Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz’ın 3 yıllık icraatlarının anlatıldığı toplantı Yeni Çarşı Konferans salonunda gerçekleştirildi.
Toplantıya; CHP Hatay İl Başkanı Hasan Ramiz Parlar, CHP Samandağ İlçe Başkanı Turgay Abacı ve yönetim kurulu üyeleri, İyi Parti Samandağ İlçe Başkanı Seyran Ziroğlu, İyi Parti Defne İlçe Başkanı Meriç Fatmaoğulları, CHP Samandağ İlçe Kadın Kolları Başkanı Yüksel Berber, CHP Samandağ İlçe Gençlik Kolları Başkanı Bünyamin Reyhanoğulları, Samandağ Belediye Başkan  Yardımcısı Aydın Duran,  Samandağ Belediyesi Meclis Üyeleri, mahalle muhtarları, STK temsilcileri,  kanaat önderleri ve vatandaşlar katıldı.
İl Başkanı, İlçe Başkanları, Meclis üyelerinin Belediye Başkanı Eryılmaz ile sahneye çıkarak vatandaşları selamlamasının ardından ilk Konuşmayı İl Başkanı Hasan Ramiz Parlar yaptı.
CHP Hatay İl Başkanı Parlar, salonda olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ülke gündemine ve seçimlere dair açıklamalarda bulundu. Parlar, konuşmasında “Ülkemizde nüfusun %78'i açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşıyor. 27 milyon insan devletten yardım alarak geçirmeye çalışıyor. Laiklik giderek yaralanmaya, yok edilmeye çalışılıyor ama bunu tabii ki başaramayacaklar. Hukuk, adalet bir tek kişinin kontrol altına bırakılmış, eğitim maalesef içler acısı durumda. Her yerde açılan İmam Hatip okullarında ve gecekondu üniversitelerinde maalesef kendileri gibi düşünmeyenlere nefret duygularıyla dolu okumuş cahiller ordusu yetiştirmeye çalışıyorlar. Yani ülkenin gidişatı hiç de iyi değil. Belirsiz bir karanlığa doğru gidiyoruz.  Önümüzdeki seçim bu işe son verecek, ben buna inanıyorum. Evet çok söylenen bir şey var. Bu seçim son şansımız diyorlar. Öyle bir şey yok. Bu seçim bizim çok büyük bir şansımız ve bu seçimi zafer ile kazanacağız. İnşallah sizlerle beraber.  Atatürk'ün kurduğu demokratik ve laik cumhuriyetin temelleri o kadar sağlam ki biz on seçim daha kaybedersek yine bu Cumhuriyet yıkılmaz. Ama artık kaybetmeye tahammülümüz yok bu seçimi kazanıp Türk halkını refaha, huzura kavuşturacağız. Ve Atatürk'e layık bir cumhuriyetin İnşallah devamını sağlayacağız. Tabii yerelde  CHP belediyeleri sosyal belediyecilik anlayışıyla ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Değerli dostlar bir belediye başkanının hepimizi mutlu etmesi mümkün değil. Mutlaka bazı konularda rahatsızlıklarınız olacaktır.  Bunu sadece Samandağ için söylemiyorum.  Türkiye'deki tüm belediyelerimiz için söylüyorum. Bizim için önemli olan şu biz sosyal demokratlar olarak birbirimizi eleştiririz.  Yanlış gördüklerimizi söyleriz ve bu çok doğaldır. Ama kendi içimizde birbirimize eleştirirken bu sadece belediye başkanlarımız için değil il, ilçe yöneticilerimizi eleştirirken mutlaka saygı sınırları içerisinde kalalım. Deniyor ki Samandağ gibi yerde Defne gibi yerde biz çok güçlüyüz. Bizim insanlarımız çok bilinçli biz ilçemizde bağırır çağırır eleştiririz. Ama sandığa geldiğimiz zaman hepimiz bir yumruk oluruz. Doğru bundan hiçbir kuşkum yok. Ama bizim buradaki bazı kavgalarımız ya da biraz kastı aşan eleştirilerimiz bizim güçlü olmadığımız yerlerde kullanılıyor. Yani biz burada birbirimizi eleştirdiğimiz zaman o eleştiriler partimizin aleyhine ya da millet ittifakı aleyhine Kırıkhan gibi Reyhan gibi çok güçlü olmadığımız yerlerde kullanıyor.  Bu yüzden onlara fırsat vermeyelim.  Bu konuda dikkatli olalım. Şu anda Türkiye'yi düzlüğe çıkarmamız için yani neredeyse 70 yıldır gerçek anlamda iktidar yüzü görmeyen partimizin İnşallah amacına ulaşması için artık aylar kaldı. Bu hedefe ulaşana kadar lütfen birbirimize sarılalım, birbirimizi destekleyelim ve bu hedefe hep birlikte iyi Parti ilçe başkanımızın da desteğiyle varalım. Hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.

Toplantıda konuşma yapan Başkan Eryılmaz, yaptığı açıklamada; “Bu toplantı bizim 3 yıllık icraatlarımızı ve bundan sonraki projelerimizi siz değerli halkımıza sunma toplantısıdır.
Bizleri kırmadığınız ve bizlere iştirak ettiğiniz için, bize omuz verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum.
3 yılımızı doldurduk.  Ancak pandemiden dolayı 2 yıldır doğru düzgün, toplantı yapamıyoruz.  Tabi vatandaşlarımız da haklı olarak neden toplantı yapmıyoruz,  neden bir araya gelemiyoruz diye serzenişte bulunuyorlar. Biz de sağlık güvenliği sebebiyle toplantılarımızı arzu ettiğimiz şekilde yapamadık. Bugüne kısmet oldu. 
Arkadaşlarımıza da bu konu ile alakalı bizim 3 yılda yaptığımız icraatlarımızı bir video sunumu haline getirmelerini söyledim. Siz değerli halkımıza 3 yıllık faaliyetlerimizi video sunumu ile takdim edeceğiz.
Birkaç şeyin altını çizmek istiyorum.
Biz göreve geldiğimizde, gerçekten belediyenim durumu içler acısıydı. Belediye belediye olmaktan çıkmış,  kurumsal kimliğinden uzaklaşmış,  maalesef hizmet üretemeyen,  sorunlara müdahale edemeyen bir yapıda idi. Önce oradan başladık.  Belediyemizi kurumsal bir kimliğe kavuşturduk. 
Eksiklerimizi,  ihtiyaçlarımızı karşıladık,  eksik araçlarımızı,  eksik ekipmanlarımızı tamamladık. 
Eksik noktalarda olan personellerimize,  özellikle alanda takviyeler yaptık ve Samandağ Belediyesini işler bir belediye haline getirdik. Bu bizim bayağı bir zamanımızı aldı. 

3 yıllık süreçte bir Pandemi süreci, İmar planımız yok,  72 milyon borçlu bir belediye, 9 Mahallenin tamamında gelir gelmez bir içme suyu şebekesinden dolayı her yer eşildi, kazıldı,  belediyede hizmet üretemeyen bir yapı...  Biz bütün bunlarla mücadele verdik ve büyük bir mesafe kaydettik. 
Bütün bu ekonomik sıkıntılara rağmen Samandağ’ın 75 yıllık tarihinde bugüne kadar görmediği hizmetleri biz bu İlçe halkının hizmetine sunmaya çalıştık. Gece gündüz çalıştık, Pandemi sürecinde çalıştık, sokağa çıkma yasağında çalıştık,  hafta sonları çalıştık,  karda çalıştık,  yağmurda çamurda çalıştık ve Samandağ’da gerçekten hepimizin rahatsız olduğu,  hepimizin hayatına bir şekilde olumsuz önümüze çıkan sorunları tek tek ortadan kaldırmaya çalıştık. 
Samandağ maalesef kendi fiziki durumunda kaynaklı bir takım sıkıntılarla boğuşuyor. Samandağ 75 yıllık bir ilçe. denizi var, sahili var, tarihi var, güneşi, kumsalı var, tarımı var, fakat bir türlü arzuladığımız tatil şehri görünümüne kavuşmuyor. Bunların tabii ki sebepleri var. Kıyı kenar çizgisi bir türlü aşılamıyor. Bazı yerlerde 600 metreye varan bir alanı kapsıyor ve kanuna göre kıyı kenar çizgisi içindeki bir alana çivi çakamıyorsunuz. Biraz daha gidiyorsunuz burası sit alanı diyorlar, biraz daha gidiyorsunuz burası da ormana arazisi bütün bunlarla karşı karşıya kalıyorsunuz.  Ama Mevzuatı da iyi değerlendirmek suretiyle bir şeyler yapmanın gayreti içerisine girdik. Kıyı kenar çizgisinden sonraki 50 metrede imar planımızı da hemen hemen Samandağ'mıza kazandırdık.  Tabii bunun gibi sahilde bizim çok önemli birkaç projemiz daha var. Bunun üzerinde bir yıldır çalışıyoruz önemli bir aşamaya geldik kapalı spor salonu ile futbol sahası Arasında 33 metrekarelik kendi kaderine terkedilmiş bataklık bir alan var. Çöplerini döküldüğü, Samandağ sahiline yakışmayan bir manzara oraya gittik. Kiraladık ve orayla ilgili çok güzel bir proje hazırladık orayı Samandağ'ın bütün ihtiyacını karşılayacak bir alan olarak projelendirdik.

Bir yıldır onun üzerinde çalışıyorduk projemiz bitti,  ihale aşamasına geldik maliyetler yükseldiği için şu anda bir finansman ayağını çözmeye çalışıyoruz. Görüşmelerimiz devam ediyor ama inşallah 20 aylık süre içerisinde faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz. Bu da önemli bir proje bir diğer Proje ise Hz.Hızır Aleyhisselam üç semavi dine hitap eden bir ibadet yeriniz var ama çevresine baktığımız zaman gelen misafirlerimizin bu nasıl çevre dediği ortamdan kurtulmak için orada bir yıla yakın bir süredir çalışmalarımız var. O mekana uygun nezih bir çevre düzenlemesi hazırladık. Onunla ilgili finansman konusunu da büyükşehir belediye başkanımız Sayın Lütfü Savaş’ la görüştük. Samandağ bu noktada sahip çıkılması ve Samandağ'ın bir turizm şehri haline gelmesi için elini taşın altına koymasını rica ettim.  Ankara Yenimahalle belediye başkanımızla da görüştüm. Bu konuda finansman noktasında bize yardımcı olmasını istedim, o da sözünü verdi. Samandağ geri kalmış bir köy görüntüsü içinde çarpık yapılaşma alabildiğine.  Herkes kafasına göre bina tadilat yapmış.  Biz geldiğimizde Samandağ 9 mahallenin revize imar planı hazırlanmış ve bakanın onayına sunulmuştu. Biz geldikten sonra Samandağ'ın belirli bir bölümü turizmden çıkarıldı yetki büyükşehire geçti. Dolayısıyla biz de imar planını geri gönderildi, itirazlar incelendi ve büyükşehire sunuldu bu konu önümüzdeki ay büyükşehir belediye meclisinde konuşulacak imar komisyonuna havale edilecek yani 2 ay içerisinde inşallah kesinleşecek ve Samandağ uzun yıllar beklemiş oldu imar planına kavuşacak. Değişiklikleri de vatandaşımızın büyük oranda mağduriyetini giderecek şekilde yeniden düzenledik. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun. 
Geri kalmış bir köy görüntüsü dedik, 15 metrelik yol 6 metreye düşmüş Samandağ gibi bir yerde 70 yıldır bu şehirde yaşayan bir toplumda sizin buraları almanız kolay değil. Bir vatandaşın 50 yıldır sınır koyduğunu zannettiği duvarının çatısını sökmek kolay olmadı. Ama sonra vatandaş bizim iyi niyetimizi görünce Bizim orayı güzelleştirmek istediğimizi görünce o da yardımcı olmaya çalıştı ve Samandağ'da özellikle 9 Merkez mahallede birçok caddeyi yeniden düzenledik. Altyapısını düzelttik, kiminin duvarını yıktıysak, kimin çatısını söktüysek, kimin terasını bozduysak yola tecavüz eden bir duvarı yıktığınız zaman yıkım parası alırsınız ama biz vatandaşımız mağdur olmasın diye gittik yıkıp yenisini yaptık. Çoğu yerde taş duvar yaptık ve geniş caddeleri de ilçemizin hizmetine sunduk. Çevlik'te bir Rekreasyon Alanı çevre düzenlemesi yaptık Çevlik’ e gittiğiniz zaman 70 yıldır gördüğünüz köhne yapıdan uzak en azından turizm köyüne girdiğinizi hissedebiliyorsunuz. Samandağ'da yapılan düzenlemelerle Samandağ'ın çevresinin yavaş yavaş değiştiğini görürsünüz. Muhtarlarımız da herkes kendi mahallesine hizmet üretmek istiyor,  bunu anlayışla karşılıyoruz. Ama Samandağ artık eski zaman da değil Samandağ artık 42 mahalle ve 125.000 nüfuslu bir ilçe.  Dolayısıyla sorumlulukta o oranda arttı şimdi muhtarlarımız özellikle eski belde ve köy statüsünde olan sonradan Mahalle statüsüne kavuşan mahallelerimizde vatandaşlarımız muhtarlarımızın arzu ettikleri hizmeti yakalamadığı yönünde bir algı içinde. Toplantılarda onlarda da söylüyorum altyapı sorunun olduğu yani kanalizasyon içme suyu şebekesi ve diğer altyapı sorunlarını çözmeyen mahallelerimiz de istediğimiz şekilde üst yapıp çalışmalar yapamıyoruz. 

Geçen yıl parke taşı 22 liraydı şu an 120 lira yani %300- %400'lük artış. Peki İller Bankası'ndan Samandağ Belediyesi'ne gelen istihkakta ne kadar artış var %20 - %30 mesela bu ay gelen istihkakımız maaşlarla mazot giderlerimizi karşılayamaz durumda. 72 milyon borçlu aldığımız belediyeyi bütün bu saydığımız olumsuzluklar pandemi, ekonomik kriz, imar planımızın olmayışı da dahil olmak üzere 57 milyona düşürdük. doğru dürüst kredi kullanmadık 1 santimetre gayrimenkul satmadım. Bir önceki dönemde 438 parsel satılmış ben 438 tane değil 20 tane satmış olsam bu 3 yıllık süre içerisinde Samandağ’ı Kuşadası'na çevirdim. Hiçbir şeyin arkasına saklanmıyoruz ama ortada bir realite var ise halkın bunu bilmesi lazım. Bildiğiniz üzere Büyükşehir Yasası ile birlikte yetkilerin çoğu Büyükşehire verildi. Bu benim koyduğum bir kural değil yasayı ben hazırlamadım. Kanunun bana vermediği bir yetkiyi kullanmaya kalktığım zaman müfettiş inceliyor ve bu harcamayı yapmaya yetkimiz olmadığını söylüyor. Mezarlık konusunda HBB noktasında ilçemizde özellikle Merkez mahallelerde mezarlık Kompleksi sorunu var. 3 yıldır bu konu üzerine herkes devreye girdi ve 40.000 metrekarelik bir alana mezarlık olarak tahsis edilecek orayı işgal eden vatandaşımızın şikayeti üzerine yetkililer geri çekildi. Daire başkanımıza da durumu izah ettik. İnisiyatif almak zorundasınız bir konuyu vatandaşlar bize soruyor ancak bizim yetimizde değil bazı faaliyetler ancak biz HBB ile birlikte el ele verip vatandaşlarımıza hizmet etmek istiyoruz. Belediyemizin sorunlarını çok iyi biliyorum sizi anlayışla karşılıyorum. En büyük sorunumuz altyapı sorunu altyapı olmadığı için üst yapı çalışmalarını istediğimiz gibi yapamıyoruz 9 mahallenin tamamıyla 3 yıldır uğraşıyoruz. Siz 50.000 aracın girdiği bir yolu bozuk bırakamazsınız. Ama çoğunu bitirdi merkezde sıkıntımız kalmadı ana arterlerde kalmadı ama hala bozuk yollar var. Onları da zaman içerisinde çözeceğiz parke taşı ihalesine çıktık ekipler sahada Çalışmalara devam ediyor. Samandağ'da uzun yıllardır ucube gibi duran ve kimsenin dokunamadığı eski Askerlik şubesine yıktık vatandaşları da mağdur etmedik. Yarısını parasını biz ödedik diğer yarısı için kredi kullanacaktık ancak faizler yüksek olduğu için kendi imkanlarımızı kullanarak ödemek istedik bir iki ay içerisinde onların hepsini tamamlayacağız. Onunla ilgili de projemiz de hazırladık. Önümüzdeki hafta eski Askerlik Şubesi yerine Merkezi rahatlatacak bir park oluşturmak için adım atacağız.” Dedi.
Belediye Başkanı Eryılmaz’ın konuşmasının ardından 3 yıllık çalışmaların yer aldığı video toplantıya katılanlara izletildi.
Videonun ardından yeniden konuşan Başkan Eryılmaz, kaçak yapılaşma konusunda uyarılarda bulundu. Konuşmasının son bölümünde Başkan Eryılmaz, vatandaşların sabırlı olmasını isteyerek “Sizden ricam biraz sabır göstermeniz.  Biraz da bardağın dolu tarafından bakmayı öğrenelim. Hep moral bozan, hep bardağın boş tarafından bakan değil pozitif bakan bir yerden bakalım hayata. Yani yapılamayanlar var, eksiklikler var ama yapılanlar da var.  Yapılan hizmetleri görüp oradan biraz mutluluk duyalım. İşimiz kolay değil Samandağ'da kangrenleşen sorunlarla bu ekonomik krizle bu sorunlardan çıkmak kolay değil. Gece gündüz çalışıyoruz, alanda çalışan arkadaşlara yürekten teşekkür ederim. Muhtarlarımızdan özel bir ricam var 20 ayımız kaldı 20 ayda sizin sorunlarınızı çözeceğim sadece biraz sabır gösterin. Ben bugün halk toplantısına katılım gösteren bütün vatandaşlarımıza Çok teşekkür ederim.” dedi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim