Samandağ Belediyesi Ocak ayı Meclis Toplantısı geçtiğimiz Cuma günü Belediye Başkanı Refik Eryılmaz başkanlığında Hizmet binası toplantı salonunda gerçekleştirildi. 
2022 yılının ilk toplantısında 11 gündem maddesi ve Belediye Başkanı Refik Eryılmaz tarafından verilen önerge görüşülerek karar bağlandı.
Toplantıda; bir önceki meclis tutanak özeti görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi.
Meclis üyelerinin, ihtisas komisyon üyelerinin huzur haklarının ve ihtiyaç duyulması halinde kamu kuruluşlarından çalıştırılacak personele, uzman kişilere ödenecek günlük ödeme miktarının tespiti oy birliğiyle kabul edildi. 5620 sayılı Kanun gereğince geçici statüde çalışan bir işçinin 2022 yılı için vize işlemlerinin yaptırılması hususu görüşülerek oy birliğiyle karara bağlandı.
Samandağ Belediyesinde görev yapan zabıta personeline 2022 yılında ödenecek fazla mesai ücreti tespit edilerek oy birliğiyle kabul edildi. Samandağ Belediyesinde 5393 Sayılı Belediye Kanununun 49. Maddesinin 3. Fıkrası gereğince 2022 yılında çalıştırılacak 16 Sözleşmeli Personelin 01.01.2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere çalıştırılması ve ücretleri yeniden tespit edilerek oy birliği ile kabul edildi.   
Hesap iş ve işlemleri ile ilgili denetim komisyonunun 5 kişiden oluşmasına karar verilerek komisyona Ayhan Boğday, Esen Dibek, Yahya Onur Berber, Ali Ercan Özen ve Sinem Kayıkçı seçildi. Belediye sınırları dahilinde olan Hz. Zuhur Kompleksinin yapım, bakım ve onarımında kullanılması şartı ile belediyenin şartlı bağışı kabul etmesi hususu görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi.
Belediyeye ait taşınmazların Ecrimisil (işgal) bedelleri 2022 mali yılı gelir tarifesinde belirtilmediğinden, 2022 yılına ait Ecrimisil bedellerinin tespiti yapılarak 2022 yılına ait Ecrimisil bedellerinin sulu alanlar için 500 TL, susuz alanlar için 450 TL olması oy çokluğu ile kabul edildi.
Halkımıza daha etkili şekilde iletilmesi ve yerel gazetelere destek olunması amacıyla, meclis karar özetlerinin basın yayın organlarında yayınlanması hususu görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi.
2022 yılında belediye meclisinin tatil yapacağı ayın Ağustos ayı olması oy birliğiyle kabul edildi. Belediye Meclisinin Şubat ayında yapacağı toplantının 4 Şubat 2022 Cuma günü saat 15:00’ da Belediye Hizmet Binası Toplantı Salonunda yapılması oy birliği ile kabul edildi. 
Belediye Başkanı Refik Eryılmaz tarafından verilen önergeyle Belediye Meclisince ihdas edilmiş olan 1. Dereceli 1 Mühendis, 5. Dereceli 1 Mühendis, 8. Dereceli 1 Mimar, 8. Dereceli 1 Sosyolog, 6. Dereceli 1 Biyolog, 7. Dereceli 1 Eğitmen, 5. Dereceli 3 Tekniker, 3. Dereceli 1 Tekniker olmak üzere toplam 10 adet kadronun iptali hususu meclis tarafından gündeme alınarak oy çokluğu ile kabul edildi.
“BİZİM BELİRLEDİĞİMİZ İŞTE ÇALIŞMAK İSTİYORLARSA BUYURSUN GELSİNLER”
Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, meclis toplantısında sözleşmeleri yenilenmeyen 6 memur ile ilgili yaptığı konuşmada; sözleşmeli memurların sözleşmelerinin bir yıllık yapıldığını, süre bittikten sonra değerlendirdiklerini belirtti. Başkan Eryılmaz, değerlendirmenin belediyenin ihtiyaçları, iş ahlakı, performanslarına göre değerlendirildiğini ve sözleşmede belirtilen vasıftaki iş tanımına uygun çalıştırılan arkadaşlarla ilgili sözleşmelerinin yenilendiğini ifade etti. Başkan Eryılmaz, üç yıllık görevleri süresince 3 tane sözleşmeli personel aldıklarını belirterek “Sözleşmesini yenilemediğimiz 6 arkadaş ve sözleşmesini yenilediğimiz diğer arkadaşlarla birlikte bunların %80’i bir önceki yönetim döneminde alınmış. Bazıları diyor ya ‘bunlar falan dönemde alınmış diye sözleşmeleri yenilenmemiş’ öyle bir şey yok. Diğer sözleşmesini yenilediğimiz arkadaşların % 90’nını bin almadım. Ama bunlar sözleşmede belirtilen görev tanımıyla çalışma yapan arkadaşlarımız. İş ahlakına, seçilmiş belediye başkanına, seçilmiş meclis üyelerine, halkın iradesine saygı gösteren, işinde gücünde olan, siyasi davranmayan, memleket ve belediye için bir şeyler yapmanın mücadelesi içinde olan arkadaşlar. Şu anda Samandağ Belediyesinin bünyesinde 375 personel var. Bu personelin %60 üniversite mezunu ve şirket bünyesinde çalışıyor. Bunlara mezun oldukları bölüm üzerinden maaş ödeyerek mağdur etmemeye çalışıyoruz. Bazı isimler, özellikle sözleşmesi yenilenmeyen arkadaşlarla ilgili sadece bizim dönemde değil, bir önceki dönemde de işe alınma, sözleşmede belirtilen görev tanımıyla alakalı hiçbir iş yapmamış. Bir arkadaşımızın iş ahlakıyla ilgili sıkıntı var. Belediye başkanı olarak eğer belediyenin sözleşmeli personeliyle ilgili Samandağ’ da benim yanıma gelen herkes şikayet ediyorsa ‘şunu almış, bunu vermiş diyorsa’ kusura bakmasın ben o arkadaşımızı o makamda tutmak zorunda değilim. Neden 21 tane sözleşmeli personel ile ilgili söylemiyorlar da o arkadaşla ilgili söylüyorlar. Bir tekniker siz 4 yıllık üniversite mezunu İnşaat Mühendisini şirket üzerinden alacaksınız, bir önceki yönetim için söylüyorum. İnşaat mühendisi şirketten çalışacak. Ama bu benim yakınım, akrabam 2 yıllık tekniker onun emrine vereceğim. Ve bunu da sözleşmeli yapacağım böyle bir dünya yok arkadaşlar. Ben bu şekilde iş barışını ve bu arkadaşlardan beklediğim performansı sağlama şansına sahip olamam.” dedi. Başkan Eryılmaz, her gün yanına gelen bazı çalışanların kar kış demeden dışarda, şirket üzerinde asgari ücretle çalıştıklarını, Siyasi olarak işe sözleşmeli olarak alınan kişinin kendi alanıyla da ilgili de çalışmayarak, oturarak bu kadar para almasını adil bulup bulmadığını sorduklarını söyledi. Başkan Eryılmaz, bunu vicdanının kabul etmediğini de sözlerine ekledi. 
Eryılmaz “ Bu halk bize ilçenin tamamıyla ilgili sorumluluk verdi. Ve adil davranmamızı bekliyor. Açık ve net söylüyorum hiç kimsenin işine son vermedik. Biz göreve geldikten sonra çalışan, emek harcayan, hakkıyla bir şeyler yapmaya çalışan hiçbir arkadaşımızın işine son vermedik. Ama keyfi olarak, siyasi olarak belirtilen görev tanımı dışında işte çalıştırılıp hak etmediği bir yerde oturuyorsa ve sözleşmesi bitip benim önüme geliyorsa bunu değerlendirmekte bizim hakkımız olsun. Bunu Samandağ’ın ve belediyenin menfaatlerini korumak adına yapıyoruz.” dedi.   Samandağ halkına da seslenen Başkan Eryılmaz “Benim işe aldığım gerek şirket üzerinden, gerek sözleşmeli benden sonra gelecek olan belediye başkanına hakaret ederse, saygısızlık yaparsa görevini yapmazsa, sözleşmede belirtilen görevi dışında bir yerde çalışıyorsa lütfen onun sözleşmesini yenilemeyin. Memleketin menfaati için yapmasın.” dedi.
Eryılmaz, konuşmasının devamında “Bizim belirlediğimiz işte çalışmak istiyorlarsa buyursun gelsinler. Dava açmak istiyorlarsa istediklerini yapabilirler. Hiçbir sıkıntı yok. Bu olayda burada kapanmıştır. Bu belediyede çalışan bütün personelin başımızın üstünde yeri var. Emeğe de saygımız var. En iyi emekten anlayan biziz. Ama emek adı altında bu memleketin, bu halkın parasının da gasp edilmesine biz kesinlikle izin vermeyeceğiz. Bu konuyla ilgili bir daha herhangi bir açıklama yapmayacağım. Mahkeme ne karar verirse saygı duyuyoruz. Kimse bizim bu memleketin menfaatlerini koruma noktasındaki irademizi baskı altına almaya kalkmasın. Bu konuda da kararlıyız. Halkımızın menfaatlerini korumak için bize verilen görevi de yerine getireceğiz.” ifadelerine yer verdi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim