Antakya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) ilçemiz tarımının ve ekonomisine katkısıyla vazgeçilmez ürünleri arasında yer alan ve adıyla özdeşleşen Samandağ Biberi’nin coğrafi işaretini aldı. 
ATSO Hatay’ın yöresel ürünlerini ve lezzetlerini markalaştırmak üzere yaptığı çalışmalara bir yenisini ekleyerek “Samandağ Biberi” ni tescilledi. ATSO binasında dün gerçekleştirilen basın toplantısında ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, Samandağ ilçesinin değerlerini hassasiyetle takip ettiklerini belirtti.
Daha önce de Samandağ ney kamışının coğrafi işaret belgesini aldıklarını belirten Çinçin “Şimdi de Samandağ biberinin coğrafi işaret belgesini aldık. Gerçekten çok heyecanlıyız ve bunun ciddi anlamda bir sinerji yaratacağını düşünüyoruz. Yağ yakma özelliğinden dolayı Samandağ biberi Allah'ın bu coğrafyaya verdiği bir lütuftur. Tabii ki 3 bin 200 dekarlık alanda 6-7 bin ton arasında üretilen bir mahsulden bahsediyoruz, bu yeterli değil, özellikle tarım teknolojilerini kullanarak çeşitli konularda destekleyerek bu 6-7 bin tonu 10-15 bin tonlara çıkarmamız lazım. Coğrafi işaretten sonra bu biberin üretimi daha da artacak. Samandağ biberi şu an sadece iç piyasada tüketiliyor, kısa zamanda uluslararası tesciline de müracaat edeceğiz, herkese hayırlı olsun." ifadelerine yer verdi.
Çinçin, açıklamasında “Antakya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Medeniyetlerin şehri Hatay’ın lezzetlerini ve yöresel ürünlerini markalaştırmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda 2005 yılından bu yana Hatay ile özdeşleşen ve Hatay’ın değeri olan lezzetleri ve yöresel ürünlerin tescillerini yaparak Hatay’ı Ülkemize ve Dünya’ya tanıtmak için büyük yol kat ettik. Bu yolculukta bu güne kadar 27.12.2007 tarihinde Künefe” tescili, 26.02.2018 tarihinde Antakya Sürkü’nün (Çökeleği) tescili, 12.06.2018 tarihinde Antakya Küflü Sürkü’nün (Çökeleği) tescili, 24.08.2020 tarihinde “Antakya Kağıt Kebabı”nın tescili, 10.09.2020 tarihinde “Antakya Tuzlu Yoğurdu”, 23.11.2020 tarihinde “Samandağ Ney-i”, 18.02.2021 ‘’Antakya Carra Peyniri’’, 8. Ürün olarak ‘’Samandağ Biberi’’ olarak Odamız adına tescil edilmiştir. Coğrafi işaretini aldığımız ürünlerin Tescil sürecinde kurumumuzla çok büyük bir özveri ile çalışarak bizlerden desteklerini esirgemeyen Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Oğuz Alibekiroğlu ’na, Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar’a, Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yelda Güzel’e, Mustafa Kemal Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Kadriye Şahin’e, Marka ve Patent şirketi Özener Patent sahibi Huriye Özener’e ve emeği geçen odamız çalışanlarına teşekkür ediyoruz.” dedi.
Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı toplantıda yaptığı açıklamada Samandağ'da üretilen biberinin coğrafi işaret almasına vesile olduklarını için ATSO yönetimine teşekkür etti.
                                Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: TE Bilişim