(ANKARA) - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), geçici görevlendirmeyle Sinop'un Boyabat ilçesine giderken meydana gelen kazada iki doktorun hayatını kaybetmesine tepki gösterdi. SES’ten yapılan açıklamada, “Ölüyoruz… Sonu gelmeyen geçici görevlerde, iş yükü altında ezildiğimiz mesai çıkışlarında ölüyoruz. Bu vahim kaza göz göre göre gelen bir iş cinayetidir" denildi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), geçici görevlendirmeyle Sinop'un Boyabat ilçesine giderken meydana gelen kazada iki doktorun yaşamını yitirmesi üzerine açıklama yaptı.

"Günü kurtarmaya yönelik geçici çözümlerle sağlık sistemi ayakta tutulmaya çalışılmaktadır"

Hekim sayısının azlığına ve hekimlerin iş yükünün giderek arttığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Yıllardır dile getiriyoruz uygulanan sağlık politikaları halkın ve emekçilerinin yararına değildir. OECD ve AB ortalamalarına göre çok az sayıda personel ile görev yapmanın dışında kışkırtılan sağlık talebi ile kamu sağlık kurumlarına başvurucu sayısı her gün artıyor. Buna rağmen hekim ve sağlık personeli sayısında bir artış gözlenmemektedir. 100 bin kişiye düşen hekim sayısı 228 iken OECD ülkelerinde bu oran 402’dir. Yıllık sağlık kurumlarına başvuru sayısında ise Türkiye de oran 10,2 iken OECD ortalaması 6’dır. Bu veriler bile başlı başına giderek artan sağlık talebi karşısında hekim sayısındaki yetersizliği ortaya koymaktadır. İller içindeki geçici görevlendirmeler hayatlara mal olurken, günü kurtarmaya yönelik geçici çözümlerle sağlık sistemi ayakta tutulmaya çalışılmaktadır. Ölüyoruz… Sonu gelmeyen geçici görevlerde, iş yükü altında ezildiğimiz mesai çıkışlarında ölüyoruz. Bu vahim kaza göz göre göre gelen bir iş cinayetidir! Sağlık emeğini sömürü alanına dönüştüren bu sistem de yeterli istihdam sağlanmadıkça, birinci basamak koruyucu sağlık sistemi güçlendirilmedikçe, etkili sevk zinciri uygulanmadıkça ölmeye devam edeceğiz.

Giderek artan sağlık talebini sağlık emekçileri hayatları ile karşılayamaz. Yaşamak yaşatmak istiyoruz."

 

Kaynak: anka