Samandağ Kalkındırma Derneği(SKD) ve Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği(AKDD)’nin birlikte organize ettiği ve bu yıl 22. si düzenlenen Evvel Temmuz Festivali yine dolu dolu.
SKD ve AKDD yönetimi yaptıkları açıklamada 22. Evvel Temmuz Festivaline tüm vatandaşları davet ederek  “Samandağ Kalkındırma Derneği ve Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği olarak her sene düzenlediğimiz Evvel Temmuz Festivalini bu yıl 22.sini düzenliyoruz. 
Savaşların, yoksulluğun, ötekileştiriciliğin, asimilasyonun, ırkçılığın gittikçe hakim olduğu bir dönem ve coğrafyada; barışa, kardeşliğe, özgürlüğe soluduğumuz hava kadar ihtiyaç duyduğumuz bu süreçte bu festivali gerçekleştirmek biraz daha fazla anlam kazanıyor. 
Onlarca yıldır halk tarafından kutlanan bu bayram 80 darbesi ile yasaklanmışsa da tüm baskılara, engellemelere rağmen umutla, inatla ve emekle örülüyor ve halkın sahiplenmesi sayesinde 22 yıldır büyüyerek devam ediyor.
Evvel Temmuz festivali hem entelektüel yanı hem de sanatsal yanı ağır basan bir düşünceyle hazırlanıyor.  Aynı zamanda festival, farklı inançsal ve toplumsal kesimleri ortak bir coşkuda buluşturuyor.
Festival gündüz ve akşam etkinlikleri ile gerçekleşiyor. Bu yıl da gündüz etkinliklerini dönemin politik ve sosyal atmosferini göz ardı etmeden güncel durumun ihtiyacına göre programladık.  Örneğin bu yıl panellerimizde yoğunluklu olarak savaş, ekonomik kriz ve demokrasi ihtiyacı konularını işlemeye özen gösterirken, komşun huzurluysa sen de huzurlusun nasihatleri ile büyüyen insanların memleketi Samandağ’da farklı toplumsal kesim ve inançlarla bir arada kardeşçe ve ortak bir yaşamı birlikte kurmanın, birlikte mücadele etmenin önemini gören bir yerden Türkiye’nin tek Ermeni köyü Vakıflı’da ve Hıristiyanların yoğunlukta yaşadığı mahalledeki kilisede de panellerimiz olacak. Her gün doğa talanının önünü açan yaşam alanlarına kast eden yasalar çıkarken köylerinde kurulmak istenen maden ocaklarına ve maden şirketlerine karşı cesurca direnen ve maden şirketlerini ve projelerini üç kez engelleyen Höyük halkının ve tüm Türkiye’deki ekoloji mücadelelerinin yanında olduğumuzu gösteren bir yerden Arsuz Höyük köyünde Ekoloji paneli, gençlerin yok sayıldığı ve geleceksiz bırakıldıkları bu zamanlarda gençlerin mücadelelerinin bize öğrettiklerinin konuşulacağı gençlik panelinin  yanı sıra her gün katledilen, baskı ve şiddete maruz kalan ama yılmadan mücadele ederek toplumsal ve siyasal mücadelelere umut olan kadınların örgütlenme ve dayanışması üzerine bir söyleşinin de yer alacağı festival kapsamında fotoğraf sergisi, belgesel gösterimi, uçurtma ve balon şenliği, yoga etkinlikleri de olacaktır. Festivalin akşam etkinliklerinde ise Grup Mengene (Nihat Mugil-Barış Atay), Ali Berrak, Semir Ray, Hozan Beşir,  Kaldırım Müzik Topluluğu, Hiraizerdüş, Grup Nidal, Mehmet Menni, Suavi ve yerel sanatçılarımız sahne alıyor. Bu bölüm dünyanın en uzun ikinci kumsal sahili olan deniz sitesinde kurulan platformda gerçekleşiyor.
Her yıl düzenlediğimiz Evvel Temmuz festivalinin Temmuzun 14’üne denk düşen haftada düzenlenmesinin tarihi bir anlamı vardır. 
Miladi Takvim'e göre ayın 14'ü Rumi Takvim'e göre ayın biridir. Bir Arapçada evvel diye ifade edilir. Evvel Temmuz dört bin yıl öncesine kadar uzanan tarihsel geçmişinde, çok tanrılı dinler döneminde hasadın yapıldığı ve bir sonraki hasat döneminin bereketli geçmesi için bereket tanrısı Temmuz'a kurbanların adandığı ve şenliklerin yapıldığı aydır. Tek tanrılı dinlere geçişten sonra da bu gelenek Ortadoğu coğrafyasında devam etmiştir.   
Bu güne kadar, bu festivale sahip çıkan halklarımıza, festivale katılım sağlayan yerel ve ulusal sanatçılara, şair, yazar, siyasetçi, akademisyenlere, festivale katkı sağlayan sponsorlarımıza ve bizi yalnız bırakmayan basın emekçilerine teşekkürü bir borç biliriz. 
Bütün halkımızı bu güzel festival atmosferini paylaşmaya davet ediyoruz.” ifadelerine yer verdiler.
22. EVVEL TEMMUZ FESTİVAL PROGRAMI AÇIKLANDI
SKD ve AKDD tarafından düzenlenen 22. Evvel Temmuz Festivali’nin programı belli oldu.
Festival Komitesi bu yıl 22. si gerçekleştirilen festivalin gündüz ve akşam programını açıkladı. Festivalin gündüz ve akşam programlarında yer alacak etkinlikler şu şekilde:
22. EVVEL TEMMUZ FESTİVAL GÜNDÜZ PROGRAMI
FOTOĞRAF SERGİSİ
11-14 Temmuz tarihleri arasında Saat 10:00- 19:00 Saatleri Arasında Deniz Sitesi Palmyra Park Cafe'de Tabiatın Çığlığı Karma Fotoğraf Sergisi
KÜRATÖR: Adil Okay
9 TEMMUZ 2022 CUMARTESİ 
Panel: “1915'TEN GÜNÜMÜZE ARAPLAR”
Katılımcılar: Şule Can, Emre Can Dağlıoğlu Moderatör: Naim Özbek
Yer: Vakıflı Köyü Ermeni Kilisesi Saat 18:00
“KOPUŞ” BELGESEL GÖSTERİMİ
Yer: Belediye Eski Nikah Salonu Saat 19:00
10 TEMMUZ 2022 PAZAR
Panel: NEHNA KENDİNİ ANLATIYOR
Katılımcılar: Can Terbiyeli, Metin Uyar, Anna Maria Beylunioğlu Atlı, Emre Can Dağlıoğlu
Yer: Marilyas Kilisesi Saat 15:00
Panel: KADINLARDAN KADINLARA BİR YOL VAR
Katılımcılar:  Esen Özdemir, Suna Kafadar Moderatör: Sevilay Elmas
Yer: Belediye Eski Nikah Salonu Saat 17:00
11 TEMMUZ PAZARTESİ   
Söyleşi: TÜRKİYE’ DE SİYASAL DURUM VE İTTİFAK POLİTİKALARI
Konuşmacılar: Mv. Sezgin Tanrıkulu, Mv. Barış Atay Moderatör: Akan Sönmez
Yer: Palmyra Park Cafe-Deniz Sitesi Saat 17:00
Panel: ÇEVRESEL ETKİLER AÇISINDAN MADENCİLİK
Katılımcılar: Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Zencir, Av. Mehmet Horuş
Moderatör: Mutlu Parlar
Yer: Höyük Çok Amaçlı Salon Arsuz/Höyük Köyü Saat: 20:00
12 TEMMUZ SALI 
Söyleşi: UKRAYNA. EMPERYALİST MÜCADELENİN AV SAHASI
Konuşmacılar: Prof. Dr. İlhan Uzgel Moderatör: Av. Adnan Eryılmaz
Yer: Palmyra Park Cafe- Deniz Sitesi Saat 17:00
UÇURTMA VE BALON ŞENLİĞİ
Yer: Deniz Sitesi Hz. Hızır Türbe Yanı Saat 18:00
13 TEMMUZ ÇARŞAMBA
YOGA ETKİNLİĞİ
Yer: Deniz Sitesi Ali İsmail Korkmaz Festival Alanı Saat 08:00
Panel: TARİHSEL KENTLERİN GELECEK AÇMAZLARI
Katılımcılar: Mahir Polat, Bekir Ağırdır Moderatör: Av. Halil İbrahim Özgün
Yer: Belediye Eski Nikah Salonu Saat 16:00
Panel: DEMOKRASİ İTTİFAĞI VE ÜÇÜNCÜ YOLUN İNŞASI
Katılımcılar: Ahmet Cavit Uğur (SYKP Eşgenel Başkanı, Tuncer Bakırhan (HDP Eşgenel Başkan Yardımcısı), Selma Gürkan (EMEP Genel Başkan Yardımcısı), Mahir Gürz (SMF Sözcüsü), Perihan Koca (TÖP Dönem Sözcüsü) Moderatör: Cansel Aslan YER: Yeni Çarşı Konferans Salonu Saat 18:00
14 TEMMUZ PERŞEMBE
YOGA ETKİNLİĞİ
Yer: Deniz Sitesi Ali İsmail Korkmaz Festival Alanı Saat 08:00
Panel: 2023’e GİDERKEN ÖĞRENCİ DİRENİŞLERİNİN ÖĞRETTİKLERİ 
Katılımcılar: Doç. Dr. Melda Yaman, Feyaz Çanak (SYKP MYK Üyesi)
Moderatör: Yeşim Dokur Yer: Belediye Eski Nikah Salonu Saat 15:00 
22. EVVEL TEMMUZ FESTİVALİ AKŞAM PROGRAMI 
11 TEMMUZ PAZARTESİ
Saat 20:00 Açılış, 20:30 Yerel Grup- Yeni Günışığı Rehabilitasyon Merkezi Korosu, 21:15 Yerel Grup-Ali Berrak (Harman Müzik), 21:50 Festival Konuşması, 22:00 Konser-Grup Mengene (Nihat Mugil- Barış Atay), 24:00 Kapanış
Yer: Deniz Sitesi Ali İsmail Korkmaz Festival Alanı
12 TEMMUZ SALI 
Saat 20:00 Açılış, 20:15 Yerel Maniler, 20:30 Halk Oyunları, 20:45 Müzik Güven 21:00 Arapça Müzik- Semir Ray, 21:30 Festival Konuşması, 21:40 Hozan Beşir 
YER: Deniz Sitesi Ali İsmail Korkmaz Festival Alanı
13 TEMMUZ ÇARŞAMBA
Saat 20:00 Konser Kaldırım Müzik Topluluğu, 21:30 Konser Hiraizerdüş
Yer: Deniz Sitesi Ali İsmail Korkmaz Festival Alanı
14 TEMMUZ PERŞEMBE 
Saat 19:00 Hasnet Evvıl Temmuz Yöresel Yemek Hrisi Dağıtımı, Yer: Deniz sitesi Hz. Hızır Parkı
Saat 20:00 Konser Grup Nidal, 21:15 Festival Kapanış Konuşması, 21:30 Konser Suavi
Yer: Deniz Sitesi Ali İsmail Korkmaz Festival Alanı
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim