“Büyük Şeyleri Yapabilme Umudumuzu Kaybettik,  Umudumuzu Diriltmenin Bir Yolu Var”
Asi Şehir Festival Komitesi kahvaltı etkinliğinde muhtarlarla bir araya gelerek düzenlenecek festivalin içeriği ve yapılacak çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.   
Samandağ Yeni Çarşı Diola Cafe’ de gerçekleştirilen toplantıya; Hatay Akademik Meslek Odaları(HAMOK) dönem sözcüsü Cem Hüzmeli, Samandağ Muhtarlar Derneği Başkanı Mahir Cebburoğlu, Araştırmacı, Gazeteci-Yazar İsmail Zubari, Belediye Meclis Eski Üyesi Akıl Durgun ve Mahalle muhtarları katıldı. 
Asi Şehir Festivali Komitesi Kurucusu Ayhan Durgun, toplantının açılış konuşmasını yaptı. Durgun, konuşmasında “Bilindiği gibi geçen yıl Mart ayında Asi’ ye kıyısı olan 9 Mahalle Muhtarlığımızla bir araya gelerek Asi bölge halklarını bütün bölge insanımızla birleştirecek olan, birlik ve beraberliğimizi güçlü bir dayanışma ile şehrimizin tanıtımı, ekonomik ve kültürel tarihi mirasımızı ifade eden ve geleneksel hale gelecek olan geniş bir fuar ve Panayır Festivali düzenleme kararı aldık. Maalesef dünyayı ağır etkisi altında tutan ve ülkemizde de çok büyük şiddetini yaşadığımız pandemi koşulları ve altyapı yetersizliğinden dolayı erteleme kararı aldık. Bu süre zarfında projenin geliştirilmesi Ar-Ge çalışmaları ile projenin sahiplenilmesi adına halktan gördüğümüz büyük destek sayesinde projeyi genişletme kararı aldık. Bu zaman diliminde Asi Şehir heyeti olarak bir takım ziyaretlerde bulunduk. Samandağ Belediye Başkanımız Sayın Refik Eryılmaz ve Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve daire başkanları nezdinde bu projeyi paylaştık. Kendilerinin gereken her türlü desteği saygı olacaklarına dair söz aldık. Bugüne kadar projenin yürütülmesi için talep ettiğimiz hizmetlerimizin için de şu an itibarıyla Yeşilada’dan Boğaz’a kadar giden yolun asfaltlandığı ve Çöğürlü, Tekebaşı ve Meydan güzergahına açılan yolun altyapı, içme suyu şebekesi tamamlanmış olup asfaltlanma durumu bu ayın sonunda tamamlanacağı yönünde ifade vermişlerdir. Önümüzdeki en kısa zaman dilimi içinde de bu eksikliklerin bir an önce tamamlanması yönünde ısrarcı olduğumuzu belirtmek isteriz.
Asi Şehir Projesi tüm mahallelerimizin temsiliyeti ile bölgemizin yöresel ürünlerinin sergileneceği bir fuar alanı ile başlayacaktır. Bu fuar, festivalden önce başlayacaktır.  Günübirlik turizmi canlandırma ve farkındalık yaratma adına bakış açısını Samandağ’a çekmek ve buradaki doğayı ve sahilimizi tüm dünyaya tanıtmak adına Ada camping dediğimiz çadır kamp ve karavan kamp projesini hayata geçirecektir. 
Projenin desteklenmesi ve her günümüzü canlı tutma adına spor aktivasyonları düzenlenecektir. Sahillerimizde gerçekleştireceğimiz bu faaliyetlere gerekli desteği spor kulüpleri ile işbirliği içinde sağlayacağız.
“Asi’ye Gizemli Yolculuk” adı altında dünyanın ters akan ilk ve tek nehri olan Orantes’in doğal güzelliğini paylaşmak adına, festival günlerinde nehrin debisinin yüksek olması durumunda Yeşilyazı Mahallemizden başlayarak suyun azalması durumunda ise İrfan Balıkçı Köprüsü'nden başlayarak boğazda kadar deniz bisikleti ve tekne turları düzenlenecektir.  Doğa ve adrenalin tutkusu yaşamak isteyen binlerce insanımızı ağırlamayı hedefliyoruz. 
“Doğa Yürüyüşü” adı altında trakking noktalarını Meydan Mantra noktasından Kel Dağı’na yolculuk ile başlayıp, Karamağara’ya turlar ile destekleyere, Kapısuyu üzerinden Vakıflı, Hıdırbey, Yoğunoluk ve Batıayaz hattından, Değirmenbaşı Saint Simon’a kadar turizmi canlandırma konaklama ve görsel şöleni birlikte yaşamak arzusundayız.
 Festivalimiz de aynı zamanda küçükten büyüğe ilgi ile zaman geçirebileceği panellerinde düzenleneceği geniş bir kitap var mı zor olacaktır Bu program süresince dolu dolu 3 gün boyunca sürecek olan festivalimizi yerli ve milli sanatçılarımız da bir Şölen havasında konserlerle desteklenecektir.
Mustafa Kemal Üniversitesi'nin işbirliği ile güçlendirilen bu dayanışma ruhunun pekiştirilmesi ve halkımızın bu projeyi desteklemesi ile inanıyoruz ki geliştirilecek imkânlarla bu projenin tüm bölge halkının tanıtım ve kalkınma adına bir model, gelecek açısından da bir eser olarak anılacaktır.
Konuşmama burada son verirken bu memlekete bir vefa borcumuz var ve bu borcunuzu tüm halkımızla paylaşmak istiyoruz. Bu projeye gönüllü olarak destek veren 9 mahalle muhtarımıza ve siz değerli tüm muhtarlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.” dedi.
Araştırmacı, Gazeteci-Yazar İsmail Zubari Samandağ’ın doğal, kültürel ve Tarihi zenginlikleri ile ilgili bir sunum yaptı. Araştırmacı, Gazeteci-Yazar Zubari, Samandağ olarak çok fazla zenginliğe sahip olduğumuzu belirterek “Sahip olduğumuz zenginlikleri bilirsek, ileride turizme, üretime yönelik atılacak adımları daha iyi seçebiliriz. Aslında çok fazla zenginliğimiz var ama belli başlı zenginliklerimizi size göstermek istiyorum.” dedi.
“ORTAK İSTEMEYİ BİLİRSEK, YAN YANA DURMAYI BİLİRSEK BURAYA HİZMET DE GELİR”
Zubari’nin sunumunun ardından Asi Şehir Festivali Dönem Sözcüsü Kenan Doğru, yaptığı konuşmasında; büyük şeyleri yapabilme umudumuzu kaybettiğimizi belirterek “Bu umudu diriltmenin bir yolu var. Bir araya gelmek, proje üretmek. Hizmet gelmiyor, getireceğiz. Ortak istemeyi bilirsek, yan yana durmayı bilirsek buraya hizmet de gelir. Burası güzelleşecek başka yolu yok. Dünyanın en güzel noktalarından birinde en güzel insanlarının kardeşçe yaşadığı bir coğrafya bundan daha fazlasını hak ediyor.
Ama sabırlı ve devamlı bir plan içinde olmamız gerekiyor. Hemen küsmeyeceğiz. Bir şey istedik, ikinci gün olmadığında sırtımızı dönmeyeceğiz. Israrcı olacağız. Bu projenin içerisindeyim çünkü bu proje bir şeyleri somut bir şekilde istemenin bize yolunu açtı. Biz somut bir proje üreteceğiz, yanımızda çok değerli dostlarımız var. Her ortamda destek verecekler. Biz de bu işin sözcüleri olarak gideceğiz sizin adınıza bu güzel etkinlikleri yapabilmek için altyapıyı güçlendirme taleplerinde bulunacağız. Her şey için geç kalınmış olabilir, ama başlamak için her zaman erkendir.  Biz yeniden başlıyoruz. Bu işi bu yıl yapalım ondan sonra bir kenarda duralım demiyoruz. Biz bu topraklarda çocuklarımızı, torunlarımızı yetiştireceğiz. Başka Samandağ yok. Yaşanabilir, yaşarken herkesin bu zenginliği hissettiği bir coğrafyaya dönüştüreceğiz. Bu süreç küsüp, darılıp bir kenarda durma süreci değil. En kolay yaptığımız şey vazgeçmek, en kolay yaptığımız şey eleştirmek. Bu festivalin hedefi, sizler de bir bileşeni olarak, bu tarz yaklaşımları bu topraklardan uzaklaştırmak. Birbirimizi yemekten iş üretecek zamanımız kalmıyor. Herkes çok biliyor, çok akıl veriyor. Ama bu kadar bilenin olduğu bir coğrafya bilinmez bir şekilde çok çirkin, çok kirli. Tarihi, kültürü, zenginliğiyle hiçbir şekilde örtüşmeyen bir yaşam. Eleştirmek hepimizin yaptığı şey. Hep başkalarını eleştiriyoruz. Biz artık eleştirmek istemiyoruz. Asi Şehir Festivali bileşenleri, üretmek istiyor. Eleştirmeyecek miyiz, tabi ki eleştireceğiz. Adabınca usulünce eleştireceğiz. Ama önce üreteceğiz. El ele verip bir sonuca ulaşalım. Bu festival belki var olan kardeşliğimizi perçinleştirecek, kültürümüzü ön plana çıkaracak ve en önemlisi çocuklarımıza tekrar umut aşılayacak bir festival olacak.” dedi.  
HAMOK Dönem Sözcüsü Cem Hüzmeli, bu festival çalışmasında HAMOK dönem sözcüsü olmasının dışında bir Samandağlı olarak da yer almak istediğini belirtti.
Hüzmeli, HAMOK’ a bağlı 16 oda başkanıyla beraber yapılacak her türlü çalışmalara destek vermeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim