Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Hatay İl Başkanı Mustafa Günal TBMM’deki Bütçe görüşmelerinde bakanlıklara ayırılan bütçelerde yurttaşlardan yana bütçe planlaması yapılması gerektiğini ifade etti.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Hatay İl Başkanı Mustafa Günal, AKP’nin 2023 bütçesi’nin emekçiler için açlık ve yoksulluk olduğunu iddia ettiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi. 
“ Meclisin gündeminde olduğu ve plan görüşmelerinde bakanlıklara ayırılan bütçelerde yurttaşlardan yana bütçe planlaması yapılması gerekmektedir. 
AKP iktidarının kamu kurumlarını tasfiye ettiği, özelleştirmelerin bütün hizmet kollarına yayıldığı ve kredili mevduat sistemi ile zenginin parasını koruma çabaları ile yurttaşlara ayırılan bütçe payı günden güne erimektedir. 
Bugün ağır vergi yükleri altında ve yüksek enflasyon oranları ile günden güne yoksullaşan yurttaşlar bütçenin gelirlerinin yüzde 84’ünü vergileri ile karşılamaktadır. 
Bu vergilerin yüzde 64’ü doğrudan kesinti ile gelirlerimizden karşılanırken yüzde 35’i ise toplumun geneline yayılarak dolaylı yoldan hizmet ve tüketimden karşılanmaktadır. 
Kur korumalı mevduat faizleri ile parası olanın parasını korumaya çalışan AKP iktidarı bu yükü vergilerin yüzde 8’ini kur korumalı mevduat faizlerine aktarmıştır. Bunun yanı sıra kalkınmanın ve ilerlemenin en temel kalemi olan tarım üretimlerine 54 milyar lira ayırırken, bütçeden 565 milyar lira faiz giderlerine aktarılmaktadır. 
Çok kısa bir süre önce müjdeli bir şekilde açıklanan emeklilikte yaşa takılanların ödemelerine karşılık ayırılmaması akıllarda EYT çözümünün askıya alınacağı şüphesini getirmektedir. 
Toplumun çıkarlarını değil seçim yatırımlarını ve sınıfsal çıkarları gözeten bu bütçe görüşmelerinde yurttaşlardan yana bir tavır sergilenmemektedir. 
AKP’nin 2023 bütçesi emekçiler için açlık ve yoksulluktur.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; toplumdan yana olmayan bu bütçeyi kabul etmiyoruz. Emekçiler, emekliler ve kamu çalışanları olarak sefalet oranlarındaki maaşlarla üç haneli rakamları aşan enflasyonla mücadele etmeyi kabul etmiyoruz. 
AKP iktidarının artık zengini zengin etme çabasını ve seçim yatırımlarını yurttaşların emeklerinden kesilen paralarla finanse etmeyi bırakıp, yurttaşın refahına yönelik bir bütçe hazırlanmasından yana tavır sergilemesi gerekmektedir. Aksi halde bunun hesabı sandıkta sorulacaktır. “ 
Foto-Haber:Nezahat Fırıncıoğulları

Editör: TE Bilişim