İlçemiz Mağaracık Mahallesi’nde Hizmet Veren Jamal Sigorta Ekibi enerji kesintilerinden kaynaklı zararların tazmini konusunda ayrıntılı bilgi verdi.
“Hatay’ın Samandağ İlçesi Mağaracık Mahallesinde ilk iş yerimiz olan Jamal Sigortayı açtığımızda insanların “Çok zorlanacaksınız” söylemlerine motivasyonel anlamda aldırış etmeden, var gücümüzle hizmet kalitemizden ve duyarlılığımızdan ödün vermeden, kılgıyla çalışmayı ilke edindik. 
Oysa daha çok zaman geçmemişti ki aslında o “Çok zorlanacaksınız” diye uyarıda bulunan eş dostlarımıza hak vermeye başladığımız aşikâr hale gelmeye başladı. 
Nedeni sanırım başlıktan da anlaşılacağı üzere tahmin edilebiliyordur. 
Çok geçmeden de aslında bu sorunun sadece bir mahallenin değil bir ilçenin hatta bazen ilçelerin sorunu olduğunu maalesef ki deneyimleyerek öğrendik. Farklı çözüm yolları arayışlarına girsek de (Jenaratör, regülatör prizleri vs.) maalesef bu sorunun azizliğinden nasibimizi aldık.
Bu durum Samandağ esnafının iş hayatını olumsuz etkilemekle beraber, özellikle kış aylarında sosyal hayatımızı nezle, grip “Başımızda bundan çok daha büyük salgınlar yokmuşçasına” belasıyla olumsuz etkilerin enlerini yaşatmaktadır. 
Şükür mü etmeliyiz bilmiyorum ama Hatay’ın Antakya ve diğer bazı ilçeleri ısınma sorununun huzurunu kombi ve doğalgazla çözmüşken maalesef bizlerin böyle bir lüksü (!) dahi bulunmamakta. 
Peki sevgili Toros AŞ yetkilileri çözüm ne? Ne yapmalıyız? Nasıl bir çözüm sunalım klima ile ısınmaya çalışan yeni doğum yapmış annemize? Nasıl bir yol gösterelim 85 yaşındaki soğuktan romatizma ağrıları yaşayan babaannemize? 
Sosyal hayatımızın yanı sıra tescillenmiş bazı rakamsal bilgilerden de bahsetmek gerekirse; Türkiye’deki yangın olaylarının yaklaşık %25’i (Yüzde Yirmi beşi) elektrik akımına bağlı yüksek ısınmalar kaynaklıdır. Yani voltajın esasında evlerimize 220 olarak gelmesi gerekirken çok daha yüksek voltajlarda geliyor olması sebeplidir.
Bizlerin de 21. Yüzyılda en büyük elektrik sorunlarımızdan biri (elektriğimizin planlı veya plansız kesintilerinden de ziyade “Maalesef artık bu kaderi kabul ettik.”) evlerimize veya iş yerlerimize gelen düzensiz voltajdır. 
3 gün önce yaşanan Samandağ ilçesinin genelinde vukuu bulan, akımın evlerimize hatalı voltajla ulaşması durumunun ilçemizde 1.000.000 TL’lik elektronik cihaz arızası oluşturduğunu tahmin edebilmek oldukça gerçekçi olacaktır. Bizlerin ofislerinde bulunan 6 adet klimanın 2 tanesi sadece bu sebeple kullanılamaz hale geldi ve maalesef ki garanti kapsamında kullanıcı hatası olarak belirtildiğinden tamiratı da neredeyse değerine tekabül edecek durumlara ulaştı.
 Peki ne yapılmalı? 
Bu bizler için olduğu kadar Samandağ içerisinde yaşayan herkesi yakinen ilgilendiren bir sorun olması sebebiyle; “bu bilginin mutlak paylaşımı yapılmalı” motivasyonuyla doğrulanmış bilgi paylaşımına özen gösterdiğimizi söylemeliyiz. Verdiğimiz her teknik bilginin doğruluğu için birçok kaynak taranmış ve özet bilgi sunulmaya çalışılmıştır. 
Elektrik akımının yaratmış olduğu bu zararı tanzim edebilecek yol arayışına girdiğimizde Enerji Piyasaları Denetleme Kurumu’nun (EPDK) tüzüğünde hali hazırda, doğacak maddi zararları dağıtım şirketinden talep ve tanzim etmemizi hak olarak tanımladığını gördük. 
Kaçımız bu haktan haberdar?
Konuya ilişkin süreç Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliğinin 26’ncı maddesi çerçevesinde belirlenmiştir. Buna göre, kullanıcının kendi hatasından kaynaklanmaması kaydıyla teçhizatında ortaya çıkan ve dağıtım şebekesinden kaynaklanan hasara ilişkin zararın tazmini için kullanıcı tarafından dağıtım şirketine zararın ortaya çıktığı tarihten itibaren on iş günü içerisinde talepte bulunulabilir. Zararın tazmin edilebilmesi için hasarın niteliği, kullanıcı tesisinin durumu, dağıtım şebekesinde meydana gelen kesinti, arıza, dalgalanma gibi hususlarda dağıtım şirketi tarafından yapılacak/yaptırılacak inceleme ve değerlendirme neticesinde söz konusu hasarın dağıtım şebekesinden kaynaklandığının tespit edilmesi gereklidir. Dağıtım şirketi zararın tazminine ilişkin başvurunun yapıldığı tarihinden itibaren on iş günü içerisinde; inceleme ve değerlendirme neticesinde başvurunun haklı bulunup bulunmadığını, haklı bulunmuş ise zararın tazmin edilmesine ilişkin olarak yapılacak işlemleri kullanıcıya bildirir. Başvurunun haklı bulunmadığı durumlarda kullanıcıya yapılan bildirimde dayanakları ile birlikte gerekçelere yer verilir. Dağıtım şirketi teçhizatın tamir işini üstlenebilir ya da teçhizatın tamir masraflarını üstlenerek kullanıcı tarafından tamir ettirilmesini tercih edebilir. Dağıtım şirketi, tamiratı kullanıcıya bırakması durumunda kullanıcıyı anlaşacağı servise/servislere yönlendirebilir. Dağıtım şirketi kullanıcının tamiri yapılan teçhizatta bulunan garanti haklarını koruyacak şekilde hareket etmekle yükümlüdür. Dağıtım şirketi tarafından yapılacak tamirat, duruma göre teçhizat yerinde iken veya başka bir yere götürülerek, kullanıcının başvurusunun haklı bulunmasından itibaren en geç 10 (on) iş günü içerisinde gerçekleştirilir. Tamir masrafının karşılanmasının tercih edilmiş olması halinde, kullanıcı tarafından tamir masrafına ilişkin faturanın ibrazından itibaren 3 (üç) iş günü içerisinde, kullanıcının istediği şekilde (banka/PTT vb. aracılığıyla) ilgili tutar ödenir veya nakden ödeme alabileceği kullanıcıya bildirilir. (Kaynak; epdk.gov.tr )
 Bu hususta sigorta ekibimizin (yaşanan veya yaşanacak talihsizliklerde) başvuru / takip süreçlerinde sizleri maddi beklenti/amaç gütmeden destekleyeceklerini bildirmek isteriz. Lütfen destek talep etmekten geri durmayın.
İlçemizde elektrik sorunu çözülmediği taktirde, bu sorun başımıza gelmeden alacağımız önlemler var mı ?
Cevabımız kesinlikle “EVET”. Elektronik cihaz sigortaları ve/veya konut sigortaları ile değerli cihazlarınızı (Tüm beyaz eşya ve Bilgisayarlı, elektronik sistemleri kapsamaktadır.) çok cüzi fiyatlarla sigortalatabilir ve yaşanacak maddi olumsuzlukların etkisini minimize edebilirsiniz. 
Elektronik cihaz sigortaları ile ilgili detaylı bilgiyi ve aklınıza takılabilecek her sorunun cevabını ekibimiz sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacaktır.  
Bizlere ulaşmak için 0543 825 56 40 / 0537 365 16 73 numaralarımızdan arayabilir/whatsaaptan yazabilir, aşağıda yer alan kare kodu okutabilir, instagram sayfamızı @jamalsigorta adıyla takip edebilir veya dilerseniz Mağaracık Mahallesindeki ofislerimizde sohbetimizi şu an bıraktığımız yerden devam ettirebilirsiniz. 
Saygı ve sevgilerimizle."
Örnek Tazminat Dilekçesi için linki ziyaret edebilirsiniz; https://www.tuketicibiliyor.com/p/elektrik-voltaj-degisiklikleri.html
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim