Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, Hatay’daki yerel basın temsilcileriyle kahvaltılı toplantıda bir araya geldi.
Simon Otel'de gerçekleştirilen Samandağ Belediyesi’nin genel durumu ve gelecek projelerinin konuşulduğu toplantıya çok sayıda basın mensubu katıldı.
Samandağ Belediyesi’nin 3 yıllık icraatlarını içeren video gösteriminin ve yapılacak projelerin sunumunun ardından Belediye Başkanı Refik Eryılmaz bir konuşma yaptı. Eryılmaz daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 
Başkan Eryılmaz yaptığı konuşmada "Yılarca ihmal edilmiş, bir köşede unutulmuş bir ilçe konumunda, çok ciddi sıkıntıları olan bir ilçe teslim aldık. Önce Belediyeyi kurumsal bir kimliğe kavuşturma çabası içinde olduk ve bunu büyük oranda başardık. 
Borçlu, 4 yıldır imar olanı olmayan, altyapı ve üstyapı ile ilgili çok ciddi sıkıntıları olan bir ilçe yönetiyoruz. Borcumuzun büyük bir kısmını ödedik. Hiçbir kuruşu heba etmeden, gereksiz harcamalar yapmadan bütçemiz ile ilgili sıkı bir tedbir aldık. 1 metre kare arazi satmadık, imar planı olmayan, arazi satmayan,  borç ödeyen bir belediye olarak çok ciddi çalışmalarına altına imza attık. 
Yolları genişletme çalışmaları ile başladık. Yolların altyapı çalışmalarını çözdük. Sonra asfaltlanması gereken yolu asfaltladık, parke olması gereken yollarımızı da parke ile kapladık. 
İçme suyu şebekeleri ile ilgili Merkez 9 mahallemiz kazıldı, içme suyu şebekesi bitti. Biz de o mahallelerimizde üstyapı çalışmaları ile ilgili çalışmalarımızı önemli bir aşamaya getirdik. 
Bir yandan merkez 9 mahallemizin sorunlarını çözerken aynı zamanda bunların dışında kalan eski belde belediyeleri olan mahallelerimizi de ihmal etmedik. 
Sadece yollarımızı yapmadık, birçok mahallemize Çok Amaçlı Salonlar ve Parklar kazandırdık. Sahilde köhne yapıların olduğu alanda o kötü görüntüyü kaldırarak 42 bin metrekarelik alanda Sadece Samandağ’a değil bütün Hatay’a hitap eden bir parkı ilçemize kazandırdık. Oranın 2. Etabını da yapmaya başlıyoruz. 60 bin metrekarelik alanı daha ilçemize kazandıracağız. Sahil bandında 100 kilometrelik bir alanı Samandağ halkımıza ve Hatay halkımıza kazandırıyoruz. Bu yaptığımız parklar sadece Samandağ halkına değil bütün Hatay’a kazandırıyoruz çünkü bu parkları Samandağ dışından gelen vatandaşlarımız da kullanacak. 
Atatürk Sahil Parkımızın dışında yine tüm Hatay’a hitap edecek ve yıllarca eksikliğini hissettiğimiz bir mesire alanı projemiz var, alanı düzenlemeye başladık. Sahilde futbol sahası ile Kapalı Spor Salonu arasındaki alanı projelendirdik ve yapım çalışmalarına başladık. Sahile ve çevre yoluna sıfır, yarın çevre yolunun tamamlanması ile birlikte Samandağlı ve Samandağ dışından gelen vatandaşlarımızın da sahilde bir piknik yapabilecekleri bir alan kazandıracağız. 
Parkımızın ikinci etabını bitmesi ve çevre yolunun de tamamlanması ile birlikte Samandağ yeni imajına kavuşmuş olacak. Kim ne derse desin Samandağ’da bir değişim, Samandağ’da bir dönüşüm gerçekleşiyor. Bütün bu imkansızlıklara rağmen biz Samandağ’da bahsettiğimiz turizm potansiyelini halkımızın hizmetine sunacak somut adımları attığımızı rahatlıkla söyleyebilirim.  
Bu kadar ciddi borç içinde olan, imar planı olmayan, ekonomik krizin yaşandığı 2 yıllık Pandemi süreci ve içme suyu şebekesinden dolayı delik deşik olan yollar ve bütün bu olumsuzluklara rağmen ilçemizde çok ciddi projelerin altına imza attık. 
Samandağ’ı bu bölgenin bir cazibe merkezi haline getirebilir miyiz diyoruz, artık bu pencereden bakıyoruz çünkü hedeflerimiz büyük. Samandağ turizm potansiyeliyle, kültürüyle, tarihiyle, havasıyla, doğasıyla bu bölgenin bir turizm merkezi olabilir. Tabi bu sadece ilçe belediyesinin imkanları ile gerçekleşebilecek bir şey değil. Ama biz buna ön ayak olacağız, bunun mücadelesi içinde olacağız. Burada hükümete çok büyük görev düşüyor. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla ve desteğiyle de önümüzde hazırlamış olduğumuz birkaç projeyi de hayata geçirip Samandağ’ı bu bölgenin İncisi haline getirmeyi düşünüyoruz. 
Bu projelerimizden biri de yıllardır halkımızın özlemle beklediği dalgakıran olayı var. Yıllarca tartışıyoruz ama yıllardır bununla ilgili bir adım atılmadı. Bununla ilgili projemizi hazırlıyoruz. İktidar değişikliği olursa, ben daha önce bu bölgede milletvekili seçilmiş, Ankara’da geniş bağlantıları olan bir Belediye Başkanı olarak  bu projeyi halkımıza kazandıracağımızı düşünüyorum. Böyle bir çalışmanın içerisinde olacağız. Bir yat limanına ihtiyacımız var, bir balıkçı barınağına ihtiyacımız var.  Bunun dışında kıyı kenar çizgisi ile ilgili bir sıkıntımız var. Eğer burada yatırım olmuyorsa, doğru dürüst bir otel, doğru dürüst bir tatil köyü yoksa, eğer burası turist alamıyorsa bunun mutlaka sebebi vardır. Bunların en büyük sebeplerinden biri kıyı kenar çizgisidir. Bu çizgi ile birlikte bölge tamamen turizme kapalı bir alan haline dönüştürülmüş vaziyette. Tapular iptal edilmiş ve Kıyı Kenar çizgisi Türkiye’de hiçbir yerde olmadığı kadar bir alanı kapsayacak şekilde çizilmiş. Bu durumda Samandağ’da turizmi hak ettiği noktaya taşıyamazsınız. Bu bakımdan bu çizginin bizim bölgenin ihtiyaçları ve coğrafi koşullar da yeniden değerlendirilmek suretiyle çizginin yeniden belirlenmesi gerekiyor. 
Türkiye’de ilk Gastronomi Köyü’nü kurduğumuz Kadın Girişimi Kooperatifimizin hazırladığı proje ile hayata geçirme fırsatı bulduk. TKDK’ya yaptığımız hibe başvurusu ile bu projemiz kabul edildi. Şu anda Vakıflı Mahallemiz sınırları içerisinde Türkiye’nin ilk Gastronomi Köyü’nü kurduk. Orada kadınlarımıza ve gençlerimize istihdam sağlayacak bir alan oluşturacağız. Samandağ’ın yemek kültürünü hem Hatay’a hem de tüm Türkiye’ye tanıtma fırsatı yakalayacak. Hem Samandağ’ın turizmine hem de Samandağ’ın tanıtımına ciddi oranda katkı sağlayacak. 
Samandağ ile ilgili Samandağ’ı dönüştürecek, Samandağ’ı hak ettiği noktaya taşıyacak önemli projelerimizi arkadaşlarımız hazırlıyorlar. Merkezde yıllardır ucube gibi duran, eski askerlik şubesi dediğimiz bir binamız vardı. Merkezin ortasında çok kötü bir görüntü oluşturuyordu. Biz oradaki esnaflarımızın da gönlünü almak suretiyle mahkemenin verdiği karar çerçevesinde, onların tazminatlarını da ödemek suretiyle o eski binayı yıktık. Orası için çok güzel bir park projesi hazırladık. Önümüzdeki hafta oranın yapının başlayacağının müjdesini vermek istiyorum.  Samandağ’ın merkezini biraz rahatlatacak, biraz daha nefes aldıracak bir proje olarak hayata geçireceğiz. 
Farklı mahallelerimizde yapımı devam eden Çok Amaçlı Salonlarımız var. Her Mahallemize 1 Park, her Mahallemize 1 Çok amaçlı Salon sözü vermiştik. Şu anda 4 mahallemizde Çok Amaçlı Salon çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. Önümüzdeki hafta da 3 tane daha Çok Amaçlı Salonumuzun yapımı ile ilgili çalışmalarımıza başlayacağız. Mahallelerimizde de park çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. 
Dışarıdan gelen vatandaşlarımız, Samandağ’da bir değişimi hissedebildiklerini söylüyorlar. Caddelerin, ağaçlandırmaların, temizliğin, düzenin farkına varıyorlar. Bu bizi mutlu ediyor. Tabi burada vatandaşlarımızın desteği de bizim için çok önemli, moral desteğine de ihtiyacımız var. Samandağ’da sorunların tamamı tabi ki bitmedi, 75 yıldan beri gelen ve kangrenleşen sorunlar var ama vatandaşlarımızın da büyük bir bölümü bizim bu memlekette ne yapmak istediğimizi yavaş yavaş anlamaya başladığına şahit oluyoruz. Bundan mutluluk duyuyoruz. Halkımızla el ele, dayanışma içerisinde biz Samandağ’ı hak ettiği noktaya taşıma noktasında kararlıyız.” ifadelerine yer verdi.
Cemre Gazetesi olarak katıldığımız toplantıda; Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz’a şu soruları sorduk: 
-Atatürk Sahil Parkında bulunan işyerlerinin durumu? 
-Hz. Hızır Türbesi yanında bulunan park neden atıl durumda? 
- İlk Belediye Başkanı olduğunuz dönemde kendi uhdenizde olmamasına rağmen Favvar Deresini temizletmiştiniz. Şimdi neden tekrarlamıyorsunuz?
- Hiç arsa satışı yapmadım demiştiniz 2021 Sayıştay Raporunda Samandağ Belediyesinin 2021 yılında sermaye gelirindeki artışın sebebi arsa satışıdır deniyor. Bu konuya bir açıklık getirir misiniz? 
- Kuşalanı’ndaki okul yoluyla ilgili kalıcı bir çalışma yapılacak mı?
Sorularımızın cevaplarını sosyal medya hesabımızdan izleyebilirsiniz. 
Link: https://fb.watch/ieeBQjqV1t/
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim