Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, makamında basın mensuplarıyla bir araya gelerek sözleşmelerine son verilen personelle ilgili açıklama yaptı.
Belediye Başkanı Eryılmaz, hiç kimsenin işine son vermedikleri gibi, hiç kimsenin de sözleşmelerini fesh etmediklerini belirterek “Burada sözleşmeli personeller yasa gereği yıllık sözleşme yaparlar. Sözleşmeli personelin de 1 yıllık sözleşme süresi bitti. Bunların yenilenmesiyle ilgili bir çalışma yapıyoruz. 21 tane sözleşmeli personelin altısı ile ilgili performans konusunda ve işe alınma nitelikleriyle alakalı bir değerlendirme yaptık. Bu arkadaşlarımızın sözleşmelerinin yenilenmemesi konusunda bir karar çıktı. Şimdi biz bu arkadaşlara sözleşmenizi yenilemeyeceğiz dedik. Ama bu arkadaşları da belediye bünyesinde çalıştırma noktasında da bir öneride bulunduk. Bugün Başkan Yardımcısı Tahsin Demir arkadaşımız bunlarla ilgili kendilerini çağırdı görüştü. Bu arkadaşlarımıza bizim belediye bünyesinde farklı birimlerde çalışan 60 üniversite mezunu arkadaşımızın aynı statüsünde çalıştırılmak üzere bunlara iş teklifinde bulunduk. Buyurun gelin sizleri bu belediyeye gerek bir önceki yönetimler tarafından, gerek bizim yönetimimiz tarafından alınmış olan üniversite mezunu arkadaşlarımızla aynı statüde çalıştırılmak üzere kendilerine teklifte bulunduk. Kendileri de bu teklifi kabul etmediler. Onlar diyor ki;’ biz sözleşmeli personeliz, sözleşmemiz bitmesine rağmen sözleşmemizi yenileyin. ‘ biz diyoruz ki sizin daha önceki yönetimler tarafından alınma koşullarınız sizin bu konumda yararlanma şansımız yok. Üç yıldır ben bu arkadaşlarımızı sözleşmede belirtildiği gibi bir görevde çalıştıramıyorum. Mesela sosyolog, biyolog. Bu arkadaşımız ı bizim labaratuvarımız yok. Labaratuvarımız olmadığı için çalıştıramıyorum. Labaratuvarda çalıştırmam lazım. Sosyolog nerede çalışacak. Onu daha önce göreve alan arkadaşımızın da döneminde işe alındıkları görevle ilgili çalıştırılmamış. Bu arkadaşlar 5-6 yıldır belediyede çalıştırılıyor. Sözleşmede belirtildiği görevle ilgili ne yaptıklarını gelsinler bana açıklasınlar, kamuoyuna açıklasınlar. Biz biyolog olarak Samandağ Belediyesine şunları yaptık. Ya da sosyolog olarak kendi alanımla ilgili şunları yaptım diyerek bir açıklama yapsınlar. 
Hangi personelin nerede çalıştırılacağıyla ilgili, nerede istihdam edileceği, hangi personelle ilgili nasıl faydalanabileceği, bütçeye nasıl katkı sunabileceğini bir belediye başkanı ve meclis üyeleri belirler. Biz eğer burada kendilerini dayatma gibi bir pozisyonla karşı karşıya kalırsak biz bu ilçeye hizmet üretemeyiz. Bir kere herkes şunu çok iyi bilsin. Belediyeler istihdam alanları değil, hizmet üretme alanıdır. Biz belediye bünyesinde çalışan kadrolu 39 işçimiz, sözleşmeli toplam 21 işçimiz memur 34 işçimiz(657 sayılı yasaya tabi) ve şirketten de 281 personelimiz olmak üzere toplam 375 tane personelimiz var. Şimdi bu personelimizin bilgi, birikim ve donanımları, bunları belediyenin ihtiyacı doğrultusunda bunlara görev ver meye çalışıyoruz. Kimseyi mağdur etme gibi bir niyetimiz yok. Ama bu halkın bize vermiş olduğu emanete sahip çıkma noktasında da bir görevimiz var. Bu ilçeye, belediyeye bu personelimizin en iyi şekilde nasıl hizmet edebileceği noktasında bizim değerlendirme yapmak gibi bir derdimiz var. Bu arkadaşımız ısrarla ‘biz daha önceki yönetim tarafından şu şekilde göreve alınmışız, biz bu görevi yapsak da yapmasak da, uygun bulsanız da bulmasanız da biz bu ilçeye, bu belediyeye katkı sunsak da sunmasak da siz bizi bu sözleşme bittikten sonra da aynı nitelikte, aynı kadroda çalıştırmak zorundasınız’ gibi bir dayatmanın içerisinde. Bu dayatma belediyenin ve ilçenin menfaatleriyle çelişmektedir.” dedi.
Başkan Eryılmaz, gerek kendi yönetimleri, gerek daha önceki yönetim tarafından işe alınmış 60 tane üniversite mezunu olduğunu, bunların da kiminin temizlik işlerinde, kiminin park bahçede çalıştığını belirterek “Bu personeller de haklı olarak diyor ki biz de üniversite mezunuyuz. Biz de sözleşmeli olmak istiyoruz. Burada belediye başkanı ve yönetimi iş barışını sağlamak adına, dengeyi korumak adına adil davranmak zorundadır. Bir önceki yönetime yakın olan isimler siyasi olarak hak etmediği bir şekilde sözleşmeli yapılacak, biz bu sözleşmeye sürekli uymak zorunda kalacağız. Alanda çalışan, ter döken, bedel ödeyen işçilerimiz de şirket üzerinden çalışmaya devam edecek. Bu adaletsizliktir. O zaman o 60 arkadaşımızı da biz sözleşmeli yapalım. Bu sefer belediye kilitlensin. Gelen maaşlar zaten işçilere yetmiyor. Bir de bu üniversite mezunu arkadaşları da alıp sözleşmeli yaparsak. Bu sefer maaş ödeyemeyeceğiz. Belediyede çalışan 375 personelimizin en iyi şekilde nasıl istihdam edebiliriz. Bunlardan en iyi şekilde, ilçenin ihtiyacı doğrultusunda nasıl faydalanabilirizin çalışması içerisindeyiz. Buna rağmen gerek bu arkadaşlarımızın, gerek Samandağ halkının bunu takdir etmesini bekliyoruz. Çünkü biz bunu Samandağ halkı için yapıyoruz. Bizim cebimizden çıkan – giren yok. Bu arkadaşların parasını Samandağ halkına hizmet yapmak üzere ödenen vergilerden karşılıyoruz. Dolayısıyla sanki birilerini cezalandırmaya çalışıyoruz gibi bir algı yaratma içerisindeler.” dedi.
Bunu Samandağ halkı için yaptığını belirten Eryılmaz “Burada kimseyi cezalandırmak gibi bir yöntemimiz yok, ama o arkadaşlar da belediye başkanının halkın menfaatlerini dikkate alan bir noktadan yaklaşımına ve değerlendirmesine saygılı olmasını bekliyorum. Bu arkadaşlar sözleşmelerinin yenilenmemesinden dolayı mahkemeye gidebilirler ona ben saygı duyuyorum. Mahkemeden karar gelir. Onu yerine getiririz. Nitekim geçen yıl yine bu 21 sözleşmeli personel ile ilgili değerlendirme yaptık yaklaşık 10-12 kişiyle ilgili sözleşmemizi yenilemedi ki. Bir kısmı için mahkeme kararımızı uygun gördü. Bir kısmı için ise kararımızı iptal etti. Biz de mahkemenin bu kararını uyguladık. Şimdi, sözleşme bitti ve biz tekrar değerlendirme yaptık. Kanunen biz tanınmış bir yetkidir. Burada bir kavga yaratmaya çalışıyorlar, siyasi davranmaya çalışıyorlar. Çünkü siyasi alınmışlar. Bu arkadaşlar bir önceki yönetim tarafından siyasi olarak alınmışlar. Yani Samandağ Belediyesinin ihtiyacı olduğu için değil. O arkadaşlarımızın bilgi birikimleri ve donanımları için değil.  Tamamen siyasi olarak alınmışlar ve siyasi olarak davranıyorlar.” dedi.
Başkan Eryılmaz “ Kimseyi mağdur etme, kimseyi işten çıkarma söz konusu asla söz konusu değil, mahkeme kapıları açık, gidip dava açabilirler. Ona da saygı duyuyoruz. Mahkemeden getirecekleri her karara da saygı duyuyoruz. Bu arkadaşlar çalışmak istiyorlarsa buyursun gelsinler, ama bizim ihtiyaç duyduğumuz, bizim onların niteliklerine göre belirleyeceğimiz işlerde çalıştırılmak üzere onların eğitim durumunu dikkate alarak rencide etmeden onlara görev vermeye hazırız.” dedi.
Başkan Eryılmaz, her sözleşmeli personelin 8-9 bin lira maliyeti olduğunu belirterek “ madem bu maaşı alıyorsun belediyenin, ilçenin ihtiyacı olan bir alanda çalıştırmak istiyorum. Orada çalışacaksın. İş beğenmiyor. Daha önceki belediye başkanının siyasi kararından ötürü siz bu ilçeyi cezalandıramazsınız, bizim karşı çıktığımız nokta bu.” diyerek ifadelerine son verdi.
 

Editör: TE Bilişim