SAĞLIK EMEKÇİLERİ SAMANDAĞ’DAN SESLENDİ: Eziyet Yönetmeliği Geri Çekilene Kadar Vazgeçmeyeceğiz! SAĞLIK EMEKÇİLERİ SAMANDAĞ’DAN SESLENDİ: Eziyet Yönetmeliği Geri Çekilene Kadar Vazgeçmeyeceğiz!

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, İskenderun’da düzenlenen basın toplantısında Hatay’ın yeniden imar ve inşa süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu.
İskenderun’da düzenlediği basın toplantısında, kent gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan Vali Masatlı, Hatay’ın yeniden ihya, inşa ve imar çalışmalarına yönelik hazırlanan projeleri, işleyen süreci ve gelinen son durum hakkındaki bilgileri kamuoyu ile paylaştı.                 
Vali Masatlı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ve riyasetinde yürütülen “Dünyanın En Büyük İyileştirme Operasyonu” rehberliğinde Hatay Valiliği’nce ortaya konan Afette Hatay Modeli kapsamında Hatay’ın yeniden ihya, inşa ve imar çalışmalarına yönelik hazırlanan projeler, işleyen süreç ve gelinen son durum hakkında açıklamalarda bulundu.
“İLK AŞAMA BAŞARIYLA TAMAMLANDI”
Vali Masatlı, deprem sonrası yıkımın boyutlarını ve yapılan çalışmaları şu sözlerle anlattı: Toplamda 87 bin 230 bina enkazı kaldırıldı ve 23 farklı döküm sahasına taşındı. Bu çalışma, çevre ve şehircilik standartlarına uygun olarak rekor bir hızla, 11 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Enkazların kaldırılmasının, zeminde sağlıklı projelerin üretilmesi için birinci adım olduğunu belirten Masatlı, “Bu süreci başarıyla tamamladık, böylece inşa ve imar sürecinin ilk adımını attık” dedi.
“HAK SAHİPLİĞİ SAYISI ARTACAK”
Hatay’da şu ana kadar 173 bin 353 hak sahibinin tespiti tamamlandı, bu rakamın yakın zamanda 176 bine ulaşması bekleniyor. Hak sahipliği kapsamında 135 bin konut ve 15 bin iş yeri için çalışma yürütülüyor. Şimdiye kadar düzenlenen kuralarda toplam 26 bin konutun hak sahipleri belirlendi. Vali Masatlı, TOKİ’nin Hatay’da yürüttüğü çalışmalara da değinerek, 166 bin bağımsız bölüm için inşaat faaliyetlerinin başladığını belirtti. Bu çalışmalar kapsamında planlanan 35 bin konut ile Hatay, TOKİ projeleri arasında ön sıralarda yer alıyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı’nın katılımıyla düzenlenecek bir programda 5. kura çekilişi gerçekleştirilecek. 
“REZERV ALANDA İTİRAZLARI DİKKATE ALIYORUZ”
Rezerv alanlara ilişkin vatandaşlardan gelen itirazlara da değinen Masatlı, Hatay halkının daha güvenli ve sağlam konutlarda yaşayabilmesi için itirazları dikkatle değerlendirdiklerini söyledi. Ancak zaman kaybının önlenmesi gerektiğini vurgulayan Vali, “Rezerv alanlarla ilgili yaklaşık 5 bin 500 kişi alandan çıkarıldı, fakat daha sonra 3 bin 500 kişi yeniden başvuru yaptı” 
“DEPREM SONRASI İYİLEŞTİRME OPERASYONU DÜNYANIN EN BÜYÜKLERİNDEN BİRİ”
Vali Masatlı, deprem sonrası yıkımın boyutlarını ve yapılan çalışmaları şu sözlerle anlattı:
– Toplamda 87 bin 230 bina enkazı kaldırıldı ve 23 farklı döküm sahasına taşındı. Bu çalışma, çevre ve şehircilik standartlarına uygun olarak rekor bir hızla, 11 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı.
– Enkazların kaldırılmasının, zeminde sağlıklı projelerin üretilmesi için birinci adım olduğunu belirten Masatlı, “Bu süreci başarıyla tamamladık, böylece inşa ve imar sürecinin ilk adımını attık” dedi.
“HER HAFTA BİN YABANCI HATAY’DAN GİDİYOR”
Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Hatay'ın demografik yapısının bozulmasına ne kendisinin, ne milletvekillerinin ne de Cumhurbaşkanının izin vermeyeceğini söyledi.
Hatay’ın demografik yapısının korunacağına vurgu yapan Vali Masatlı, “Bizi gömmeden hiçbir yabancı buradan yer alamaz. Hatay özel bir ildir. Milli Güvenlik Kurulu kararına göre Hatay’da bir yabancıya mülk satılamaz. Yatırım yapılırken bile Vali ve ilgili kurumların oluru olmadan iş yapılamaz. Hatay'ın demografik yapısının bozulmasına ne biz ne milletvekillerimiz ne de Cumhurbaşkanımız müsaade eder” dedi.
Hatay’daki yabancı sayısı ile ilgili de açıklamada bulunan Vali Masatlı, “Hatay'da yabancı sayısı 253 bin 614. Geçen sene bu sayı 285 bin 974 idi. Yani geçen yıla göre yabancı sayısı 30 bin azalmış. Haftada ortalama bin kişi kendi ülkesine çıkış yapıyor” dedi.
“TAŞ OCAKLARI VE BETON SANTRALLERİ İŞLERİ BİTTİĞİNDE KAPATILACAK”
Hatay’da şu ana kadar 41 milyon ton enkaz kaldırıldığını aktaran Vali Masatlı, taş ocaklarıyla ilgili de bilgi paylaştı. Vali Masatlı, “Beton maliyeti bin 800 TL idi. Sonra bu fiyat katlandı. İhaleye çıktığımızda müteahhitler işi alamaz oldu. Sebebi çimento fiyatlarının 3’e katlanması. İhale yapamaz olduk. Bakanlıktan şirket kurma izni istedik. Beton santrali kurmak üzere taş ocakları açtık. İlgili bakanlıktan yetki aldık. Şirketin ismi Ay Hakkı ki Ay Hattı Hatay'a Atatürk’ün verdiği bir isimdir. Attığımız bu adımla beraber maliyetler yarıya düştü. Tüm konutlarımız tamamlanınca bu taş ocaklarını da kapatacağız. Biz vatandaşlarımızın daha ucuz bir şekilde ev sahibi olması için uğraşıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
“AGREGA ÜRETİCİLERİ BENİ ŞİKAYET ETTİ”
Beton, harç ve benzeri yapımında çimento ve suyla kullanılan kum, çakıl, kırma taş gibi taneli malzemeler olarak bilinen agregayı ucuza mal ettikleri için Agrega Üreticileri Birliği tarafından şikayet edildiğini açıklayan Vali Masatlı, Hatay’ın kalkınması için gerekli adımları atmayı sürdüreceklerini ifade etti.
“KURTULUŞ CADDESİNİ KAPATIYORUZ!”
Hatay Valisi Mustafa Masatlı, depremde zarar gören Hatay’ın tarihi ve kültürel dokusunun korunması amacıyla önemli projelerin başlatıldığını söyledi.
Vali Masatlı, düzenlediği basın toplantısında, Uzun Çarşı ve çevresindeki tarihi yapıların yeniden inşa edildiğini belirterek, şöyle devam etti:
“Kurtuluş Caddesi’nde 69 tescilli yapımızdan 64’ünde çalışma başladı. Kurtuluş caddemizi kapatıyoruz. Yani tarihin ilk ışıklandırılan caddesini kısa bir sürede hem tarihi dokusuyla hem geleneksel yapılarıyla beraber hem alt yapısıyla birlikte yapmak için kapatıyoruz. Kısmet olursa Kültür ve Turizm Bakanımız bu sene buraya geldiğinde 2025 yılı Kasım ayında Kültür Yolu festivalini inşallah Antakya’da Hatay’da yapmayı planlıyoruz. Dolayısıyla tüm hazırlıklarımızda o minvalde devam ediyor.”
Hafta sonunda Dikmece’de yeni hak sahipliği kurası çekileceğini de sözlerine ekledi. Vali Masatlı açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 
“BUNU BELEDİYE BAŞKANINIZA SORUN”
Cemre Gazetesi olarak katıldığımız toplantıda, yılan hikayesine dönen Samandağ Çevre yolunun ne zaman biteceğini sorduk. Vali Masatlı, çalışmaların hızla devam ettiğini ve en kısa sürede tamamlanacağını ifade etti. Tarih vermesi ile ilgili ısrarımız cevapsız kaldı. 
“Az önce işleri bitince beton santralleri ve taş ocaklarının kapatılacağı” sözlerini hatırlatarak, halkın büyük tepki gösterdiğini vurgulayarak, Samandağ’daki beton santrali de mi süreç sonunda kapatılacak?” sorumuza Vali Masatlı “Karaçay’daki Belediye Başkanınızın izin verdiği santral mi?” sorusuyla cevabına istinaden Atatürk ve Yeşilada Mahalleleri arasında kurulu ilkokula 200 metre mesafedeki beton santrali de mi kapanacak sorumuza Vali Masatlı,  “Biz o santrale izin vermedik, bunu belediye başkanınıza sorun?” yanıtını aldık.
Halk adına soruyoruz; bu beton santrali işletme ruhsatını kim verdi. Eğer ruhsat verilmediyse, nasıl çalışıyor? Ruhsatsız ise faaliyeti durduracak yetkili birim hangisi?
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: Nezahat Fırıncıoğulları