Geçtiğimiz günlerde Samandağ Belediyesi’nin Yeni Sanayi Sitesi ile ilgili projesini hayata geçireceği yerle ilgili Hatay Valisi’nin katılımıyla inceleme yapılmıştı. 
İncelemenin ardından Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz yeni sanayi sitesi projesinin kısa zamanda hayata geçeceğinin müjdesini verdi.
Bu müjdenin ardından konuyla ilgili esnafımızın görüşlerini aldık.
Görüşlerini aldığımız esnafımız sanayi sitesine ihtiyaç olduğu konusunda hemfikir. Fakat Belediye’nin yapacağı sanayi sitenin yerinin uygun olmadığını belirtti. 
Mobilyacılık işi yapan esnafı Coşkun Zarifoğlu, yeni bir sanayi sitesinin gerekli olduğunu belirterek “ Eski Sanayi Sitesi’ne gitmemiş olmamızın sebebi belirli bir sistemde ve düzgün kurulmamış olmasıydı. Dükkanların yetersiz, dar ve modern olmamasıydı.  Yeni yapılacak modern bir Sanayi Sitesine elbette ki ihtiyacımız var. Biz de mahalle aralarında, apartman altlarında insanları rahatsız ederek çalışmak istemiyoruz. Yeni sanayi sitesinin ulaşılabilir bir yerde olması arzusundaydık. Keşke yer belirlenmeden önce Sayın Belediye Başkanımız esnafı toplayarak fikrimizi de alsaydı. Yeni bir yerde yapmak yerine konum olarak iyi durumda olan ve var olan yer düzeltilebilirdi diye düşünüyorum. “ dedi.
Oto boya işi yapan esnafımız Samim Berrak, ben şahsen Antakya gibi bir sanayi sitemiz olsun istiyorum. Bütün otomotiv, inşaat, mobilya sektörü üzerinde çalışanların mahallelerden gitmemiz daha makul. Çevre için ve ses kirliliği için de daha iyi olacağını düşünüyorum. Konum olarak yeni yapılacak yerin kaç metrekare olduğunu da bilmiyoruz. Bizi sığacak bir alanda olmalı. 
Aslında şu anda mevcut olan sanayi sitesinin yerinin düzenlenmesi ve geliştirilmesi daha makuldü aslında. Şu anda var olan yere bizim gitmememizin sebebi kira ve bunun gibi şeyler değil. Tamamen dükkanların yetersiz olması. Yani gideceksek caddelerden, sokaklardan hepimiz gideceğiz. Yoksa kimse gitmez. Ben oto boya işi yapıyorum ben tek başıma gitsem bana gelen olmaz müşteri uzak bulur. Ama bütün esnaflar bir arada olsa hepimiz birbirimizden de ekmek yiyeceğiz.  
Samandağ’ın mutlaka sanayi sitesine ihtiyacı var bugün olmazsa bile yarın mutlaka lazım. Bir arabayı tamir için sağa sola savuruyoruz.  Döşemecisi bir tarafta, elektrikçisi, boyacısı bir tarafta hepimiz bir arada olunca esnafın ekmek kapısı da artar dayanışma içerisinde oluruz. Sanayi sitesinde olsa hepimiz bir arada olacağız hem biz hem de müşteri de daha rahat olacak.” dedi.
Selim Kaplan, dükkanın kendi mülkü olduğunu, kira ödemediğini belirterek “Esnafın bir bölümünü götürürsen, hiçbir esnaf o taraflara gitmek istemez. Parçacısını vs. de oraya götürmek gerekir. Özellikle kendi mülkünde çalışan esnaf gitmek istemez. Şimdi var olan sanayi sitesi yetersiz ve burası benim mülküm diye gitmedim. Ayrıca şimdi var olan sanayi sitesini değerlendirse daha iyi olmaz mıydı? Hem merkeze yakın, çevre yolu geçiyor. Hem esnaf hem de müşteri için avantajlı. Sayın Belediye Başkanımız oraya dökeceği masrafı buraya döksün. Üstelik eski yer belediye için daha masrafsız olacak. Yeni yere yol açmak, elektrik, su getirmek, ışıklandırma yapmak zorunda kalacak. Bence belediyenin yaptığı doğru bir şey değil.” dedi.
Kaporta ve boya işi yapan Sadettin Havare “ Konum olarak yeni yapılması planlanan yeri uygun bulmuyorum. Aslında yer olarak Uzunbağ tarafından seçilmeliydi, bu daha makbule geçerdi. Yapılacak sanayi sitesinin 42 mahalleye hitap etmesi için en uygun bölge orası. 
Çünkü o civardaki mahalleler bu tarafa değil doğrudan Antakya’ ya gidiyor. Çünkü gittiğinde müşterinin parça sıkıntısı, tamirci arama sıkıntısı yok. Yok eğer Uzunbağ tarafı olmayacaksa var olan sanayi sitesinin düzenlenmesi daha uygun. 
Çalışan bir sanayi sitesi olmalı ufacık dükkanlar istemiyoruz. Antakya’daki gibi bir sanayi sitesi yapılmalı her şeyiyle tam kapsamlı bir sanayi sitesi olmalı. Parçacısı, oto döşemecisi, kaportacısıyla, elektrikçisiyle hepimizin bir arada olduğu bir sanayi sitesi yapılmalı.” dedi.
    Samandağ’ın 50 yıllık bir hasreti olan ve tüm esnafa hitap edecek bir sanayi sitesi projesinin hayata geçirilmesi hepimizin özlemini çektiği bir konu. Cemre Gazetesi olarak bizler de bu projenin detayları hakkında konunun muhatapları olan bütün kamu kurum ve kuruluşlarla görüşüp detaylı bir şekilde araştırarak siz okurlarımızı gelişmeler hakkında bilgilendirmeye devam edeceğiz.       Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı
 

Editör: TE Bilişim