Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) davetlisi olarak geçtiğimiz Pazartesi günü Hatay’a gelen Romanya Büyükelçisi Stefan Tinca, nakliye sektörü temsilcileri ve ihracatçılarla bir araya geldi. 
Romanya Gaziantep Fahri Konsolosu Coşkun Solak’ın da katılımıyla ATSO ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, Romanya ile Türkiye arasında yapılan ihracat, yatırım ve teşviklerle ilgili konuları görüşüldü. Romanya Büyükelçisine, ücretsiz transit geçiş kotaları soruldu.
Hatay’da bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu belirten Tınca, Romanya ile Hatay arasında çok uzun zaman süregelen ekonomik birlikteliği bulunduğunu söyledi. Tınca, geçen yıl  koronavirüs  nedeniyle Türkiye ve Romanya’nın ekonomik anlamda ilişkilerinin çok etkilenmediğini ifade etti.
Türkiye ile Romanya arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da artmasını temenni eden Tınca, konuşmasında ” Türkiye ile Romanya arasındaki iş ilişkileri giderek gelişecek. Pandemi dolayısıyla iki ülke 2021 yılını çok zarar almadan geçirdi. Umarım 2021 yılının sonunda iki ülke arasındaki ekonomik ticaret 8 milyar doları geçecektir. Bu yükselişin nedeni de satıştaki volümün artmasından dolayı gerçekleşecek. Yoksa fiyatların yükselmesinden dolayı olmayacak. Türkiye ile Romanya arasında ekonomik ilişkiler daha sağlam bir zeminde güçlü bir şekilde ilerleyecek. Özellikle Hatay’ın Türkiye’den Romanya’ya iş yapan en büyük beşinci şehir olduğunu varsayarsak bu da Hatay için önemli bir nokta. Özellikle ilk dört şehre bakarsak bunların endüstriyel şehirler olduğunu Hatay’ın böyle bir endüstriyel olmamasına rağmen beşinci sırada yer alması önemli. Sizlerin bunları göze aldığınızda Türkiye’den Romanya’ya iş yaparak orada yatırımlar yapmanızı teşvik etmek isterim. Hatay’ın tarım şehri olduğunu varsayarsak gıda ve lojistik üzerine yatırımlarınızın artmasını temenni ederim. Kağıt üzerine baktığımda Romanya’nın Türkiye’ye 1 milyar dolarlık satışı var. Romanya mallarını Türkiye’de daha çok görmek isterim.” ifadelerine yer verdi.
ATSO Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak da İstanbul, Ankara, Bursa ve Kocaeli’nden sonra Hatay’ın Romanya ile en fazla iş yapan beşinci şehir olduğunu belirterek, Hatay’ın Romanya’ya en çok yaş meyve- sebze ile demir çelik ihracatı gerçekleştirdiğini ifade etti. Romanya’ya 2019 yılı içerisinde yaklaşık 250 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini aktaran Eskiocak “Maalesef 2020 pandemi sürecinde ihracatımız yüzde 14-15 düşüş göstererek yaklaşık 170 milyon dolara inmiştir. Umarım bundan sonra da inşallah bu iş birliği git gide daha üst noktalara gelecektir. Romanya’da yaklaşık 15 bin Türk firması kayıtlıdır. Bu firmalardan yaklaşık 5 bin firma şu anda orada aktif halde iş yapmaktadır. Romanya’da iki Türk bankası vardır. Romanya’ya başlıca ihracat ürünlerimiz otomotiv yedek parçaları bunlar İstanbul ve Kocaeli’nde gitmektedir. Demir çelik ürünleri, tarım ürünleri, makine ve taşıt parçalarıdır. Başlıca ithalat ürünlerimiz demir çelik mamulleri, işlemiş petrol ürünleri, taşıt parçaları, kimyasal gübre ve tohumdur.”dedi.
ATSO Meclis Başkanı Eskiocak, üyelerin en büyük sorunlarından biri olan “Transit Geçiş Belgesi Kotaları” ile ilgili üyelerinin talebini iletti. Eskocak, konuyla ilgili  yaptığı açıklamada “Transit geçiş belgesi kotaları, iki ülke yetkilileri arasında düzenlenen Kara Ulaştırma Karma (KUKK) toplantılarında tespit edilmekte olup, 09.05 2018 tarihinde gerçekleştirilen KUKK toplantısında ücretsiz transit geçiş belgesi kotası 55.000 adet, ücretli transit geçiş belgesi kotasının ise 23.000 adet olarak belirtildiği kaydedilmiştir.
Belirlenen ücretsiz transit geçiş kotası belgesi, önceki yıllarda Romanya üzerinden gerçekleştirilen transit taşımalar için ihtiyaca cevap vermekteydi. Ancak Macaristan’da yaşanan transit geçiş sorununun 2021 yılı başından itibaren çözülmesine bağlı olarak yaşanan güzergâh değişikliğiyle, transit taşımalar Romanya üzerine kaymıştır.
Söz konusu güzergah değişikliğine bağlı olarak, Romanya’yı transit geçen taşımalarda geçiş belgesi kullanımının önceki yıla göre önemli oranda (0/0 44) artış göstermesi nedeniyle, Romanya ile teati edilen geçiş belgesi kotasının yetersiz kalacağı ön görülmektedir. Dolayısıyla, ücretsiz transit geçiş belgesi kotasının ihtiyaca cevap verecek düzeye, asgari 75.000 adete yükseltilmesi gerektiği ile ilgili Odamızın talebini Romanya Büyükelçisine ilettik.” ifadelerine yer verdi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim