Reyhanlı ilçesinde bulunan Cemil Meriç Kültür Evi’nin açılış töreni gerçekleşti.
Törene Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay Milletvekilleri Hüseyin Şanverdi, Abdulkadir Özel, İsmet Tokdemir, Hatay Vali Yardımcısı Yusuf İzci, Reyhanlı Kaymakamı Yasin Öztürk, Reyhanlı Belediye Başkanı Mehmet Hacıoğlu, AK Parti Hatay İl Başkanı Adem Yeşildal, Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmettin Zaroğlu, Cemil Meriç’in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç ve davetliler katıldı.
23 Eylül 2021 Perşembe günü saat 12.00’de Vali Doğan, Reyhanlı ilçemizde doğmuş ve yaşamış, Türk edebiyatına çok sayıda eser kazandıran büyük düşünür Cemil Meriç’in doğduğu ev olan, Cemil Meriç Kültür Evi’nin yıldırım düşmesi sonrasında oluşan hasarların Hatay Valiliği tarafından yapılan tadilatın bitmesi ve Kültür Evi’nin içinde bulunan kütüphanenin açılış törenine katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan tören, Kültür Evi Müdürü Ahmet Şenverdi’nin açılış konuşması ile devam etti. 
Reyhanlı Belediye Başkanı Mehmet Hacıoğlu, Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, Hatay Milletvekili Hüseyin Şanverdi, Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın konuşmalarının ardından Cemil Meriç’in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç yaptığı kısa konuşmasında kendi yazdığı 12. baskıya gelmiş olan eseri “Babam Cemil Meriç” adlı kitabının TEDA’nın destekleriyle İngilizceye çevirisinin yapılacağı müjdesini verdi. 
Meriç konuşmasında, “Sayın Valimize, sayın Milletvekillerimize, Kaymakamımıza, Belediye Başkanımıza, bütün haziruna Meriç ailesi adına merhaba diyorum. Bizim buraya gelişimiz Rumelili bir aile olarak Meriç soyadımızın ifşa ettiği gibi Dimetoka’dan dedemin tayin ile Halep civarındaki bir ilçeye gelmesiyle başladı. Cemil Meriç, 70 yıllık hayatı içerisinde şu an da 1 milyonu aşkın Türkiye okuruna hitap eden 12 tane eseri kaleme almıştır. 
Özellikle neredeyse 70. baskısına yaklaşmış olan “Bu Ülke” adlı eseri ile en çok okunan fikir adamı olmuştur. Cemil Meriç’in başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere neredeyse artık ilkokul talebelerine kadar inen okur kitlesi, onun eserlerini yalnız fikirleri itibariyle değil, 20. yy. Türkiye Türkçesinin şaheseri olan üslubuyla da sevmektedirler. Cemil Meriç, Türkiye’nin çok sevdiği, saydığı bir yazar, ancak o bugüne kadar tabiri amiyanesiyle dünya ligine çıkamadı. Yani Cemil Meriç, Türkiye’nin çok iyi tanıdığı, sevdiği bir yazar olmasına rağmen henüz dünyada onun ismi duyulmadı. Bugün burada sayın Valim’in huzurunda bir müjdeyi dile getirmek istiyorum, benim babam hakkında yazmış olduğum “Babam Cemil Meriç” adlı 12. baskıya gelmiş olan eserim inşallah Ekim ayında TEDA’nın destekleriyle İngilizceye tercüme ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı TEDA’nın destekleriyle İngilizceye tercüme edilmekte olan “Babam Cemil Meriç” adlı kitabını inşallah kısa bir süre sonra Cemil Meriç’in eserlerinden yapılmış olan 400 sayfalık bir seçme parçalar  tercüme edilecek. Hepinizi hürmetle selamlıyorum.” dedi.
Tören Vali Doğan, protokol üyeleri ve Cemil Meriç’in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç’in açılış kurdelesini kesmesi, kültür evininin gezilmesi ve Cemil Meriç’in hayatı ile ilgili videonun izlenmesi  ile son buldu.
             Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim