Samandağ Esnaf Dayanışma Platformu tarafından; yeni yılla birlikte hayata geçirilen elektrik zammının geri alınması talebiyle basın açıklaması gerçekleştirildi.
Abdullah Cömert alanında gerçekleştirilen basın açıklamasına platform üyesi esnafın yanı sıra; CHP İlçe Başkanı Turgay Abacı, HDP İlçe Eş Başkanı Naim Özbek, TİP İlçe Başkanı Önder Tam, SYKP İlçe Eş Başkanı Yusuf Kimyon, TÖP ilçe Yönetimi, Eğitim Sen Samandağ Şubesi Başkanı Cüneyt Kayıkçı ve Şube Yöneticileri,  Öğrenci Velileri Derneği(ÖV-DER) Başkanı Arkadaş Karataş, Emekli Dayanışması, DİSK, AKA-DER, AKAD, Berberler ve Kuaförler Odası, Bakkallar Odası, esnaflar ve vatandaşlar destek verdi. Basın açıklaması sırasında sık sık “ Yeter Artık Yeter! Hükümet İstifa!” sloganı atan esnaflar, açıklamanın ardından elektrik faturalarını ateşe verdi.
Esnaf Dayanışma Platformu adına basın açıklamasını Ali Nehir okudu. Nehir, elektriğe yapılan zamların dayanılmaz bir hal aldığını belirterek, çözümün hükümetin istifa etmesi ve yerine halktan emekten yana bir iktidarın gelmesi gerektiğini belirtti. Nehir, basın açıklamasında “Değerli dostlar; Yeni yıla elektrik faturalarının katlanan zamlarıyla girdik “Aldığı kararları tartışılmaz görüp burnundan kıl aldırmayan AKP- MHP iktidarı, yılbaşı gecesi elektriğe, kullanım miktarına göre kademeli zam yaparak krizin yükünü yine halkın üzerine yıktı. Yayılan hoşnutsuzluk ve tepkiler karşısında yılın başında yaptığı zamları üç hafta sonra gözden geçirmek zorunda kaldı. Elektrik zammı üstünden geçen 5 hafta sonra şimdi yapılan zamların ikici kez gözden geçirileceğine dair açıklamalar yapılmaktadır. Son yapılan açıklamalarda halkta beklenti yaratmaktan başka bir amaca hizmet etmeyecektir. Vatandaşlar tasarruf için lambalarını yakmamaya, ısınmak için battaniye yorgana sarılmak zorunda kaldı. 
Elektrik zamları dayanılmaz hal aldı. Esnaf kiradan fazla elektrik faturası ödüyor. “Elektrikte kademeli faturalı sistemi ile yüzde yüzün üzerinde zamlarla, bize gelen faturalarla adeta şoke olduk. Asgari ücretle çalışanlar daha maaşlarını almadan maaşlarının yarısından fazlasını elektrik faturalarına ödemeye başladı. Esnaflarımız ödedikleri kiradan daha yüksek elektrik faturası ile karşı karşıya kaldı. Eskiden faturalar milletin cebini yakardı şimdi canını da yakıyor. Türkiye’nin tamamını ilgilendiren, her haneyi her iş kolunu etkileyen enerji maliyetlerindeki artış, hayat standartlarımızı, ticari faaliyetlerimizi, iş yapma kapasitemizi, verimliliğimizi ciddi bir şekilde etkilemektedir. Yüzde 125 gibi daha önce görülmemiş oranda gelen elektrik zamları nedeniyle halk ve işletmeler faturalarını ödeyemez duruma getirilmiştir. Taraflı cumhurbaşkanı ve hükümet, çarşıdan pazardan, faturalardan habersizmiş gibi davranmaya devam ediyor. Zamlar, iflaslar, intiharlar bu ülkenin gerçekleri haline gelmiştir. 
Bugün yoksulluk sınırı, dört kişilik aile için 13 bin TL civarına çıkmıştır. Çalışabilir nüfusun yüzde 14`ü işsizdir. Memur ve emekliye yapılan zamlar ise eridi bitti yok oldu. Yapılan araştırmaya göre halkın 24 milyonu açlık, 50 milyonu yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Yani nüfusun 74 milyonu aç ve yoksul. Yani nüfusun % 90’ı! On milyonlarca insan bu sınırın çok çok altındaki ücret ve maaşla yaşam savaşı vermektedir. Alın terimizi ancak faturaları ödemek için döküyoruz. İnsanca yaşamak için ne vaktimiz nede nakdimiz var. 
“CUMHURBAŞKANINA SESLENİYORUZ ZAMLAR DERHAL GERİ ALINSIN”
Cumhurbaşkanına sesleniyoruz çünkü başka muhatap yok. Adalet bakanı, enerji bakanı, falan filan yok. Tek muhatap cumhurbaşkanıdır.
Yoksuldan alınıp zengine aktarılan, ülkede yaşanan her bir sorunun faturasını işçi ve emekçiye kesen bu iktidar ve bu düzen çürümüştür “İnsanca yaşayacak bir ücret için derhal tüm ücretlere ek zam yapılmalıdır. Elektrik, doğalgaz, telefon, internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalı, yoksulluk sınırının altında geliri olan ya da hiç geliri olmayan her hane için doğalgaz, su, elektrik, telefon-internet hizmeti ücretsiz olmalıdır. Enerji tekelleri bütün bu soygunun faturasını, bedelini ödemelidir. Hem geçmişe dönük ödenen faturaların hem de şu anki zararların karşılığını bu enerji tekelleri ve onların hissedarları ödemelidir. Elektrik ve doğalgaz su haktır ve halkındır. Elektrik şirketlerinin acilen kamulaştırılması gerekiyor. Öncelikle taleplerimiz elektrik, akaryakıt ve gıdaya yapılan zamların geri alınması, enerji santrallerini kamulaştırılması, faturadan KDV’nin kalkması, elektrik, doğal gaz gibi temel ihtiyaçların, kamulaştırması gerekmektedir. Bu zamların tek nedeni, enerji üretim ve dağıtımın özelleştirilmiş olmasıdır. En temel ihtiyaçların özelleştirilip, vatandaşın gelir kaynağı olarak görülmesidir. Elektrik temel ihtiyaçtır. Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Bu büyük eziyete son verilmeli, zamlar geri çekilmelidir.
Değerli dostlar sesimizi çıkarmadığınız için böyle oluyor. Sesimizi yükseltmezsek bugün bin lira olan fatura yarın 3 bin olur. Eğer bugün sesimizi çıkarmazsak, yarın gelecek faturalara itiraz edemeyiz.  Emekçi halkımızı, karanlığa teslim olmamak için mücadeleye çağırıyoruz.  Basın Açıklamamıza katılan tüm dostlara teşekkür ediyorum, sevgi ve saygılarımla.” ifadelerine yer verdi.
Foto-Haber:Uğur Hüzmeli

Editör: TE Bilişim