Tüm yurtta olduğu gibi ilçemizde de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107'nci yıl dönümü nedeniyle tören düzenlendi. 
18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü etkinlikleri, Samandağ Hükümet Konağı bahçesinde çelenk sunum töreni ile başladı.
Çelenk Sunum Törenine İlçe Kaymakamı Murat Kütük, Belediye Başkan Yardımcısı Tahsin Demir, Samandağ Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Fatih Bildik, İlçe Emniyet Müdürü Asuman Karacık, İlçe Milli Eğitim Müdürü Menderes Tunç, İlçe Sağlık Müdürü Şafak Miçooğulları, Ak Parti İlçe Başkanı Semir Özdemir ve İlçe Yöneticileri, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Yüksel Berber, MHP İlçe koordinatörü Ayhan Dirybetoğulları, MHP İlçe 2. Başkanı Nuri Eryılmaz, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Atiye Sönmez Erdoğdu, Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Nadir Açıkgöz, Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Ali Doğru, Muharip Gaziler Derneği Samandağ Temsilcisi Akıl Paşa, Daire Müdürleri, Okul Müdürleri, Askeri Erkan, Gaziler, Şehit ve Gazi yakınları, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Tören, Atatürk Anıtına Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin sunulmasıyla başladı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’ nın okunmasının ardından Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Jandarma Astsubay Kıdemli Üst Çavuş Şener Aytuğ yaptı. Aytuğ, konuşmasında “Bugün; Türk'ün ulusal savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi'nin 107. Yıldönümünü kutluyor ve vatanımız için canlarını seve seve feda eden şehitlerimizi minnetle anıyoruz. Bugün Çanakkale'de düşman kuvvetlerinin yenilmez sandıkları güçlü orduları, ağır bir yenilgiye uğratılmıştı. Çünkü silah, cephane, askerimiz yeterli olmasa da; 
-Yahya Çavuşların kahramanca savaştığı yerdir, Çanakkale,
-Koca Seyit'in yalnız bir top mermisini değil, bir milletin kaderini sırtlandığı yerdir Çanakkale.
-Çelikten bir saldırıya, etten bir siperdir Çanakkale.
-Vatan aşkıyla, imanla dolu ordumuzdur, 
-57. Alaydır, Kınalı Mehmet'tir, cefakâr milletimizdir, Mustafa Kemal Atatürk' tür Çanakkale. 
Çanakkale Zaferi, vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı söz konusu olduğunda, Türk milletinin engelleri aşabileceğinin en güzel örneğidir. Çanakkale Zaferi ile birlikte, Şehitler Günü olarak da kutladığımız bu anlamlı zafer gününde, kutsal vatan topraklarını canları pahasına müdafaa ederek şehitlik mertebesine ve onuruna erişen aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla hatırlıyoruz. Aziz Şehitlerimiz yattıkları yerlerde şunu hissetmelidirler ki; temiz kanlarıyla suladıkları kutsal vatan toprakları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk Gençliği ve tüm Türk Ulusu tarafından en kutsal emanet olarak müdafaa ve muhafaza edilecektir. Bu duygularla, bizlere bu büyük zaferin gururunu armağan eden, başta Ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere; bu mücadeleye iştirak eden büyük Türk Ordusunun kahraman mensuplarını, onu her şeyiyle destekleyen aziz Türk Milletini ve vatanları uğruna hayatlarını feda eden bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyoruz, Ruhlarınız Şad Olsun.” ifadelerine yer verdi. Konuşmanın ardından Kuşalanı Anadolu Lisesi öğrencisi Irmak Köse tarafından okunan şiirle çelenk sunum töreni sona erdi.
18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü etkinlikleri Kültür Merkezinde gerçekleştirilen anma töreniyle devam etti. Anma törenine; İlçe Kaymakamı Murat Kütük, Belediye Başkan Yardımcısı Tahsin Demir, Samandağ Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Fatih Bildik, İlçe Emniyet Müdürü Asuman Karacık, İlçe Milli Eğitim Müdürü Menderes Tunç, İlçe Sağlık Müdürü Şafak Miçooğulları, Ak Parti İlçe Başkanı Semir Özdemir ve İlçe Yöneticileri, Ak Parti Hatay İl Yöneticisi ve Samandağ Koordinatörü Hasan Arslan, MHP İlçe koordinatörü Ayhan Dirybetoğulları, MHP İlçe 2. Başkanı Nuri Eryılmaz, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Atiye Sönmez Erdoğdu, Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Nadir Açıkgöz, Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Ali Doğru, Muharip Gaziler Derneği Samandağ Temsilcisi Akıl Paşa, Daire Müdürleri, Okul Müdürleri, Askeri Erkan, Gaziler, Şehit ve Gazi yakınları, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Kuşalanı Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan ve sunumunu Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Zeliha Oflazoğlu’nun yaptığı program Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.
Tarih Öğretmeni Fırat Aslan’ın Günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından “Şanlı Mücadele Çanakkale” isimli sinevizyon gösterimi yapıldı. Öğrenciler tarafından hazırlanan “Çanakkale Geçilmez” isimli gölge tiyatro gösterisinin sergilenmesinin ardından okullar arası 18 Mart Çanakkale Zaferi konulu resim, şiir ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi.
Resim alanında düzenlenen yarışmada Uzunbağ Fadıl Süt ilkokulundan Mustafa Rıdvanoğulları 1., Adem Nural İlkokulundan Duru Sürmeli 2., Dr. Aleaddin Cilli İlkokulundan Ezel Ezgi Ekşi 3. oldu.
Şiir Alanında; Şaban Kahil Sürmeli Ortaokulundan Doğa Kurtdere 1., Çöğürlü Ortaokulundan Asi Arslan 2., Yaylıca Ortaokulu’ndan Eylül Uzun 3. oldu.
Kompozisyon alanında; Karaçay Bedi Sabuncu Anadolu Lisesinden Seçil Çam 1., Tekebaşı Eczacı Maaruf Cilli Anadolu Lisesinden Hasan Kaya 2.,Kuşalanı Anadolu Lisesinden Türkan Aslan 3. Oldu.
Ödüllerin verilmesinin ardından İlçe Kaymakamı Murat Kütük, Çanakkale Zaferi ve Şehitlerimiz ile ilgili günün anlam ve önemine dair konuşmasının ardında anma programı sona erdi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim