Ada Harita ve Kadastro Sahibi Harita Mühendisi Nazlıcan Küçük, “Hisseli Tapularda Şufa Hakkı Sorunu” hakkında bilgi verdi.
Harita Mühendisi Küçük, şufa hakkı nedir, nasıl kullanılır, zarara uğramamak için dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili önemli bilgilendirmede bulunduğu açıklamasında şu ifadelere yer verdi. 
“Medeni  Kanun’un 732. Maddesinde açıkça tanımı yapılmış olan şufa hakkı, hisseli mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payının tamamı veya bir kısmını üçüncü kişilere satması halinde diğer paydaşların önalım(şufa) hakkının olması şeklinde tanımlanabilir.
 Peki şufa hakkı nasıl kullanılır?
Yapılan satış hissedar veya hissedarlara noter aracılığıyla bildirildiği andan itibaren kişi mahkemeye başvurarak satılan veya devredilen söz konusu pay için şufa hakkını kullanmak istediğini bildirir.
 Yalnız unutulmamalıdır ki şufa hakkı satışın hak sahibine bildirildiği tarih üzerinden üç ay ve her halde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer.
 Şufa hakkını kullanmak isteyen hissedar, satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini hakimin belirlediği süre içerisinde ve yine hakimin belirlediği yere yatırmakla yükümlüdür. 
Bunlar yerine getirildikten sonra şufa hakkı yoluyla söz konusu payın hissedar adına tesciline karar verilir ardın Tapu Müdürlüğü’nde tescil işlemi gerçekleştirilir.
 Bunun  yanında şufa hakkından feragat etmek de mümkündür. Hissedarlar ister devir anında ister satıştan sonra Tapu Müdürlüğü’ne başvurarak bu haktan feragat ettiklerini bildirebilirler.
 Şufa hakkı söz konusu olduğunda zarara uğramamak adına nelere dikkat edilmeli?
 Hisseli durumdaki bir taşınmazdan pay almayı düşünen kişinin, diğer hissedarların şufa hakkını kullanabileceğini bilerek tedbirli şekilde alım-satım işlemine girmesi yarar sağlayacaktır.
 Durumu bir örnekle açıklamak gerekirse tapu harcını fazla ödemekten kaçınmak adına alıcı 500.000 TL olan taşınmaz değerinin 50.000 TL olarak gösterebilmektedir
 Böyle bir durumda Hissedarlardan birinin şufa hakkı davası açtığını düşünürsek mahkeme  taşınmaz değerini  tapuda gösterilen 50.000 TL olarak dikkate alır ve hisseyi  50.000 TL’ye dava açan hissedara devreder. Bu durumda kar edeceğim düşüncesiyle 450.000 TL zarar edilmiş olur.
 Özetle şufa hakkına konu olabilecek hisseli taşınmazların satış işlemlerinde gerekli teknik bilgileri edinerek yol almak önem arz etmektedir.”    Foto-Haber:Uğur Hüzmeli
 

Editör: TE Bilişim