2021 yılının son çeyreğinden bu yana enflasyonun hızla yükseldiği ülkemizde, fiyat artış şimdi de şekeri vurdu. 
Ayçiçek yağından sonra stok sorunu yaşanan şekerde de fiyatlar uçtu. 
Özel fabrikaların sattığı şekerin kilogramı markette 10 lirayı geçerken, gıda toptancılarının şeker alım fiyatlarında da ciddi bir sıçrama oldu. 50 kilogramlık bir çuval şeker daha önce 250 liradan satarken, şekerin çuvalı 800 liranın üzerine kadar çıktı.
Daha önce pastacılık ve tatlıcılık malzemelerine gelen zamların ardından yağa zam gelmişti. Şimdi de şekere gelen aşırı zam özellikle ilçemizde pastacılık ve tatlıcılık sektöründe hizmet veren esnafımızı da mağdur etmeye başladı. İlçemizde, uzun zamandır bu sektörde hizmet veren birçok esnaf bu durumu gerektiği gibi fiyatlara yansıtamadıklarını, halkın alım gücünün düşmesinden dolayı haklı olarak vatandaşın artan fiyatlara tepki gösterdiğini ifade ettiler.
İlçemizde tatlıcılık sektöründe hizmet veren An İtibarıyle Levent Usta Tatlıcılık sahibi Levent Bolat ile artan şeker fiyatları ve bunun sektöre yansımalarını konuştuk.
Dertlerini dinlediğimiz için gazetemize teşekkür ederek sözlerine başlayan Levent Usta, konuşmasında “Yağda, unda büyük sıkıntı vardı. Ve biz birkaç çeşit un kullanıyoruz. Şimdi de şekerde büyük sıkıntı var.  6 ay kadar geriye gittiğimizde biz şekerin çuvalını 250 lira gibi bir fiyata alıyorduk. Ve biz hepimizin müşebbek olarak bildiği halka tatlıyı 2,5 liradan satıyorduk. Şeker 500 liraya ulaştığında 3 lira yaptık, şeker 600 liraya çıkınca 3,5 liraya çıkardık. Şimdi an itibariyle şekerin çuvalı 830 lira ve biz hala tatlıyı 3,5 liradan satıyoruz. Lokma tatlılarımızda da herhangi bir değişiklik olmadı kilosu 40 liradan satıyoruz. Bütün tatlı çeşitlerimize fazla bir zam koymadık. Hep cepten gidiyor.” İfadelerine yer verdi.
 “Ben burada eşim ve çocuklarımla çalışıyorum. Dışarıdan bir işçi alıp çalıştıramam. Bunu kaldıracak gücüm yok.” diyen Levent Usta, konuşmasının devamında “Tabi ki sıkıntılı bir süreç yaşıyoruz. Müşteriler potansiyelimizde de düşüş oldu. Hatta geldiğinde pazarlık da yapıyor. Zamların etkisi halkımızda da hissedilmeye başladı.  Her ne kadar arkadaşlarımız, dostlarımız yurtdışında çalışıyor olsa da zamlar onları da büyük oranda etkilediği için müşterilerimiz pazarlık da yapmaya başladı.” dedi.
Levent Usta, şekeri büyük toptancılardan aldıklarını belirterek “Şekere yüksek miktarda zam geldi. Bazı toptancılar ve ya marketlerin çuvalla verdikleri şekerde sınırlama getirdiğini duyuyorum. Şekeri sayılı olarak veriyorlar. Şu an şeker bulabiliyoruz. Fakat şekerin karaborsaya düşme durumu da duyumlarımız arasında. Toptancı şekeri her getirdiğinde yeni bir zamla geliyor. Zaten petrol fiyatları kımıldadı mı, hemen tüpe, yağa, şekere, pastacılık malzemelerine, kullandığımız temel ürünlere zam olarak yansıyor. Ve bu olunca da bizim cebimizden gidiyor. Bu millete Allah sabır, afiyet sağlık versin. ” dedi. 
Şekerde yaşadığımız bu sorunun şeker fabrikalarının kapatılmasından kaynaklandığını ifade eden Levent Usta “Şeker fabrikaları kapatılmamalıydı, ikinci olarak özelleştirilmeyecekti. Özelleştirmeden sonra bu sorun daha da büyüdü, şeker fiyatı arttı. Fabrikalar devletin elinde kalsaydı böyle olmazdı. Bazı fabrikaların kapatılması yüzünden üretim yapılmadı ve şekerde dışa bağımlı hale geldik. Şeker fabrikaları kapatılmasın diye eylem yapıldığında bazı insanlar eylem yapanları vatan hainliğiyle suçladılar. Şimdi görüyoruz kim vatan haini, kim değil.”dedi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim