CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Cumhur İttifakı dışındaki tüm partilerin “parlamenter sistem” etrafında birleşmesinin önemli olduğunu söyledi. DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin de HDP’nin parlamenter sistem vurgusunu olumlu bulduklarını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 2023 seçimleri öncesi ve sonrasına dönük tutumunu, 11 maddelik deklarasyonla açıkladı.

“Güçlü demokrasi”, “Tarafsız ve bağımsız yargı”, “Kayyım rejimi değil halk iradesi”, “Kürt sorununda demokratik çözüm”, “Barışçı dış politika”, “Kadına özgürlük ve eşitlik”, “Ekonomide adalet”, “Kamu yönetiminde liyakat”, “Doğaya saygı”, “Gençler için özgür yaşam”, “Demokratik anayasa” başlıklarını taşıyan deklarasyon ile birlikte HDP yol haritasını açıklamış oldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, HDP’nin açıkladığı “demokratik tutum belgesine” yönelik değerlendirmesinde “Cumhur İttifakı dışındaki tüm partilerin ‘parlamenter sistem’ etrafında birleşmesinin önemini vurgulayarak “Üniter yapı içerisinde, meşru zemin olan Meclis’te tüm sorunlarımızı çözeriz. Milletin seçip Meclis’e gönderdiği tüm temsilciler meşrudur” dedi.

Cumhuriyet’ten Erdem Sevgi’nin haberine göre, Erkek, HDP’nin “Kürt sorununun çözümü için muhataplarla diyalog kurulmasına” yönelik çağrısına ilişkin, “Bizim muhatabımız Meclis’te grubu olan siyasi partiler ve seçilmişlerdir” ifadesini kullandı.

DEVA: HDP’nin açıklamaları bizi memnun etti

DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin de, “Biz hiçbir ittifak içinde yer almayacağız. Cumhurbaşkanının kim olacağına dair de o dönem geldiğinde oturup konuşacağız” mesajlarının dikkat çektiğini belirtti.

Şahin şunları söyledi:

“DEVA Partisi olarak, HDP’nin demokratik siyasetin içerisinde çözüm önerileri sunma arzusunda olması bizi ziyadesiyle memnun etmiştir. Düşünceleri doğrudan kendilerini bağlar. Demokratik meşru siyasetin içinde bu tür müzakereleri, görüşmeleri siyasi partiler arasında önemli buluyoruz.

Herhangi bir ittifakın içinde yer alamayacakları görüşü de tamamen kendilerini bağlıyor. Farklı, bağımsız bir tüzel kişiliğe sahip HDP’nin bu noktadaki görüşüne saygı duyuyoruz.

Elbette bizler de seçim kararı verilmeden, seçim takvimi oluşmadan bazı şeylerin konuşulmasının çok erken olduğunu ifade ediyoruz. Ama konu bazlı olarak başta parlamenter sistem olmak kaydıyla ülkenin sorunlarıyla alakalı her siyasi partiyle oturup görüşebileceğimizi de söylüyoruz.

Bu noktada da HDP’nin yaklaşımını olumlu bulduğumuzu da ifade etmek istiyoruz. Elbette onlar da meşru siyasetin içinde, bir görüşme talep etmeleri halinde, konu başlıkları bizce de uygun olması halinde görüşebileceğimizi ifade etmiştik.”

Editör: TE Bilişim