Samandağ Kalkındırma Derneği ve Festival Tertip Komitesi adına Ali Karasu, bu yıl gerçekleştirilen 22. Geleneksel Evvel Temmuz Festivalini değerlendirdi.
Karasu, Evvel Temmuz Festivalinin büyük bedeller ödenerek ve halkın sahiplenmesiyle bugüne geldiğini belirterek yaptığı açıklamada “Bu yıl Evvel Temmuz Festivali’nin 22.’sini halkımızın geniş katılım, destek ve coşkusu ile gerçekleştirdik. Festivalin gündüz etkinliklerinde kadın, gençlik, ekoloji, demokrasi mücadelesi (demokrasi ittifakı), halklar ve inançlar (Nehna) konulu bir çok panel gerçekleştirdik. Halkımızın yoğun katılımı ile gerçekleşen panellerde genel hatları ile İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmanın öneminin yanı sıra kadınların örgütlenme ve dayanışma gerekliliği ve deneyimleri anlatıldı; gençliğin gelecek açmazları ve baskılar karşısında ördükleri dayanışma ve direnişleri dile getirildi; sermayenin maden ve enerji şirketlerinin kar hırsıyla doğamızı suyumuzu, ormanlarımızı yok etmeye, hayatlarımızı gasp etmeye devam ediyor oluşu ve buna karşı verilecek mücadelenin yöntemleri tartışıldı; tek adam yönetimini kurumsallaştırmaya çalışan Cumhur İttifakının da, sermaye düzenini “düzelterek” yeniden rayına koymayı hedefleyen Millet İttifakının da ülkenin sorunlarına çözüm bulamayacağı, halkları özgürleştirecek, demokrasiyi ve refahı halka yayacak olanın Demokrasi İttifakı olduğu vurgulandı. 
22 yıldır bin bir emek ve özveri ile gerçekleştirdiğimiz Evvel Temmuz Festivali asimilasyon politikalarına karşı toplumun dilini, kimliğini, kültürünü diri tutmaya, ülke ve bölgedeki siyasal ve toplumsal gelişmelerin bilince çıkarılmasına katkı sağlarken; ilçemizin doğal güzellikleri ile tarihi dokusunun kültürel zenginliklerle yoğruluşunun tanıtılmasına da vesile oluyor.
Festivalimiz, iktidarın halklar arasında ayrımcılık ve düşmanlık yayan, toplumu kutuplaştıran politikalarına karşı her halktan, inançtan, siyasal görüşten insanların bir arada yaşamasının, iletişim ve etkileşim içinde olmasının, kaynaşmasının gerekli ve mümkün olduğunu gösterdi.
Evvel Temmuz Festivali, büyük bedeller ödenerek, en önemlisi değerli halkımızın sahiplenmesiyle bugüne geldi. Festival, kendini sürekli yeniden üretiyor ve üretmeye devam edecek. 
Çok yoğun bir emek ve koşturmaca ile eksiğiyle fazlasıyla verimli, yoğun gündemli ve coşkulu bir festival gerçekleştirdik. Gelecek yıl festivalin 23.’sünü yine halkımızın görüş ve önerilerini alarak ve bir önceki yılın festivalini kapsam ve içerik olarak aşacak şekilde gerçekleştireceğiz. 
Bu vesile ile bir kez daha 22 yılı geride bırakan bu anlamlı çalışmaya emeği geçen, katkı sunan herkese, festivale katılım sağlayan yerel ve ulusal sanatçılara, şair, yazar, siyasetçi, akademisyenlere, bizi yalnız bırakmayan basın emekçilerine, geleneğine ve kültürüne sahip çıkan halkımıza, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Doçent Dr.Lütfü Savaş’a, Samandağ Belediye Başkanı Sayın Avukat Refik Eryılmaz’a, Defne Belediye Başkanı Sayın İbrahim Güzel’e, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Hikmet Çinçin’e ve katkı sunan tüm sponsorlarımıza teşekkür ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim