Samandağ’ın ilk kadın gazetecisi, duayenimiz, Samandağ Gazetesi Kurucusu ve İmtiyaz sahibi Şahiye Say’ın son kitabı “Sihirler” raflardaki yerini aldı. 
Büyük ilgi ve beğeni gören Gazeteci Şahiye Say’ın yazdığı şiirlerden derlenen  “Sihirler” isimli kitabı 112 sayfa olarak Luna Yayınlarından çıktı.
Duayen gazeteci Say’ ın 5. Kitabı olan Sihirler’in editörlüğünü kendisi ile birlikte Eğitimci-Şair Nebih Nafile yaptı.
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülrezak Altun kitabın giriş bölümünde “Sihirler’ i takdimimdir!” başlığı altındaki yazısında “Sihir sözdür: Biraz davul tozu, biraz minare gölgesi, birkaç kurbağa bacağı; söz şiirdir, şiir sihirdir.
Tesadüf müdür sessel yakınlık? Yoksa şiirin sözle yaratılan bir sihir olduğuna dair vurgu mudur? Hakikaten şiir sihir midir? Düşünmek gerek!
Daha önce öyküleri, gazetesinde yayınlanan makale, röportaj ve haberleri, kitapları ile okuyucusuyla buluşan Şahiye Say bu kez şiirleri ile karsımıza çıkıyor. Zor bir coğrafyada, kadınlar için zor kültür ortamında, yaşamını fikir isçisi olarak kazanan Say, küçük yaşlarından bu yana, belki de memleketinin kadim sanatı gibi sözcükleri bir mozaiği bütünleyen renkli çakıl taşları gibi bir araya getirmeyi uğraş edinmiş. Her koşulda sözcükleri evirip çevirerek, eğip bükerek, seçerek, yan yana getirerek, dizerek yeni formlar ve anlamlar yaratmakla uğraşıyor. “Sihirler” iste bu uğraşın en son ürünü. Gerçi Say’ın bu kitabında okuyucu ile buluşan şiirler uzun dönemli bir çalışmayı içeriyor. 7 Nisan 2014 ‘te geçirdiği trafik kazası öncesinde yoğunluk kazanan şiir çalışmalarının kaza sonrası içine düştüğü sıkıntılar nedeniyle bir ölçüde yavaşlamış olması kaygı verici olsa da, onun yasam enerjisine tanık olanlar bu zorlukların da üstesinden geleceğine inanıyorlar.
Muhtemelen her insan yaşamının bir anında “bir şiir” yazmıştır. Şiirin beklenen oylumu ürkütmez insani. Herkesin kolayca başa çıkabileceğini düşündüğü birkaç satır, hatta birkaç sözcüktür. Edebiyat alanında en kolay üretilebileceği düşünülen bir üründür şiir. Bu nedenle basit ve sıradan görünür. Ancak asıl maharet sadeliktedir.
Kuşkusuz sözcükleri seçen, sıralayan ve onlardan bir çatkı yaratan şairdir. Ama şiirin nitelikli ve kalıcı olanlarını, şiirler evrenine yapılan bu katkının değerini tayin eden ise kuşkusuz okuyucudur. Ondaki manayı ancak, okur kavrarsa, şiir nitelik kazanır.
Bence, bir şiir kitabını tarif etmek, şiiri ve şairi takdim etmek bu nedenle neredeyse imkânsız. Yine de Sevgili Şahiye Say’ ın daha önce yayınlanan iki kitabının önsözünü yazma şerefine erişmiş biri olarak, kendisinin isteğiyle, “Sihirler” e de önsöz niyetine bu satırları yazdım. Herkese keyifli okumalar dilerim.” ifadeleri yer alıyor.
Luna Yayınları sahibi, Editör Mustafa Şimşek kitapla ilgili şu cümleleri kuruyor: Şahiye Say, Ankara Üniversitesi SBF Basın Yayın Yüksekokulu mezunudur. 1982’den itibaren Güneş, Cumhuriyet, Express, Anadolu Ajansı ve Radikal’de muhabirlik yaptı. 1988’de Samandağ Gazetesi’ni kurdu. Gazetecilik alanında Türkiye çapında 16 ödül aldı. Elinizdeki “Sihirler” öncesinde yayınlanmış 4 kitabı bulunuyor. 2014 yılında geçirdiği bir trafik kazası nedeniyle konuşma yetisi olumsuz etkilendi. İkisi beyin olmak üzere pek çok ameliyat geçirdi. Tedavisi sürmesine rağmen aktif gazetecilik yaşamını hala en iyi şekilde sürdürüyor. Onun sözleriyle noktalamak gerekirse: “Yazmak ve üretmek, yenilemek ve ileriye doğru yürümek en güzel yaşamdır.” Öncelikle şiirlerinde kullanılan dil oldukça başarılı. İşlediği gerek toplumsal gerekse bireysel konular da oldukça ilgi çekici. Ayrıca şiirlerindeki ritim ve ahenk de ortalamanın üzerinde.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim