Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanlığı “Suriyelilerin Türkiye'de nüfusun demografik yapısını bozmaması ve yabancıların gettolar oluşturmaması için” uygulanmaya başlanan seyreltme projesinin detaylarını açıkladı.
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur TBMM Genel Kurulu’nda iktidarın Suriyelilere yönelik açıkladığı bu seyreltme projesini değerlendirdi.
Seyreltme projesini 11 yıl geç kalınmış bir proje olarak nitelendiren Güzelmansur “AKP'nin akla ziyan göç politikası Türkiye'yi perişan etti ama en çok da Hatay'ı perişan etti. Hatay yoksullaştı, Hatay işsizleşti, Hatay'ın demografik yapısı değişti. İktidar, bu yanlışın ya yeni farkına vardı ya da yaklaşan seçimlerde yaşayacağı mağlubiyeti tersine çevirmeye çalışmak için 11 yıl sonra adım atmaya başladı. Yabancı nüfusun yerli nüfusun%25’ini aşmasına izin verilmeyecekmiş. İktidara ‘Günaydın’ diyorum. Hatay'ın üçte 1'i kadar Suriyeliyi Hatay'a doldurmadan önce aklınız neredeydi? Türkiye'deki 40 ilin nüfusundan fazla Suriyeliyi Hatay'a getirmeden önce aklınız neredeydi?” dedi.
ÖYLE MAHALLELER, İLÇELER VAR Kİ DEMOGRAFİK YAPISINA ÇOKTAN FATİHA OKUNDU
Hatay’da Suriyeli yoğunluğuyla demografik yapısı çoktan yerle bir edilmiş onlarca mahalle olduğunu söyleyen Güzelmansur şöyle konuştu: Hatay'ın da içinde bulunduğu 52 ildeki 800 mahalle her türlü statüden tüm yabancıların başvurularına kapatılmış. Suriyelilere yoğun bir şekilde verilen vatandaşlıklarla bazı mahallelerin yerli nüfusları Suriyeli nüfusunun çok altında kaldı. Yani bu mahallelerin demografik yapılarının üstüne çoktan el Fatiha okundu. Şimdi size bir örnek vereceğim: Hatay'ın Yayladağı ilçesinde Tutlubahçe diye bir mahallemiz var. Bu mahallede yaşayan Suriyelilerin neredeyse tamamı vatandaş yapılmış. Mahallede toplam seçmen sayısı 3.171, Suriyeli seçmen sayısı 2.295; istedikleri Suriyeliyi muhtar seçecek çoğunluktalar. Mahalle nüfusunun yüzde 75'i Suriyeli şu an. Aralarında Türkçe dahi bilmediği hâlde vatandaşlık verilenler var. Şeker dağıtır gibi vatandaşlık dağıtmış iktidar, böyle onlarca mahalle var Hatay'da. İktidara soruyorum: Bu mahallelerin demografik yapısını daha önce niye dert etmediniz? Ya da iktidara şunu sorayım: Reyhanlı'da Suriyeli sayısının ilçe nüfusunu aşmasına göz yumdunuz hatta çanak tuttunuz; Reyhanlı'daki 130 bin Suriyeliyi Türkiye'nin hangi noktasına gönderebileceksiniz? Üstüne üstlük de gönüllülük esasıyla nasıl gönderebileceksiniz?”
SURİYELİLER SORUNU ANCAK ESAT’LA GÖRÜŞEREK, SURİYE’DE BARIŞLA ÇÖZÜLÜR
SURİYELİLER KONUSUNU İKTİDAR ÇÖZEMEZ, MİLLET İTTİFAKI ÇÖZER
Suriyeli konusunun ülkemiz açısından çok önemli ve derhâl çözülmesi gereken bir konu olduğunu söyleyen Güzelmansur “Bu önemli sorun, önü sonu belli olmayan böyle popülist projelerle çözülmez. Bu sorunun çözülmesinin tek yolu Suriye'de barışın sağlanmasıdır, Esat'la görüşmektir; Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun da söylediği gibi, Suriye'de barış tesis edilmeli, Suriyeliler de ülkemizden vatanlarına davul zurnayla dönmelidir, bundan başka yol yoktur ancak AKP iktidarında bu yolu alacak ne niyet ne gayret ne de beceri var. Suriyelileri Avrupa'yla pazarlık konusu olarak gören, Batı'ya şantaj konusu olarak gören, geleceği öngörmeyen bir iktidar Suriyeliler konusunu çözemez. Suriyeliler sorununu çözecek, Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'dur, bu sorunu çözecek olan Millet İttifakı'dır” dedi.

Editör: TE Bilişim