Antakya Sanayi ve Ticaret Odası (ATSO) Antakya’ya Gastronomi Lisesi kurulması için Hatay Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğüne başvuru yaptı.
ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, Turizm Meslek Komitesinin almış olduğu karara istinaden, Antakya mutfağını gelecek nesillere doğru aktarabilmesi ve sektördeki nitelikli eleman eksiğinin giderilmesi için "Antakya Gastronomi Lisesi" kurulması için resmi başvuru yaptı.
ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay Valiliğine tahsis edilmiş şu anda kullanılmayan ve atıl durumdaki Fevzi Çakmak Ortaokulu'nun Gastronomi Lisesine dönüştürülmesi için Hatay Valiliği’ne müracaatta bulundu.
ATSO Başkanı Çinçin, başvurunun hayırlı olmasını dileyerek, konuyla ilgili açıklamasında “Odamız 8.Meslek  (Turizm) Komitesi almış olduğu karara istinaden Antakya mutfağını gelecek nesillere doğru aktarabilmek ve sektördeki nitelikli eleman eksiğinin giderilmesi için "Antakya Gastronomi Lisesi" kurulması ile ilgili Hatay Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne odamız resmi yazı ile başvuruda bulunmuştur. Hayırlı olmasını diliyoruz.” dedi. 
ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, başvuru dilekçesinde “Antakya tarihi, kültürü, coğrafyası, habitatı ile dünyada eşsiz bir konuma sahiptir. Antakya halkıda asırlar boyu bu eşsizliği çok iyi değerlendirmiş ve tarihini birikimini kültürü ne, kültürünü yaşantısına yansıtmıştır. Coğrafyasının cömertliği sayesinde topraklarında yetişen, otundan meyvesine, bitkisinden yaprağına her şeyi ama her şeyi mutfağında bir lezzete dönüştürmeyi başarmıştır. 
Bu nedenledir ki Antakya Mutfağı acısıyla, tatlısı tuzlusuyla, etlisi, hamurlusuyla, otlusu, sulusuyla çok geniş bir sofraya sahiptir. Günümüz dünyasında toplumların teknolojik gelişmenin de etkisi ile daha hızlı bir yaşam sürmesi, hızlı tüketme alışkanlığını da berberinde getirmiştir. Hızlı tüketim de yüzyılların deneyimi ile ortaya çıkan geleneksel lezzetlerin ötelenmesine, yapılmamasına, talep edilmemesine en sonunda da unutulmasına sebep olmaktadır. Taşıdığı misyonu ile gerek coğrafi işaretler alarak ve gerekse de kadınların üretimine destek verip Antakya mutfağına sahip çıkarak Antakya mutfağını yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak ve Hatay turizmine katkı sağlamak için Antakya Gastronomi Lisesi'nin kurulması ve Gastronomi Lisesinde yetişecek gençlerimiz lezzetlerimizi ilmi ile ehlinden öğrenme fırsatı bulacaklarını, öğrendikleri ile hem meslek sahibi olacak hem de farklı şehirlerde ve farklı ülkelerde çalışarak Antakya Mutfağını bir dünya mutfağı haline getirebilecekleri kanaatindeyiz. Bir tanesi uygulama Sınıfı olmak üzere en az 9 derslikli olması gereken lisenin, eski bir Antakya evi veya şuan Hatay Valiliğine tahsis edilmiş atıl durumdaki Fevzi Çakmak Ortaokulu'nun Gastronomi Lisesine uygun bir şekilde düzenlenmesi hususunda yardımlarınızı önemle arz ederim.” ifadelerine yer verdi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim