Eğitime Destek Platformu Samandağ Temsilciliği düzenledikleri basın toplantısında çalışmaları hakkında bilgi verdi.                        
Eğitimi Destek Platformu İlçe Temsilcisi Taner Eryılmaz ve Rıdvan Büyükdeveci tarafından yapılan açıklamada TYT ve AYT sınavlarının ilçemizde yapılması yönünde taleplerine ilişkin raporları paylaşıldı. Eryılmaz ve Deveci, konuşmalarında, AYT ve TYT sınavlarının Samandağ’da yapılmasında kendilerinin de emekleri olduğunu belirterek, bu konuda emeği geçen herkese de teşekkür ettiler.
Eğitime Destek Platformu İlçe Temsilcisi Eryılmaz, konuşmasının devamında ayrıca Samandağ’a gençlik merkezi kazandırılması için girişimlerde bulunduklarının altını çizdi.
Eryılmaz, uzun yıllardır ilçemizde üniversiteye giriş sınavlarının güvenlik ve benzeri sebeplerden dolayı yapılmadığını belirterek, bunun ile ilgili fizibilite çalışmaları yaptıklarını ve rapor hazırladıklarını vurguladı.  Milli Eğitim Bakanı’ nın Hatay ziyareti sırasında kendilerine sunduklarını ifade eden Eryılmaz, açıklamasında Bakana sundukları fizibilite raporunu basın mensuplarıyla paylaştı. Raporda “Samandağ'da ikamet eden ve okuyan öğrencilerimiz TYT ve AYT sınavlarına 30 kilometre uzaklıktaki Antakya ilçemizde girmektedir. Bu durum ne kadar önlem alınsa da sınav günü bir takım mağduriyetlere yol açmaktadır. Bunlardan bazılarını sıralamak gerekirse sınav sabahı Samandağ Antakya yolu arası oluşan trafik tıkanıklığı ve bunun sonucunda öğrencilerimiz ve velilerde oluşan aşırı stres ve gerginlik. Sınav sabahı oluşan bu trafik yoğunluğunun yaratmış olduğu panik atmosferinin ve yetişme telaşının sonucunda oluşan trafik kazaları bu kazalar ve tıkanmalardan ötürü sınava giremeyen öğrenciler bu durumdan kaynaklı sınava son anda yetişenlerin ciddi bir motivasyon kaybı ile sınava girmek zorunda kalmaları. Samandağ'da ikamet eden velilerimizin çoğunun Antakya ilçemizi ve Antakya'daki okulları bilmemesi ve bir gün öncesinde okulunu kontrol etmeye imkan olmayan öğrencilerimizin olması. Bu durumların olduğunu ve buna benzer talihsizliklerin yaşadığını arz etmek isteriz. Ülkemizde 29 adet ortaokul 6 adet Anadolu Lisesi 2 adet meslek ve teknik Anadolu Lisesi ile birlikte 1 adet İmam Hatip Lisesi bulunmaktadır. Bu okullardan 18 adet ortaokulumuz ve 8 liseniz ulaşımı elverişli olup ayrıca merkezi bir konu nasihattir aynı zamanda yukarıda sayıca belirtmiş olduğunuz okullarımız fizibilitesi ve altyapısı merkezi sınavlarının yapılmasına uygundur. İlçemizde özel liseler ile beraber 2022-2023 eğitim öğretim yılında mezun olacak ve sınava girecek 7 şubeden oluşan 1809 12 sınıf öğrencimiz vardır Sadece merkezdeki ortaokul ve liselerimiz 7.000 lira 9.000 arası öğrencinizi sağlıklı bir şekilde ağırlayabilecek kapasiteye sahiptir ayrıca üniversite tercihini yapmayan ve yeniden sınava hazırlanan mezun öğrencilerinin sayısal verileri tam olarak bilinmediğinden bu hesaba dahil edilmemiştir.  Talep yukarıda belirtilen durumların ortadan kalkması ve eşit imkanlar dahilinde daha kaliteli daha sağlıklı bir sınav ortamının oluşturulması imkanlar dahilinde talep ediyoruz. Yılda bir defa yapılan geleceklerine yön veren gençlerimizin hayatlarında mühim bir diğer teşkil eden TYT ve AYT sınavlarının ilçemizde yapılma imkanı tanıması hususunda yüksek hürmetlerinizi arz ederiz. Emsal geçen yıl Mardin Nusaybin ilçesinde ilk defa böyle bir uygulama başarıyla yapılmış olup velilerin ve öğrencilerin sınava yetişme telaşı en aza indirilmiştir.” ifadeleri yer aldı.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim