Sözümüz Var Meclisi Üyesi, eğitimci Gönül Beyaz “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla açıklamada bulundu.
Beyaz, açıklamasında “Kadınların hak arayışı bir asrı aşkın süredir devam ediyor. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Türkiye’ de kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri devam ediyor. 
Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü…
8 Mart’ın tarihsel anlamı sömürü düzenine karşı mücadele demektir. Kadınlar da kendilerine yönelik bu sömürü düzenini yıkmak için yıllarca mücadele etmektedirler. 
Kadın haklarını temel alan ve dünyanın pek çok yerinde eylemlere sahne olan bu gün Birleşmiş Milletler tarafından 1977 yılında ilan edilmiş olsa da tarihçesi 1857’ ye; insani koşullara sahip olmak isterken çıkan yangında yaşamını yitiren 129 kadın işçiye dayanıyor. 
8 Mart günümüzde de kutlamadan ziyade eğitimden istihdama kadar kadınlar için bir hak arayışına dönmüş durumda. Zira kadınlar pek çok ülkede haklarına kavuşmazken onlara yönelik şiddetin hızı kesmiyor. Türkiye’de de Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli çalışmalar yapılsa da ne kadına yönelik şiddetin, ne de aile içi şiddetin önüne geçiliyor. 
Ülkemizde kadın cinayetleri almış başını gidiyor. Kadın cinayetlerinin zanlıları ise genellikle kadınların aileleri ya da eşleridir. Kadınlar bu ülkede en çok kendi hayatları hakkında karar vermek istedikleri için öldürülüyor.
Kadınların insanlık dışı yöntemlerle, vahşice toplumun önünde öldürülmesi ve kadına yönelik artan şiddetin faillerinin yargı eli ile “tahrik” adı altında indirimlerle serbest bırakması, kadınları öldürenleri cesaretlendirmekte, kadın cinayetlerini körüklemektedir. Bu nedenle aslında gerçek failler hep aramızdadır. Kadınlar yaşamın her alanında ayrımcılığa, baskıya, şiddete ve sömürüye maruz kalmakta ve bunu “kader” olarak kabul edilmesi gerektiği vaaz edilmektedir. Kadına yönelik ayrımcılık, sömürü ve şiddet, eşitsizliğin, sınırsız tüketimin, yoksulluğun sistemleştirildiği kapitalizmin doğal sonuçlarından sadece biridir. Egemen sınıfın çıkarlarına hizmet eden cinsiyet ayrımcılığı çözülmeden özgür ve eşit bir toplumun oluşması mümkün değildir.
Eşitlikçi ve özgür bir toplumun uzak olmadığına inanıyor, kadın ve erkeklerin bu gün hayal etmesi bile güç, yenilikçi deneyimlerine açık insanca ve doya doya yaşayabileceğimiz günleri sabırsızlıkla bekliyoruz. 
Kadınlar Günümüz Kutlu Olsun.” ifadelerine yer verdi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: TE Bilişim