Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından Hatay’da yayın yapan gazetelerin çalışan ve temsilcilerine yönelik “Dijitalleşme ve Sosyal Medya Yönetimi” konulu çevrimiçi eğitim gerçekleştirildi.
Basın İlan Kurumu İnsan Kaynakları Müdürlüğü ve Basın İlan Kurumu Hatay Şube Müdürlüğü işbirliğiyle Hatay’da resmi ilan ve reklam alma hakkını haiz gazetelerin temsilci ve çalışanlarına yönelik çevrimiçi eğitim yapıldı.
“Dijitalleşme ve Sosyal Medya Yönetimi “ konulu online eğitimde gazetelerin web siteleri için trafiğin önemi, arama motorları ve sosyal medya yönetimi, haber üretimi kolaylaştıran dijital uygulamalar ve Google web araçlarının kullanımı konuları ele alındı.
Basın İlan Kurumunun dijital dönüşümü desteklediğine ve bu kapsamda web siteleri için verilen ek göstergeye değinerek eğitim programına başlayan BİK Kurumsal İletişim Müdürü Türker Çeltik, dijital mecranın gazetelerce doğru kullanılmasının birçok avantajı beraberinde getireceğini belirtti. Konuyu detaylandırarak, “Dijital yayıncılık sadece ek gösterge almak için yapılabilecek bir iş değil. Burası ayrı bir mecra. Gazetelerin tiraj rakamları gibi haber sitelerinin de trafik rakamları var. Bizler Google Analytics yardımı ile bu trafiğin hangi kanal üzerinden geldiğini, okurların demografik özellikleri gibi bir çok özelliği öğrenebiliyoruz. Elimizde bu verilerle birlikte bulunduğumuz bölgede işletmemize ek gelir oluşturabilecek reklam kaynakları üzerinde çalışırsak karşılığını emin olun ki alırız” dedi.
Gazetelerin imtiyaz sahiplerinin dijital mecralara yoğunlaşması gerektiğini belirten Çeltik, “Haber üretimi yapıyorsanız içerik elbette ki kraldır fakat bunun yanında kullandığınız yazılım ve tasarım da haber sitenizin bilinirliğiniz için önemli bir etken. Arama motorları için uygun hazırlanan içeriğiniz, Google News’e kayıtlı alan adınız ve arama motoru optimizasyonu çalışmalarınız daha geniş hedef kitlelere ulaşmanızı sağlayacak ve dijital mecradaki varlığınızı güçlendirecektir.” dedi.
Türker Çeltik eğitimde; ulusal yayın yapan haber siteleri ile benzer kategori yapısını kullanan yerel haber sitelerinin kategorilerini yerelleştirmesi ve özel haberlere odaklanması gerektiğini belirterek ilçelerin, yerel siyasi aktörlerin ve bulunduğumuz yöreye özgü şeylerin birer kategori olarak siteye eklenmesinin Google arama sonuçlarında olumlu etki sağlayacağını ifade etti.
Gazetecilik mesleğinin ne yöne evirildiğini ve  gazetecilik geleneğinin dijital mecrada yaşatılmasına yönelik önerilerini, mesleki tecrübeleri ve araştırma raporları üzerinden aktaran Türker Çeltik, gazete işletmelerinin dijital reklam geliri elde edebilmeleri için izleyebilecekleri yol haritasını paylaştı.
Bölge gazetelerinin çalışanlarının yoğun ilgi gösterdiği eğitim, gazetecilerin sorularının cevaplanmasıyla son buldu. Eğitime katılanlara “Dijitalleşme ve Sosyal Medya Yönetimi Sertifikası” verilecek.

Editör: TE Bilişim