Hatay’da fırıncılar artan maliyetler sonrası ekmek fiyatlarında artışa gitmeye hazırlanıyor.
Fırıncılar; un, maya, odun ve elektrik başta olmak üzere artan maliyetler yüzünden zorlandıklarını belirterek, ekmek fiyatlarının kendilerini kurtarmaya yetmediğini ve üretemez hale geldiklerini sık sık dile getiriyorlar. 
Hatay Fırıncılar Odası’nın, Hatay Valisi Rahmi Doğan’a sunacakları rapor doğrultusunda ekmeğe yapılacak zammın miktarının belirleneceği ifade edilirken, yeni ekmek fiyatının birkaç gün içerisinde Vali Rahmi Doğan’ın imzasıyla birlikte açıklanması bekleniyor.
Biz de en az 4 TL olması gündemde olan ekmek fiyatları hakkında ne düşündüklerini hem fırıncılara, hem de vatandaşlara sorduk.
İlçemizde uzun yıllardır fırıncılık yapan Kozan Fırını Sahibi Habip Yapar “Maliyetlerdeki artış yüzünden ekmeğe mutlaka zam yapılmalı. Mazot zamlarından dolayı eskiden 1 ton odun 500 lirayken şimdi 3 bin 500 liraya ulaşmış durumda. Bunlar artınca bizim de arttırmamız gerekiyor ama tabi ki biz bunu kendi kendimize yapamıyoruz. Valiliğe bağlıyız. Sayın Valimiz onaylayacak ancak o zaman ekmeğe zam olur.” dedi.
Yapar, ekmeğin 4 lira olması durumunda “Bizi bu yine de kurtarmaz ama bazı zararlarımızı karşılayabilir. Tabi ki biliyoruz vatandaşa ağır gelecek. Ekmeksiz yemek olmuyor. Ama mecburuz elimizde değil ki. Çoğu fırıncı arkadaşımız kapatmış durumda. Yakın bir zamanda 3 fırın kapandı. Dededen, babadan fırıncı kapatmış. Çalışamıyor. Bir çuval un 550 lira, bir paket maya 15-16 lira, bunun suyu, elektriği, işçisi eklendiğinde 4 lira elbette bizi kurtarmaz. Ama en azından bizim bir açığımızı kapatır.” dedi.
Altınbaşak Fırını sahibi Şekip Dilber, “Unun çuvalı 550 lira, odun %150 arttı, elektrik fiyatı arttı, ambalaj malzemeleri %300 arttı. Fırıncı esnafı da bu şekilde artışlar yüzünden mağdur durumda. Eğer un fiyatları bu şekilde artmadan kalacaksa 4 lira bizi kurtarır. Un ve diğer maliyetlerimiz artmadan yerinde sayarsa bu fiyat iyi. Ama artmaya devam ederse elbette ki bu fiyat bizi kurtarmaz. Ve biz yine çile çekeceğiz. Yani maliyetine çalışmaya devam edeceğiz. Artış elbette vatandaşı mağdur eder. Günde 10 ekmek alan bir aile sadece ekmeğe 40 lira verecek. Sarfiyat neyse o sarfiyat olur, sadece daha tutumlu olur. Atıştan dolayı vatandaş 5 değil 4 alır, ekmeğe biraz daha değer verir ve ziyan etmemeye çalışır diye düşünüyorum.” dedi.
İlçemiz esnaflarından Hamit Uydur, ekmeğin 4 lira olmasıyla ilgili “Ekmek 4 lira olacaksa az bile. %30 değil %100 zam olmalı. Bakıyor musunuz? Mazota gelen zamma bakmıyorsunuz, Samandağ içinde üretilen suyun damacana fiyatı 18 lira olmuş, her şeye %100 zam gelmişken ekmek 3 liradan 4 liraya çıkmış çok değil.” dedi.
Çiftçilik yaparak geçimini sağlayan Cuma Latifeci, ailesi olan nasıl ekmek yetiştirecek. Bu insanlar tavuk, balık yemeyecek mi. Sade ekmek soğan, patates bile yiyemeyecek hale geldik. Patates olmuş 10 lira. Çarşının içine gelip evime dönmem 20 TL. Alışveriş yapacağız bu para nereden gelecek. Benim aylık kazancım ne kadar ki. Çiftçi ölmüş.  Fırıncılar da haklı un kaç para olmuş. Olan kime oluyor tabi ki fakire. Fakir artık ekmeği de bulamayacak. Bu gidişat o kadar kötü yani.” 
Çiftçilik yaparak geçimini sağlayan Sabah Atar “ Olacağa bakarsanız ekmeğin 4 lira olması fırıncı için az. Ama bize göre pahalı. Çünkü halkın alım gücü yok.  Her şeye zam geliyor. Gelen zam oranında bizin gelirimiz de artsa sorun olmaz. Ben çiftçiyim, domates üretiyorum. Bir ben bilirim ne kadar yorulduğumu o yüzden domates 20 lira olsa yine az derim. Bir serayı ilaçlamaya 7-8 bin veriyoruz. Naylonunu değiştireceğiz 20 -30 bin lira.  Bir çuval gübre getirsen hemen hemen bin lira. Bu fiyatlara bakınca az derim. Ama halkı düşünecek olursak çok pahalı.” dedi. 
Satış elemanı olan Eylem Atar, “ Ekmek 4 lira olmasın. Maliyetleri düşününce 4 lira çok değil. Almaya geldiğimde bana çok. Çünkü benim kazancım ne kadar ki. Ekmek, domates ve buna benzer şeyleri nasıl alacağım, nasıl yetiştireceğim. Her şey çok pahalı. Süreç çok zor. Yetkililer bir an önce çözüm bulsun ve her şeyin fiyatını düşürsün ki biz de geçinebilelim.” dedi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim