AKP ve MHP'nin 2023'te veya daha öne çekilebilecek ilk seçimde uygulanması hedefiyle üzerinde çalıştığı seçim ve Siyasi Partiler Yasası değişikliği çalışmalarında sona yaklaşıldı. AKP'de çalışmayı yürüten ekip içinde yer alan üst düzey bir yönetici, hazırladıkları öneriyi önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la değerlendirip ardından MHP ile son biçimini vereceklerini söyledi. Ancak "dar" veya "daraltılmış bölge" isteyen AKP'lilere göre, MHP ile bu konularda uzlaşma sağlanamadığı için yasa teklifi ile ilgili çok fazla "beklentiye girilmesine gerek yok."

Teklifin en önemli düzenlemesinin seçim barajının düşürülmesi olacağı iddia ediliyor. Yeni baraj, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ardından ilk kez dile getirilen ve MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin açıklamasıyla "kesinleştirilen" şekilde yüzde 7 olarak Meclis'e teklif edilecek.

Aslında her iki partinin kurmayları da, parti heyetleri arasında yürütülen görüşmelerde "yüzde 5" oranı üzerinde anlaştıklarını ancak "liderlerin ağzından bu oran telaffuz edildiği için" barajın yüzde 7 olarak teklifte yer alacağına işaret ediyor.

AKP kanadında da başkanlık sisteminde seçim ittifaklarının yasal zorunluluk olmasa da siyasi tablo açısından "zorunlu hale" geldiği ve barajın da "fiilen sıfırlandığına" dikkat çekiliyor. Gerek AKP gerekse MHP'de, yasa teklifinde değişiklik konusunda Meclis'in karar verebileceği; "ikna edici bir tutum ortaya konulursa" oranın değişebileceği vurgulanıyor.

Editör: TE Bilişim