Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid Ankara'da bir araya geldi. Çavuşoğlu ve Lapid, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu görüşmede, iki ülke arasında başlayan olumlu diyaloğu somut adımlarla ilerletme kararlılıklarını tekrar teyit ettiklerini söyledi. Kısa vadede karşılıklı üst düzey ziyaretleri sürdüreceklerini ifade eden Çavuşoğlu, "Diplomatik temsilciliğimizin de büyükelçi seviyesine çıkarılması için çalışmaları başlattık" dedi.

Görüşmelerde ekonomik iş birliğinin güçlendirilmesi için atılabilecek adımları da ele aldıklarını belirten Çavuşoğlu, eylül ya da ekim ayında Karma Ekonomik Komisyon Toplantısının gerçekleştirileceğini ifade etti.

Türkiye Dışişleri Bakanı karşılıklı sektörel heyet ziyaretleri, yüksek teknoloji alanında ortak projeler, turizm iş birliği olanaklarının artırılması gibi hususları da değerlendirdiklerini söyledi.

Türkiye ve Kıbrıs'daki orman yangınlarına İsrail’in gösterdiği ilgi ve desteğe teşekkür eden Çavuşoğlu, "KKTC'deki yangının söndürülmesi için İsrail iki uçak gönderme kararı aldı. Bugün kendileri, 'Türkiye'de ihtiyaç var mı?' diye sordular. Bu teklifleri için çok teşekkür ediyorum. Geçmişte de böylesi günlerde her zaman dayanışma içinde olduğumuzu hatırlatmak isterim" dedi.

Görüşmelerde Filistin ve İsrail meselesinin de gündeme geldiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Bu konudaki beklentilerimizi ve hassasiyetimizi İsrail tarafı gayet iyi bir şekilde biliyor. Çünkü her görüşmemizde bu hassasiyetimizi paylaşıyoruz. Özellikle iki devletli çözüm ve barış umutlarının zarar görmemesi için herkesin dikkatli adım atması gerekiyor" dedi.

"Türkiye İranlılar'a nasıl yanıt vereceğini bilir"

Çavuşoğlu, İsrail vatandaşlarına yönelik terör tehdidine ilişkin olarak, "Bu tür olayların ülkemizde yaşanmasına hiçbir şekilde izin veremeyiz, ülkemiz içinde bu tür hesaplaşmalara da izin vermeyiz, terör saldırılarına da izin vermemiz mümkün değil" şeklinde konuştu.

İsrail Dışişleri Bakanı Lapid, Türk istihbaratının İran'ın İstanbul'daki planını ortaya çıkardığını söyledi. Terör saldırısı girişiminin ardında İran'ın olduğunu vurgulayan Lapid, "Biz, Türk hükümetinin profesyonel ve koordine aktiviteleri için kendilerini tebrik ediyoruz. Hem Türk hem de İsrailli çalışanlara, Dışişleri Bakanlığı mensuplarına, istihbarat mensuplarına, bunun yanında polis teşkilatına son haftalarda bu çalışmalarından ötürü şükranlarımızı sunuyorum. İran bu terör saldırısı girişimlerinin arkasındadır. Bu noktada istihbaratlar herhangi bir şüpheye yer bırakmamaktadır" dedi.

Hiçbir ülkenin böyle bir terör saldırısına izin vermeyeceğini ve Türkiye'nin İran'a nasıl bir yanıt vereceğini bildiğini belirten Lapid, İran'ın tehditlerinin sadece İsrailli turistlerin hayatına değil, Türkiye'nin egemenliğine karşı da risk oluşturduğunun altını çizdi.

Lapid, "İsrail tabii ki hiçbir şey yapmadan oturmayacaktır. Vatandaşlarına İsrail içinde ve dünyanın dört bir yanında yapılacak saldırılarla ilgili çalışacaktır" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin İsrail vatandaşlarının en önde gelen turizm destinasyonlarından biri olduğunu vurgulayan Lapid, tehditler nedeniyle İsrail'in Türkiye'ye getirdiği seyahat uyarısının yakında değişeceğinin sinyalini verdi.

Yair Lapid, "Çok yakın gelecekte umuyoruz ki İsrailli turistler Türkiye'ye korku olmaksızın dönebileceklerdir. İsrailliler bu güzel İstanbul’a ve Antalya’nın güzel kumsallarına, ben de tatillerimi küçükken orada geçiriyordum, o güzel yerlere turist olarak gidebilecektir" dedi.

Karma Ekonomik Komisyon toplantısı sonbaharda yapılacak

Çavuşoğlu, Lapid'le yaptığı görüşmede Türkiye ve İsrail arasında ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi konusunun da ele alındığını, bunun için Karma Ekonomik Komisyon toplantısı yapılmasının planlandığını söyledi. Toplantı için İsrail tarafından iki tarih belirtildiğini, buna göre toplantının Eylül ya da Ekim aylarında yapılmasının planlandığını kaydeden Çavuşoğlu, "Arkadaşlarımız gerek İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu, gerekse ticaret bakanlığımız bu tarihler üzerinde çalışıyor. En kısa süre içinde İsrail'e bu tarihler konusunda geri dönüş sağlayacağız" dedi.

Türkiye'den İsrail'e taze meyve ve sebze ihracatı gerçekleştirmek için iki ülkenin tarım bakanlıklarının iletişim içinde olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, yüksek teknoloji ve turizm alanlarında da işbirliği fırsatlarının değerlendirildiğini belirtti.

Çavuşoğlu, 4 Temmuz'da sivil havacılıkla ilgili olarak iki ülkenin kurumları arasında istişareler yapılacağını kaydederek, denizcilikle ilgili istişarelerin kısa zamanda yeniden başlamasını arzuladıklarını, enerji alanındaki diyaloğu da ele almaya devam etmek istediklerini bildirdi.

Türkiye ve KKTC'de çıkan orman yangınlarına müdahale etmek amacıyla İsrail'den gelen desteğe teşekkür eden Çavuşoğlu, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki yangının söndürülmesi için İsrail iki uçak gönderme kararı aldı. Teşekkür ediyoruz. Bugün kendileri 'İhtiyaç var mı?' diye sordular. Orman Bakanlığımıza ve ilgili arkadaşlarımıza sorup eğer ihtiyaç varsa kendilerine döneceğiz ama bu teklifleri için de çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Gündem maddelerinden bir diğerinin Filistin-İsrail meselesi olduğuna değinen Çavuşoğlu, iki devletli çözüm seçeneğini vurguladı ve "Özellikle iki devletli çözüm ve barış umutlarının zarar görmemesi için herkesin dikkatli adım atması gerekiyor. Barış umutlarına zarar verebilecek ek adımlardan kaçınılması gerektiğini söylüyoruz" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim