Samandağ Belediyesi ve CHP Samandağ İlçe Kadın Kolları’nın birlikte düzenledikleri 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği Belediye Hizmet binası toplantı salonunda gerçekleştirildi.
CHP Samandağ İlçe Kadın Kolları etkinlik öncesinde Abdullah Cömert Alanı’nda toplanarak tüm ülke genelinde    
 eş zamanlı düzenlenen basın açıklaması yaptı.
CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Yüksel Berber, Kadın kolları yönetimi ve üye kadınların katılımıyla gerçekleştirilen basın açıklamasında; kadına yönelik şiddeti durdurmakta kararlı olduklarının ve iktidara geldiklerinde ilk bir hafta içerisinde İstanbul Sözleşmesi'ni uygulamaya koyacaklarının altı çizildi.
“GÜN ARTIK KANUNLARI DEĞİL, İKTİDARI DEĞİŞTİRME GÜNÜDÜR”
CHP İlçe kadın Kolları Başkanı Berber, tarafından okunan açıklamada “Sesimizi duyuran değerli basın emekçileri, Umudun elçisi olan sevgili kız kardeşlerim,
Mücadelemize omuz veren eşitlikçi erkekler,
Bugün Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak; 81 ilde, 973 ilçede eş zamanlı basın açıklaması yapıyor ve dünyanın bütün kadınlarıyla dayanışma içinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyoruz. 
Değerli Basın Mensupları, 
Yeryüzünde emekçi olmayan kadın yoktur. Kadınların üretim hayatı içinde yer almaları insanlık tarihi kadar eskidir. 19. yüzyılda sanayi devrimi ile birlikte, yeni ve ucuz işgücüne ihtiyaç duyulmuş ve böylece kadınlar ilk kez ücret karşılığı çalışmaya başlamıştır. O günlerden bu yana kadınlar, kadının insan hakları için, eşit işe eşit ücret almak için, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için, insan onuruna yakışır şekilde yaşayabilmek için grevlerle, direnişlerle haksızlığa ve ayrımcılığa karşı mücadele veriyorlar.
Bundan 165 yıl önce, 8 Mart 1857 tarihinde, Amerika Birleşik Devletleri’nde, 40 bin dokuma işçisi kadının başlattığı grev, dünya tarihini değiştirdi. İşveren tarafından fabrikaya kilitlenen direnişçi kadınlardan 129’u, çıkan yangında yaşamını kaybetti. Bu olay dünyanın her yerindeki kadınların haksızlıklara karşı direnişini örgütledi, yaşamlarıyla bedel ödeyenlerin hak mücadelesi hiç unutulmadı.
1910 yılında Kopenhag’da düzenlenen İkinci Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda, Clara Zetkin’in önerisiyle, her yıl bir günün, kadınların uluslararası mücadele günü olarak kutlanması kararı alındı. Böylece 8 Mart, Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü olarak benimsendi.
Bugün, canlarıyla bedel ödeyen kız kardeşlerimizi anma günüdür. 
Bugün, uğradıkları haksızlıkları kabul etmeyerek kaderlerini değiştirme iradesi gösteren bütün kadınlara saygı günüdür.
Bugün, eşitsizliklere karşı dayanışmayı yükseltme ve mücadele günüdür.
Değerli Basın Mensupları,
Kadınların can simidi olan İstanbul Sözleşmesi’ni fesih eden Erdoğan, geçen hafta Türkiye’de kadın cinayeti oranının Avrupa ülkelerinden geride olduğunu söyledi. Şu gerçeği hatırlatmak isteriz ki; 2021 yılında 217’si şüpheli olmak üzere 497 kız kardeşimiz katledildi. 497 bir sayı değildir; 497 evlattır, kardeştir, annedir, hayattan koparılan canlardır. Biz tek bir kız kardeşimizin şiddet görmesine, hayattan koparılmasına tahammül edemezken, 497 kadının ölümü ile teselli olunmasına isyan ediyoruz. 
Şiddet uygulayıp mahkemelerde bahanelerin arkasına sığınan erkekler, iyi hal veya tahrik indirimleri ile ödüllendiriliyor. Kız kardeşlerimizin balkonlardan aşağı atılmasına intihar kılıfı verilmeye çalışılıyor. Katiller, cezasızlıkla ödüllendiriliyor.  
Erdoğan, ısrarlı takibin suç olacağını açıkladı; “cezası da 6 ay ile 2 yıl arasında olacak” dedi. Oysaki Türk Ceza Kanunu’nun 96. maddesi ısrarlı takibi de kapsayan sistematik şiddet türleri için 2 ile 5 yıl arasında ceza öngörüyor. O halde ceza artışı yok, indirimi var!
Gün artık kanunları değil, iktidarı değiştirme günüdür. Mevcut yasalar etkin şekilde uygulansa, adalet yerini bulacaktır. Bir kez daha sesleniyoruz: Yasalara dokunma, uygula!
Değerli Basın Mensupları, 
Bir diğer hayati sorunumuz da işsizlik. Peki, ülkemiz kadın istihdamında nerede? Türkiye’de her üç kadından sadece biri çalışma hayatının içinde yer alıyor. Ülkemizin en işsiz kesimi genç kadınlar, en yoksul kesimi ise yaşlı kadınlar. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin verilerine göre, her 100 kadından sadece 17’si kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda yer alıyor. Yani kadınlar çalışma hayatına katılabilse bile daha güvencesiz çalışıyor. Kadınlar aynı işi yapan erkeğe kıyasla daha düşük ücret alıyor. TÜİK’e göre bile kadınlarla erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 15,6. DİSK-AR’ın raporuna göre bu fark yüzde 20.7. Kadınların sendikalaşma oranı ise sadece yüzde 10.
Değerli Basın Mensupları, 
Mevcut tablo karanlık olsa da bizler asla karamsar değiliz. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği bir demokrasi sorunudur. Bizler, ilk seçimlerden sonra dostlarımızla birlikte cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandırmakta kararlıyız. Ülke sorunlarının tek bir kişinin kararıyla çözülemeyeceğini yaşayarak, bedelini çok ağır ödeyerek gördük. Bu nedenle Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ile temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı, düşüncelerin özgürce ifade edildiği, din ve vicdan özgürlüğünün, basın özgürlüğünün, kadın haklarının, çocuk haklarının, çevre haklarının tam anlamıyla korunduğu özgürlükçü bir sistem inşa edeceğiz. Kadınların, çocukların, gençlerin ve tüm vatandaşların geleceğe umutla baktığı, toplumsal barış ve huzurun tesis edildiği mutlu bir ülkede yaşamak,  hepimizin hakkıdır. Bu amaçla bütüncül politikalar üreterek, çoğulcu ve katılımcı demokrasiyi inşa edeceğiz. 
Kadına yönelik şiddeti durdurmakta kararlıyız. İktidara geldiğimizde ilk bir hafta içerisinde İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamaya koyacağız. Uluslararası sözleşmeleri ve ulusal mevzuat hükümlerini etkili şekilde uygulayacağız. Kravat taktı, efendi durdu diyerek yapılan indirimleri kaldıracağız. Faillere caydırıcı cezalar verilmesini, cezaların seçenek yaptırımlara çevrilmemesini, infazının derhal uygulanmasını sağlayacağız. 
İttifak olarak şu konuda da mutabıkız; eğitimde güçlü reformlar gerçekleştireceğiz. İlkokul birinci sınıftan itibaren eğitim müfredatına insan hakları ve kadın-erkek eşitliği dersleri koyacağız. Kız çocuklarının eğitim hakkını güvence altına alacak ve bu hakka erişimin önündeki tüm engelleri tek tek kaldırılacağız. 
Altı liderin imzaladığı “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” mutabakatında, kadın istihdamıyla ilgili de önemli politikalar var. Eşit ve adaletli bir çalışma hayatı için kadınların güvenceli çalışması, eşit işe eşit ücret alması, iş-özel yaşam dengesinin kurulmasına yönelik, uluslararası standartlar doğrultusunda, gerekli düzenlemeleri yapacağız.
Kısacası; bu ülkede kadınların eşit, adil, tok, güvende ve özgürce yaşadığı bir düzeni hep beraber kuracağız. Kadınlar ve erkekler dayanışma içinde mücadele ettikçe, hayat eşitliğe doğru akacak.
Kutlu olsun 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günümüz! 
Dayanışma olsun, yaşam dolsun, dünyaya barış getirsin” ifadelerine yer verdi. 
“KADINLARIN YER ALMADIĞI HİÇBİR MÜCADELENİN BAŞARIYA ULAŞMA ŞANSI YOKTUR”
Basın açıklamasının ardından, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği Samandağ Belediyesi Toplantı Salonu’nda devam etti. Etkinliğe; Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz ve eşi Selda Eryılmaz, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Yüksel Berber, Samandağ Belediye Meclis Üyeleri Atiye Sönmez Erdoğdu ve Esen Dibek, CHP İlçe Kadın Kolları Yöneticileri ve çok sayıda kadın katıldı.  Etkinliğin açılış konuşmasını CHP İlçe Kadın Kolları başkanı Yüksel Berber gerçekleştirdi. Berber, konuşmasında; kadınların şiddete uğramak ve öldürülmek istemediğini, eşit işe eşit ücret istediğini, güçlerinin farkında olduklarını ve ayrımcılığa uğramak istemediğini, hak, hukuk ve adaletle yönetilmek istediklerini belirterek “Kadınlara yönelik katliamların, şiddetin, ayrımcılığın, erkek egemen zihniyetin son bulduğu, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı günler kadınların mücadelesi ile kazanılacaktır. Dünya emekçi kadınlara selam olsun.” dedi. 
İlçe Kadın Kolları başkanı Berber’in ardından Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz konuşma yaparak, kadınların günlerini kutladı. Başkan Eryılmaz, konuşmasında “ Öncelikle hepinizin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum, iyi ki varsınız. Emekçi olmayan kadın yoktur. Sadece fabrikada çalışan kadınlar değil, evde, tarlada, resmi kurumlarda ve hayatın her alanında emek vermiş kadınlarımız var. 
Kadınların yer almadığı hiçbir mücadelenin başarıya ulaşma şansı yoktur. 
Ortadoğu coğrafyasına baktığınız zaman kadının hayatın her alanından dışlanmaya çalışıldığı, dört duvar arasına hapsedilmeye çalışıldığını görüyoruz. İşte tam da bu noktada, bu coğrafyada Mustafa Kemal Atatürk’ün kadın erkek eşitliğini sağlamak üzere yapmış olduğu devrimler ve yasal düzenlemeler kadınlarımızı Ortadoğu’daki hayatın her alanından dışlanmış olan diğer kadınlardan farklı bir noktaya getirdi. Bir kez daha ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyoruz. 
Üzülerek ifade etmem gerekiyor ki Türkiye’de kadına yönelik şiddet, çocuk yaşta evlilik ve cinsiyet ayırımcılığı noktasında dünyanın birçok ülkesinin gerisinde. Dolayısıyla bu noktada sicili bozuk ve bunun bir an önce düzeltilmesi noktasında da kadın örgütlerin haklı mücadelelerini destekliyoruz. 
Biz bu kadar sıkıntı yaşarken, İstanbul Sözleşmesi ile kadınlarımızın elde etmiş olduğu hakların da ortadan kaldırılmaya çalışıldığına şahit olduk. Bu konuda da ciddi bir mücadele veriliyor. İstanbul Sözleşmesinin partimizin iktidarında yeniden gündeme getirileceği ve hayata geçirileceğini ifade etmek istiyorum. Nitekim Sayın Genel Başkanımızın bu konuda kamuoyuna yapmış olduğu açıklamalar var. 
Biz belediye olarak göreve geldiğimizde kadınlarımıza ilçe bazında nasıl sahip çıkabiliriz diye bir çalışma başlattık. Kadın istihdamı bizim için çok önemli. Kadının hayatın her alanında, ekonomik, sosyal, siyasal alandan dışlanmaya çalışıldığı bir süreçte biz belediye olarak kendi imkanlarımızla ne yapabiliriz diye konuştuk. Hatay’da kurulan ilk Kooperatif olan Kadın Girişimi Kooperatifini kurduk ve önemli bir aşama kaydettik. Gastronomi Köyü Projesini ortaya koyduk ve projeyi bitirmeye çalışıyoruz. Ekonomik kriz ve maliyetlerin artması bizi bayağı sıkıntıya sokuyor ama bir şekilde bitireceğiz. Gastronomi köyümüzün inşaatları bitti. Orada da kadınlarımıza istihdam sağlamayı düşünüyoruz. Yerel ürünlerimizin orada üretildiği ve pazarlandığı bir alan olsun istiyoruz. Bunun dışında Kooperatifimizin bünyesinde Üretim evimizi kurduk ve orada üretim yapılıyor. Ayrıca proje de geliştirmek istiyoruz. Kırsal Kalkınma Kooperatifini kurduk. Onun bünyesinde de çalışmalarımız var. Bazı şeyleri aşmak kolay olmuyor ama gücümüz oranında, imkanlarımız ölçüsünde arkadaşlarla dayanışma içerisinde bir mücadele veriyoruz. 
Tekrar 8 Mart Dünya emekçi Kadınlar Gününüzü kutluyorum. İyi ki varsınız. Bugünün ülkemize barış ve demokrasi getirmesini umut ediyor, kadına şiddetin, kadın ölümlerinin ve çocuk evliliklerin olmadığı bir Türkiye özlemiyle hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.” ifadelerine yer verdi.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından Samandağ Belediyesi personeli Sosyal Hizmet Uzmanı Mehtap Altın, günün anlam ve önemini anlatan kısa bir sunum gerçekleştirdi. Müzik dinletisi ile devam eden etkinliğin sonunda Başkan Eryılmaz, salonda bulunan bütün kadınlara çiçek dağıtarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim