Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi’nin ardından IFEMA Kongre Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, İsveç ve Finlandiya ile imzalanan mutabakatı "Türkiye ve milletimiz açısından zorlu müzakere sürecinden sonra elde edilmiş diplomatik bir zafer" olarak niteledi.

“Sayın Biden daha önce sizi kızdıracak sözler söyledi. Şimdi ise arkadaş gibisiniz. Ne değişti?” sorusu üzerine “Siyasette dün dündür bugün bugündür. Siyasette 24 saatte çok şey değişebilir” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

"NATO Madrid Zirvesi'nin biraz önce sona eren oturumlar birlikte tamamladık. NATO tarihinin en önemli zirvelerinden birini tamamlamış durumdayız.

İttifakımızın Ukrayna’ya desteği tamdır. Fakat bunu, barış vizyonuyla ortaya koymalı, insani dramın bir an önce durdurulması için çaba göstermeliyiz.

NATO’nun, terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadele kararlılığının ortaya konulması önemlidir. Ancak bu kararlılık kağıt üzerinde kalmamalıdır. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvuruları bağlamında yaşananlar, Türkiye'nin terör konusundaki kırmızı çizgilerini ortaya koymuştur.

"ASIL OLAN VERİLEN SÖZLERİN HAYATA GEÇİRİLMESİDİR"

Salı günü Sayın Genel Sekreterin kolaylaştırıcılığında İsveç ve Finlandiya liderleriyle dörtlü zirvemizi gerçekleştirdik. İmzalanan mutabakat muhtırasını Türkiye’nin hassasiyetlerinin anlaşıldığının bir işareti olarak görüyoruz. Elbette bu bir başlangıçtır, bir davettir. Asıl olan verilen sözlerin hayata geçirilmesidir. Bundan sonraki süreçte muhtıradaki kayıtlı hususların uygulamasını titizlikle takip edecek, adımlarımızı da buna göre atacağız.

"DİPLOMATİK BİR ZAFERDİR"

İsveç ve Finlandiya ile imzalanan muhtıra, Türkiye ve milletimiz açısından zorlu müzakere sürecinden sonra elde edilmiş diplomatik bir zaferdir. Muhtırada kayıtlı hususların uygulamasını titizlikle takip edecek, adımlarımızı buna göre atacağız. İsveç'in verilmiş olan sözü şudur, 73 teröristin Türkiye'ye iadesi.

"İSVEÇ VE FİNLANDİYA HALKI DA KAZANDI"

Muhtıranın uygulanmasını takip amacıyla daimi bir mekanizma kurulmasına da karar verildi. Türkiye'ye yönelik terör propagandalarının engellenmesi konusunda sağlam garantiler almıştır. Böylece Türkiye'nin ilk günden itibaren dile getirdiği hassasiyetle güçlü muhtıraya girmiştir. Türkiye ve NATO ile birlikte bu muhtıranın kazananı İsveç ve Finlandiya halklarıdır. Bu karar bu ülkelerin halklarının barış huzur ve güvenliğine de katkı yapacaktır.

"GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMELERİ LAZIM"

Biz parlamentomuzdan bunu geçirmedikten sonra zaten bu iş yürümez. İsveç ve Finlandiya'nın üzerine düşen görevleri yerine getirmesi lazım. Öncelikle PKK, YPG, PYD, FETÖ, bunların silinip atılması lazım. Bunlarla ilgili yasal düzenlemeleri bir an önce bitirmeleri lazım. Teröristleri vereceğinize, yasaları değiştireceğinize söz veriyorsunuz, bunlar yerine gelmezse kusura bakmayın, bu söz yerine gelecek.

"BIDEN ELİNDEN GELENİ YAPACAĞINI SÖYLEDİ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ABD Başkanı Biden, F-16 satışını desteklediğini söyledi. Size Kongre'den çıkması konusunda söz verdi mi?” sorusu üzerine, “Parlamentolar sıkıntıları süreçlerin yaşandığı yerlerdir. Sayın Biden'ın bu konuda samimi gayretleri ciddi destek bulacaktır. Cumhuriyetçilerin de desteğini almak gerekiyor. Gecikmeden hemen bir heyeti Amerika'ya göndereceğim” yanıtını verdi."

"SİYASETTE DÜN DÜNDÜR BUGÜN BUGÜNDÜR"

Erdoğan, “Sayın Biden daha önce sizi kızdıracak sözler söyledi. Şimdi ise arkadaş gibisiniz. Ne değişti?” sorusu üzerine “Siyasette dün dündür bugün bugündür. Siyasette 24 saatte çok şey değişebilir. ABD ile ilişkimizin geçmişi çok çok eski. Ben başbakan olmadan önce Sayın Bush ile süreç başlatmıştım. İyi günler oldu, kötü günler oldu. Ama Türkiye ile ABD ilişkileri yolunda devam etti” şeklinde konuştu.

"MUHALEFET SİYAHA BEYAZ, BEYAZA SİYAH DER"

“Muhalefet mutabakat geri adım ve taviz olarak yorumlandı. Siz bu konu hakkında ne diyorsunuz?” sorusu üzerine Erdoğan, “Muhalefet şu siyah değil mi? Beyaz der, beyazsa siyah der. Hiçbir zaman olması gerekeni, doğrusunu söylemez. Türkiye muhalefeti böyledir. Ama şimdi bütün belgeler ortaya konuldu. Dünya bu olaya nasıl baktığını herkes çok açık, samimi olarak görüyor ve şu an itibarıyla bizim buradaki tavrımız, attığımız adımlar, ilgi uyandırdığı gibi bütün liderler noktasında herkes de takdirle karşıladı” dedi.

Editör: TE Bilişim