Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği(AKDD) tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Ras-El Seni” Dayanışma etkinliği gerçekleştirildi.                                                                    
Truva Life Otel’de gerçekleştirilen etkinliğe HDP Hatay İl Başkanı Kerem Nalbant, HDP İl Yöneticisi Tuncay Yılmaz, HDP Samandağ İlçe Eş Başkanı Sevgi Kurtdere, SYKP İlçe Eş Başkanı Yusuf Kimyon, Samandağ Muhtarlar Derneği Başkanı Mahir Cabburoğlu, Samandağspor Kulüp Başkanı Yusuf Yatkın,  CHP Samandağ İlçe Eski Başkanı İbrahim Aydoğan, AKDD Yönetici ve üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını AKDD Yönetimi adına Kurtuluş Okur gerçekleştirdi. Okur, herkese hoş geldiniz dileklerinde bulunarak konuşmasında “Ras-el Seni bölge halklarının dünden bugüne Rumi takvime göre geleneksel olarak kutlana geldiği önemli gün ve bayramlardan biridir. Kültürümüzün bir parçası olan evlerimizde kutladığımız Ras-el Seni ilk olarak 90’lı yılların başında Halkevi binasında etkinlik olarak kutlanmıştır. Daha sonra bu etkinlikler salonlara taşınarak bugün çeşitli kişi, kurum ve çevrelerin sahiplenmesiyle farklı ilçe ve illerde zenginleşerek kutlanmaya başlanmıştır. Bu yıl Samandağ’ın yanı sıra ilimizin farklı ilçelerinde, Adana, İstanbul ve hatta Almanya’ da da Ras-i Seni etkinliklerinin düzenlendiğini duymaktayız.  
Günümüzde küreselleşmenin toplumlar ve bireyler üzerinde yarattığı tahribatı, yabancılaşmayı ve tek tipleştirici etkiyi ancak kendi kimliğimize, geleneklerimize ve dilimize sahip çıkarak ve onları yaşatarak aşabiliriz. Bildiğiniz gibi Ras-elSeniy yeni yıl, yıl başı, yeninin başlangıcını ifade eder. Genel olarak tüm inanç ve kültürlerde bu tür günlerde geleceğe ilişkin dilekler tutulur, temenniler dile getirilir. Biz de her yıl olduğu gibi buradan dilek ve temennilerimizi haykırmak istiyoruz. Ülkemizde, bölgemizde ve dünyada barış istiyoruz. İnsanlığın değer ve birikimlerinin silahlanmaya, insan ve doğanın tahribatına değil barış içinde yaşanılabilir, özgür bir dünya için harcanmasını istiyoruz. Ülkemizdeki yönetici ve iktidarlar barış, demokrasi ve özgürlük, insan hakları, kadın hakları, çocuk hakları gibi evrensel değerleri bir yana kendi kurum ve yasalarını yok sayan bir tutum içerisindedirler. Hukukun ayaklar altına alındığı, meclisin işlevsiz kılındığı, basının susturulmaya çalışıldığı, konuşanın- eleştirenin hakkında soruşturmaların başlatıldığı, işsizliğin, yoksulluğun had safhaya ulaştığı, ülkenin kararnamelerle yönetildiği karanlık bir dönem bizlere dayatılmaktadır. Yeni seçim yasasıyla iktidarını garanti altına alamayan iktidar, hukuki kararlar ile siyasi yasaklamalar, parti kapatma davaları ile şansını yeniden denemeye çalışıyor. Türkiye halklarının barışa, demokrasiye, özgürlüğe olan inancı ve dayanışmasıyla bu karanlık günleri aydınlığa çıkaracak iradeye sahiptir. 
Denizi, doğası, tarihi mirası ve iç içe farklı kültürlerin bir arada hoşgörü ile yaşadığı örnek gösterilen bir ilçenin bu kasaba görüntüsü bizlere reva görülmemelidir. Samandağ Halkı bu ilkel yaşam şartlarını hak etmemektedir. İlçemizin çağdaş, yaşanılabilir bir kent olması için gerekli olan tüm şartların ve tüm yaptırımların bir an önce hayata geçmesini istiyoruz. İlçemizde yapılacak olan yatırımların proje aşamasında doğa, çevre ve insan uyumunu göz önünde bulundurulmasını istiyoruz. Yapılacak icraatlar halka rağmen değil, toplumsal uzlaşı sağlanarak planlanmalı ve uygulanmalıdır. Bu konuda yerel yönetimlerin hassasiyet göstermesini istiyoruz. Ötekileştirmeden, eşit, adil, şeffaf, çoğulcu, katılımcı Samandağ’ı ve Samandağ halkını ileriye taşıyacak bir yönetim sergilemelerini talep ediyoruz. Aydınlığın ve demokrasinin hakim olduğu yarınlar dileyerek hepinizin bayramını kutluyorum.” dedi. 
Okur’un konuşmasının ardından yerel sanatçılarımızdan Ali Berrak ve ekibi sahne aldı. Berrak’ın  seslendirdiği Türkçe ve Arapça şarkılar eşliğinde gece devam etti.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim