Diyaliz Teknikerleri 1 Mart 2019 yılında çıkarılan Diyaliz Yönetmeliğine aykırı olarak Hastanelerde personel çalıştırılmasının önüne geçilmesini istediler.
Diyaliz Teknikerleri, Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan diyaliz yönetmeliğine rağmen diyaliz merkezinde sertifikası olmayan kişilerin çalışmasına tepki göstererek açıklamada bulundular.
Devam eden sorunları yüzünden sosyal medya üzerinden bir araya gelerek bir platform oluşturan Diyaliz Teknikerleri, seslerini duyurmaya çalışıyor. 
Seslerinin duyurulması için gazetemizle bağlantıya geçen Diyaliz Teknikerleri diyaliz teknikerlerine verilmiş sözlerin ve diyaliz teknikerleri yönetmenliğinin sahada uygulanmadığını belirttiler.
Diyaliz Teknikerleri Platformu Sağlık Bakanlığı tarafından 1 Mart 2020 ye kadar diyaliz ünitelerinde sertifikasız personel çalışmasına 1 Mart 2020’den sonra da tüm sertifikasızların diyaliz ünitelerinden çekilmesine dair de bir açıklama yapmasına karşın hala Personel Dağılım Cetvelinin hazırlanmamasından kaynaklı sorunun çözüme kavuşmadığını aktardılar.
Platform adına açıklama yapan Cenk Eren açıklamasında Diyaliz teknikerleri için 1 Mart 2019 yılında çıkarılmış olan bir diyaliz yönetmeliği vardı yönetmeliğe göre artık diyaliz ünitelerinde sadece diyaliz teknikeri ile hizmet vermek planlanmıştı. Hatta Sayın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bunu basın aracılığıyla da duyurmuştu. Bu tarihten sonra diyaliz sertifika programları kapatılmış ve 1 Mart 2020’ ye kadar diyaliz ünitelerinde sertifikasız personel çalışmasına 1 Mart 2020’ den sonra da tüm sertifikasızların diyaliz ünitelerinden çekilmesine dair de bir açıklama yapılmış ancak ünitelerden sertifikasız personeller çekilmediği için hala ne yazık ki PDC (personel dağılım cetveli) düzenlenmemiştir. Bunun üzerine Kamu denetleme kurumuna başvuruda bulunmuştuk aslında kurum tavsiye niteliğinde yazı çıkarıyordu sağlık bakanlığı bu tavsiye yazısına uyarak bir yazı yayınladı ve 81 İl Sağlık Müdürlüğüne bu yazı gönderildi içeriğinde de diyaliz ünitelerindeki sertifikasız sağlık personellerinin çekilerek yerlerine Diyaliz Teknikeri istihdam edilmesini PDC'de hastanelerin talepte bulunmasını söylenmişti ama ne yazık ki PDC güncellemelerinde bakanlığın çıkardığı yazıya rağmen PDC' mız düzenlenmemiştir. Hastanelere CİMER üzerinden de  yaptığımız başvurularda konunun bakanlığa bildirildiğini ama bakanlığın diyaliz teknikeri ataması yapmadığını bu yüzden personel eksikliği nedeniyle sertifikasız sağlık personellerinin diyaliz ünitesinde çalıştırılması zorunda kalındığı dile getirilmektedir. Bakanlığa gönderilen dosyalar neticesinde de hastaneler personel talebinde bulunmuyor denmektedir. Bakanlık hem çıkardığı yönetmeliği hem de yönetmeliği uygulamak için çıkardığı yazıyı ne yazık ki uygulamamaktadır. Ne üniversite hastanelerinde, ne kamu hastanelerinde, ne de özel sektörde istihdamımız mevcut değil.
 26 yıllık bölüm olan diyaliz teknikerliği bölümünde aktif çalışan diyaliz teknikeri sayısı 1415'ken, sertifikasız sağlık personeli sayısı 1500 üstüne bir rakama sahiptir. Ayrıca atanmamıza en büyük engellerden biri de mevzuattır.  Mevzuata göre 5 makinaya bir diyaliz teknikeri düşmektedir ancak bu mevzuat yıllar öncesinde hazırlanmış ve o zamanlar personeller ihtiyacı karşılarken hasta sayısı bu kadar yoğun değildir. 
Şu anda Türkiye'de 60.558 Hemodiyaliz hastası 3.387 periton diyalizi hastası bulunmaktadır hasta sayısı arttığı halde mevzuat düzenlenmediği için ve serfikasızlar diyaliz ünitesinden çekilmediği için 24 bin mezun olarak atama sorunu ile karşı karşıya kalıyoruz üstüne üstlük bölüm hala binlerce mezun veriyor ve mezun sayısının da önüne geçilmiyor diyaliz ünitesinde bulunan sertifikasız personeller eğitim almadığı için sağlıklı bir şekilde hastalara diyaliz tedavisi uygulayamamaktadır. Yanlış uygulamalar ise hastaların kanının hemolize uğramasına neden olmaktadır.” İfadelerine yer verdi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim