendirme, altyapı, üst yapı, şehir donatıları derken devasa bir rakam çıkıyor karşımıza. 2 yıl ödemesiz, 18 yıl sıfır faizle devlete borçlanarak yepyeni ve bütünsel bir master planla muhteşem ve deprem dirençli bir ilçeye sahip olacağız. Sürecin takipçisi olacağız.” ifadelerine yer verdi.
“BAŞKA BİR İNŞA MÜMKÜN” DİYENLER ATÖLYE ÇALIŞMASINDA BİR ARAYA GELDİ
Yine aynı gün rezerv alan ve kamulaştırmalara karşı olan heyet akademisyenlerin de yer aldığı bir atölye çalışmasında bir araya gelerek Samandağ'ın geleceği için en uygun yöntemin ne olabileceğini tartıştı.
Gerçekleştirilen atölye çalışması sonrası Kaldıraç Hareketi Samandağ Temsilciliğinden Çağla Cemali, yaptığı paylaşımda “Bugün değerli hocalarımız Mimar Gül Köksal, Şehir Plancısı Tuğçe Tezer, Antakya Şehir plancıları Odası Başkanı Serkan Koç, Polen Ekoloji Enstitüsü, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'ndan Nilgün Aşkar, Samandağ Belediyesi İmar Müdürü Defne Düzce, Belediye Başkan Yardımcısı Talay Tunç ve Sosyalist Örgütlerin(Türkiye İşçi Partisi, Yeniden İnşa Platformu, Sosyalist Meclisler Federasyonu, Toplumsal Özgürlük Partisi, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi, Kaldıraç Hareketi)katılımı ile Samandağ'ın hasar almış yapısının yeniden inşası söz konusu iken, neleri referans almalı, ihtiyaçlarımız neler üzerine bir atölye çalışması yaptık.
Re'sen kamulaştırma dedikleri gasp, rezerv dedikleri yağma olan seçeneklerin dışında bir inşa mümkün. Ve bunu hayata geçirene dek mücadele edeceğiz.
Çünkü bu bir onur mücadelesi. Tarihine, geleceğine, yaşamına, sağlığına, özgürlüğüne sahip çıkma mücadelesidir.
"Her şeye hayır dediniz yerine ne koyacaksınız?" diyenlerle her zaman tartışmaya hazır olduğumu belirtmek isterim.
Hocalarımız ve Samandağ'ın özneleri ile süreci takip etmeye devam edecek, sokakta, akademide, medyada, her yerde, her alanda mücadele edeceğiz.
Bizi küçük dünyalarına hapsederek kontrol edecekleri bir Samandağ kurmalarına izin vermiyoruz!” ifadelerine yer verdi.
Foto-Haber: Neslihan Sağaltıcı