Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, TV5 televizyonunda Gazete Duvar Ankara Temsilcisi Nergis Demirkaya, TV5 Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Yılmaz ve ABC Gazetesi yazarı Ömer Şahin’in sorularını yanıtladı.

Dış politikadan ekonomiye, ittifak tartışmalarından aday arayışlarına kadar birçok soruya yanıt veren Davutoğlu, kendisi ile birlikte Ali Babacan’a yönelik “Onların nasıl ihanetin içerisinde olduklarını kendilerinin düşünmesi lazım. Onlar o makamlara kendi layık oldukları için gelmediler. O makamlara getirildiler” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yanıt verdi.

"DEĞİL TAYYİP ERDOĞAN BABAM OLSA SADAKAT GÖSTERMEM"

Erdoğan’ın sözlerine "ihanet" ifadeleri üzerinden tepki gösteren Davutoğlu, “Bazı kavramlar yıpratılmamalı, yerinde kullanılmalı. Eğer yerinde kullanmazsanız o kavram bir gün gelir sizi vurur. İhanet çok ağır bir itham. Sayın Cumhurbaşkanının en büyük zaafı, hesaba çekileceği şey kibri, niteliğe düşman oluşu ve mutlak kudreti kendisinde görmesidir. Benim inanışım kulu kul olmayı engelleyen bir inanç. Müslümanın bir özelliği varsa şahsiyet sahibi olmasıdır. Bizim nihai sadakatimiz Allah’a, ait olduğunuz topluma, milletedir. Eğer faniler o ilkelere uyarlarsa sadakat gösteririm. O ilkelere uymayanlara değil Tayyip Erdoğan babam olsa sadakat göstermem. Benim hiçbir faniye nihai sadakatim yoktur” dedi.

'ERDOĞAN’A DAVA AÇMAYI DÜŞÜNÜYORUM'

Davutoğlu, Erdoğan’a "ihanet" sözleri nedeniyle dava açmayı düşündüğünü belirterek şunları söyledi:

“Herkes adliye saraylarının yakınından Beştepe’de uzanan adalet pazarlıklarından bahsediyor. Yakın zamanda Siirt İl Başkanımıza böyle bir hukuki meselesini çözmek için birkaç milyon dolar teklif edenler çıkmış. Fatih kadı önünde hesap verdi, Tayyip Erdoğan’da hesap vermeye hazır olacak. Siz Cumhurbaşkanı zırhına sığınıp en ufak eleştiriye bile tahammül etmeyeceksiniz ama başkasına istediğiniz hakareti yapacaksınız. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı yapmış biri olarak hukuki dava da açmayı düşünüyorum. Bugüne kadar siyasi dava hiç açmadım. Türkiye’de Başbakanlık yapmış birini kimse ihanet ile suçlanamaz, kimse hain diyemez. Varsa elinde bir delil beni Divan-ı Harp'te yargılasın. Fatih gibi kadı önünde hesap vermeye hazır olacaksınız. Sayın Erdoğan siz adalete ihanet ettiniz. Ben bir hiçtim de neden ülkeyi emanet etti."

'BEN HİÇTİM DE NEDEN ÜLKEYİ EMANET ETTİN?'

Bugüne kadar geldiği makamlara emekleri ile geldiğini kaydeden Davutoğlu, “Kötü bir bakan olsaydım kimin aklına gelirdi benim Başbakan olmam. Layık olmayan birine ülkeyi nasıl emanet ettin. Bir hiçtim de neden emanet ettin. Ben geldiğim hiçbir yere emeksiz gelmedim, tırnaklarımla geldim. Uykusuz gecelerle geldim, çileli yolculuklarla geldim. Ne bir beyzadenin oğluyum ne arkamda sermaye var ne de şöhretli insanların yanında büyüdüm. Beni Tayyip Erdoğan okutmadı.

Anama, babama borçluyum. Kimseye diyet borcum yok. Sayın Erdoğan insanlara rızık veren makam da değil, izzetli kılan makam da değil. Neden bugünkü bakanların uluslararası şöhretleri yoktu da bizim vardı. Bu Sayın Babacan için de geçerlidir. Sayın Babacan da çalışarak geldi. Kimse hakkını yiyemez. Çetin yollardan geldik. Sayın Cumhurbaşkanı lütfetmiş! Sadece o söylese, provokatörlerini karşımıza getiriyorlar, Tayyip Erdoğan olmasa sen bir hiçtin, sen onun yüzünden bakan oldun, yok canım! Biz olmasak Tayyip Erdoğan bir hiçti aynı zamanda. Sayın Erdoğan’a teveccühü için her zaman teşekkür ettim, hiçbir saygısızlık yapmadım ama bizler ayrıldıktan sonra Tayyip Erdoğan’daki değişimi herkes görsün. Çünkü bizler ayrıldıktan sonra ona hakikati söyleyecek kimse kalmadı. Kimse bize bu muameleyi yapamaz. Bize böyle tepeden dağları ben yarattım edasıyla, makamları mevkileri serpiştiren o değil. Bütün onları Allah’ın takdiri, anamın babamın helal lokması, milletin bana hoca unvanıyla verdiği bilgiye birikime...

Sayın Babacan da çalışarak geldi. Biz olmasak Tayyip Erdoğan bir hiçti” diye konuştu.

"SAYIN BABACAN’IN KARARINA SAYGI DUYARIM"

Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, DEVA ve Saadet Partisi’ne (SP) önerdiği ortak deklarasyonun DEVA Partisi’nin 21 kişilik başkanlık kurulu tarafından reddedilmesinin ortaya çıkması sonrasında iki parti arasında kırgınlık olup olmadığı sorusunu yanıtladı.

Davutoğlu, konuya ilişkin "Bundan sonraki ilişkilerimizi etkileyen bir sonuç doğurmaz. Sayın Babacan ile bir telefon görüşmem olmadı. Bizim partimizde de her mahalleden temsilciler var. Bu girişim geçen yıl ağustos ayında yapılmıştı. Altılı masa kurulmamıştı bile ve altılı masaya alternatif de değil. Bunun siyasette kırgınlık vesilesi olmaması gerekir. Sayın Babacan'ın kararına saygı duyarım. Bunu basın üzerinden duymak istemezdim. Bundan sonraki ilişkilerimizi etkileyen bir sonuç doğurmaz. Siyasi olgunluk içinde bakarız. Sayın Babacan'a karşı bir kırgınlık oluşturmaz. Altılı masayı da çatlatmaz" ifadelerini kullandı.

"BU KONUDA BİR GİRİŞİM OLURSA HAZIRIZ"

"Üçlü ittifak" sisteminin tamamen ortadan kalkıp kalmadığına ilişkin soruya da Davutoğlu, şu yanıtı verdi:

"Sayın Karamollaoğlu, mayıs ayında bana da Babacan da geldi. Bu konuda eğer bir girişim olursa Gelecek Partisi olarak hazırız. Biz altılı masa dışındaki partiler ile de görüşüyoruz. Yeniden Refah Partisi, HÜDA-PAR gibi partilerle de aramızda genel başkan yardımcıları düzeyinde yakın temaslarımız var. Ama bir kere hayır denmiş bir teklifi bir daha kimseye götürmem.” 

Editör: TE Bilişim