Hatay/ Samandağ Mağaracık Mahallesi'nde yapılan deprem konutlarında çalışan inşaat işçilerinin eylemiyle ortaya çıkan skandallarla ilgili basın açıklaması düzenlendi.
Samandağ halkı, sivil toplum kuruluş ve siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla TOKİ Konutları inşaat alanında gerçekleştirilen basın açıklamasını Av. Cuma Irmak okudu.
Irmak’ın okuduğu açıklamada şu ifadeler yer aldı: 
Sayın Belediye başkan yardımcım, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, oda başkanları , muhtarlarımız,  meslektaşlarımız ,emekçi basın mensupları ve değerli Samandağ halkı duyarlılığınızdan ötürü teşekkür ediyor ve hepinize hoş geldiniz diyorum...
Öncelikle bizim bir ömür boyu unutamayacağız ancak bu TOKİ ihalesini alanlar için hiçbir anlam ifade etmeyen altı şubat depreminde canını kaybeden vatandaşlarımız adına bir dakikalık saygı duruşunda bulunacağız...
Ardından bu video ile o günü hatırlayalım.
O gün sesimizi duymayanlar bugün geç olmadan inşallah sesimizi duyarlar...
Salı günü hasbel kader bir işçi işveren uyuşmazlığı sebebiyle bu alana geldim. Star Plas isimli ana firma yaklaşık 70 işçinin iş akdini hakkedişlerini vermeden feshetmiş sabahında jandarmayı çağırarak işçileri kaldıkları koğuştan çıkarmak istemiştir. Daha sonrasında iki işçi vinin üstüne çıkarak intihar girişimde bulunmuştur. İşcilerin tek talebi çalışmış oldukları 22 günlük hakedişlerinin verilmesiydi. Ana firma yetkilisi ise bırakın 22 günlük ödemeyi yapmayı işi geç yaptıkları bahanesi ile işçilere ceza keseceklerini bu sebeple bir kuruş bile vermeyeceklerin ısrarla ve hiddetle dile getirmişlerdir. Bu ihale işte böyle bir zihniyete teslim edilmiştir. Liyakat dediğimiz şeyden haberi olmayan bir yetkiliyle karşı karşıyaydık. Toplantı sırasında ve sonrasında işçi kardeşlerimiz yapımla ilgili hataları söyleyince buna sessiz kalmamız beklenemezdi. İlk iki gün çekmiş olduğumuz video ve görüntülerle içerideki içler acısı durumu gözler önüne serdik.  Bu olay sosyal medyada büyük infial yaratınca ana firma işçilerin hakkedişlerinin %50 sini ödeyerek işçileri sindirmeye çalışmıştır. Ana firma yetkilileri hatalarını örtmek adına tüm hatalı yapılan yerleri sıvayla örtmeye çalışmıştır. Bu husus bile insan canının bu adamlar için ne kadar değersiz olduğunu bizlere göstermiştir. Bu adamlar bizlere toplu mezar inşa etmektedirler. 424 konutta daire başı 3 kişilik bir ailenin oturacağını düşünecek olursak bu konutlarda yaklaşık 1272 vatandaşımız oturacaktır.   En ufak bir depremde bu şekilde yapılan yapıların 1272 vatandaşımıza toplu mezar olma ihtimali de yüksektir. Biz tekrardan 6 şubatları yaşamak istemiyoruz. Biz bir daha Sesimizi duyan var mı diye bağırmak istemiyoruz.
-Ayrıca Şubat ayında da bu şantiyede zemin kayması meydana gelmiş olup mevcut zeminin konut yapımına uygun olmadığı yönünde ciddi iddialar vardır. Bu iddialar karşısında Samandağ Halkının endişelerinin giderilmesi adına zemin etüdü yapılıp sonuçların Samandağ halkıyla paylaşılmasını talep etmekteyiz.
İşçilerden bir tanesi zeminden dolayı kazık çakılması gerekirken çakılmadığını iddia etmiştir. Bu iddialarının araştırılmasını sonucunun Samandağ halkıyla paylaşılmasını talep etmekteyiz.
-Bu şantiyede geçtiğimiz dönemlerde gerekli iş güvenliği sağlanamadığından iki işçinin öldüğü ve onlarca işçinin yaralandığı da hepimizin tarafından bilinmektedir. Bu iki işçi ölümü ve iş kazaları ile ilgili olarak herhangi bir soruşturma yürütülmüş mü, ana firmaya karşı bir yaptırım uygulanmış mı? yetkililerden bunların cevaplarını beklemekteyiz.
 Yapım hataları ile ilgili her şey ortadadır. Bu hususta çok söze de gerek yoktur keza son iki gündür paylaşılan görüntüler her şeyi göstermektedir. Bu iddialar karşısında ne resen bir soruşturma başlatılmış ne de idari yetkililer bir açıklama yapmamıştır.
Bizim talep ve isteklerimiz nettir. 
1- Ana firma ve denetimi yapan firma ivedilikle işten el çektirilmeli ana firmanın hak edişleri verilmemeli Ana firma ve müşavir firma hakkında yasal işlemlerin hepsi ivedilikle başlatılmalıdır.
2- İlk olarak tüm işçilerin ücretleri ödenmeli, bütün hakları eksiksiz verilmelidir! 
3- İşçilerin güvenli çalışma koşulları sağlanmalı, yemek, barınma, temiz su vb. ihtiyaçları iyileştirilmelidir. Tüm bunların düzenli denetimi sağlanmalıdır!
4- Zemin etüdü yeniden yapılmalı ve sonuçlar halka açıklanmalıdır!
5- Yapımı devam eden deprem konutların bağımsız yetkili uzmanlar tarafından yeniden denetimi sağlanmalı ve rapor en şeffaf haliyle halka açıklanmalıdır! 
6-Uygun olmayan yapılar varsa yıkımı planlanmalı ve deprem gerçeğine ve yönetmeliğine uygun güvenli barınma konutları yeniden inşa edilmelidir!
Ayrıca gerek Cumhurbaşkanı gerek ilgili bakanlar hizmete Samandağ’dan başlanacağını söylese de depremin üzerinden 17 ay geçmiş, 8000 konuta ihtiyaç olmasına rağmen 17 ay içinde sadece 424 konutun yapımına başlamıştır. Deprem bölgelerinde TOKİ konutlarının en çok geciktiğini ilçelerin başında Samandağ ilçesi gelmektedir. Hassa da İslâhiye de Kırıkhan da yapımına başlanan TOKİ sayısı ile Samandağ da yapımına başlanan TOKİ sayılarına baktığımızda bu husus açık ve net bir şekilde görülmektedir. Bizler bu hususta gerekli adımların ivedilikle atılmasını işinin ehli liyakatlı firmalar eşliğinde evlerimizin bir an önce yapılmasını talep etmekteyiz.
              Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları