Hatay Kan Hastalıkları ve Bedensel Engelliler Koruma Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği(HAKABE-DER) Başkanı Vahit Çay, 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü ile ilgili açıklamada bulundu.
Çay, yaptığı açıklamada, talaseminin önlenebilir bir hastalık olduğunu belirterek ”Akdeniz ülkelerinde önemli bir Halk Sağlığı sorunu olan Talasemi hastalığı ülkemizde ve özellikle Akdeniz bölgesinde görülmektedir. Taşıyıcıların tespit edilmesi, genetik danışma ve doğum öncesi tanı ile konulabilmesiyle engellenebilir bir hastalık olmasına rağmen, dünyada her yıl en az 365 bin talasemi hastası doğuyor ve tedavi görüyor. Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 300 bin talasemi taşıyıcısı ve 4 bin 500 kadar talasemi hastası vardır.
Talasemi (Akdeniz Anemisi)'den korunma yolları toplum eğitimi, taşıyıcıların taranması, genetik danışma ve doğum öncesi tanı yöntemleri olarak sıralanabilir. Bu önlemlerin alınabilmesi için Sağlık Bakanlığımızın ve STK' ların bilinçlendirme çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir. Hastalığın önüne geçmek için evlilik öncesi taşıyıcılık testi yaptırılması zorunludur. Talasemi önlenebilir bir hastalıktır. 
Gelişen tıp sayesinde hastalığın daha kolay bir tedavi yönteminin bulunmasını ve Türkiye'de de uygulanmasını umut ediyorum.
8 Mayıs Dünya Talasemi Gününün farkındalık uyandırmasını ümit ediyorum. Daha önce hastalıktan kaybettiğimiz büyüklerimize ve arkadaşlarımıza Allahtan rahmet diliyorum. Herkese Hastalığı yendiğimiz sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.” ifadelerine yer verdi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim