BOTANİĞİN MEDENİYETLE BULUŞTUĞU ORGANİZASYON: EXPO 2021 HATAY BOTANİKLE, TARİHLE, GASTRONOMİYLE, DOĞAYLA İÇ İÇE BÜYÜK BİR OKUL 
GEZİ TURLARININ DESTİANSYONU: EXPO 2021 HATAY
EXPO 2021 Hatay, yaklaşık bir ay önce, 1 Nisan’da Medeniyetler Bahçesi temasıyla kapılarını tüm ziyaretçilere açtı.
Siyaset, sanat, spor, bilim ve akademi dünyasının buluştuğu, Hatay halkının büyük ilgi gösterdiği açılış büyük ilgi gördü. 
Tarihin, medeniyetlerin, kültürlerin, gastronominin, kardeşliğin şehri Hatay’ın tıbbi, aromatik ve endemik bitkileri de EXPO aracığıyla gözler önüne serildi.
Hatay gibi kadim bir şehrin EXPO gibi büyük bir organizasyona ev sahipliği yapabilmesini sağlayan ise her şeyden önce, tıbbi, aromatik ve endemik bitki örtüsü.
EXPO’21 HATAY’IN ODAĞI HORTİKÜLTÜR 
Bu nedenle, şehrin bu benzersiz biyolojik çeşitliliğini, köklü tarihiyle birlikte öne çıkarmak amacıyla EXPO 2021 Hatay’ın odağı “hortikültür” (bahçecilik) ana teması ise “Medeniyetler Bahçesi” şeklinde belirlendi. Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) tarafından onaylanan bu ileri vizyonuyla Hatay EXPO’ya ev sahipliği yapmaya başladı.
EXPO’21 Hatay’ın Antakya alanında yer alan Bitki Müzesi ve Doğal Bitki Bahçesi, kentin ve ülkemizin zengin biyoçeşitliliğinin ulusal ve uluslararası düzeyde etkin bir şekilde tanıtılmasına ön ayak oluyor. 
12 bine yakın bitki türünün yetiştiği ülkemizde Hatay, bitki zenginliğiyle dikkat çekiyor. 2 bin 500’ün üzerinde doğal bitki türünün yayılım gösterdiği kentte 300’ü endemik olan bitki türlerinin yaklaşık 50 tanesi sadece Hatay’da yetişiyor.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, işte bu zenginliği, EXPO vasıtasıyla hem yurt içi hem yurt dışı pazarına açmayı hedefliyor.
Bilimin medeniyetlerle buluştuğu EXPO alanındaki Bitki Müzesi, şimdiden büyük ilgi görüyor. 
BOTANİK MÜZESİ ANTAKYA’DAKİ ALANDA ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR
Ziyaretçiler müze içerisinde, bitkilere dair pek çok konu hakkında bilgi edinme imkânı bulabiliyor. Bitkilerin temel özellikleri, diğer canlılar arasındaki ilişkiler, bitkilerin tarih öncesi çağlardan günümüze gelişimi, bitkilerle tedavi, uçucu yağlar, mikroskobik, endemik ve şifalı bitkiler, aromaterapi ve çok daha fazlası bu müzede ziyaretçileri bekliyor.
Müzede kurutulmuş bitki (herbaryum), uçucu yağ ve tohum örnekleri ile etnobotanik materyaller de yer alırken aynı zamanda bitki kütüphanesi ve müze bahçesinde pek çok bitkinin canlı örneğini görme fırsatı bulunuyor.
Botanik EXPO’suna ev sahipliği yapan alanlarda öne çıkan bir başka bölüm ise Medeniyetler Bahçesi. 
Medeniyetler Bahçesi, EXPO 2021 Hatay organizasyonunun ana teması olmasının yanında, fiziki olarak da alanın kalbinde yer alıyor.
Yaklaşık 12.000 m2’lik bir alanda tasarlanan Medeniyetler Bahçesi, geçmişten günümüze kentte iz bırakan 13 medeniyetin inanışları, kültürel değerleri, sanatı, yaşam tarzları ve bitki kullanımlarını ön planda tutacak şekilde iç ve dış mekân olarak tasarlandı.
Gezi turlarının yeni destinasyonu olarak göze çarpan EXPO 2021 Hatay alanlarında bir başka detay da Biyolojik Gölet.
İKLİM KRİZİNE DİKKAT ÇEKEN DETAY BİYOLOJİK GÖLET
Herhangi bir kimyasal kullanılmadan kendi kendini temizleyen bu göletin alanda yer alma amacı da çok anlamlı. 
Küresel iklimde sulak alanların çok önemli olduğunu vurgulamak amacıyla tasarlanan Biyolojik Gölet, iklim krizine ve buna bağlı gelişmelere dikkat çekme amacı taşıyor. 
EXPO ALANLARI ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR
Aydın’dan Gaziantep’e Muğla’dan İstanbul’a kadar 10 farklı şehrin güzelliklerinin yansıtıldığı Ulusal Şehir Bahçeleri’yle, tarihe ışık tutan buluntuların sergilendiği Arkeopark’ıyla, Hatay’ın tarihini anlatan bin 600 metrekarelik Ortak Varoluş Mozaiği’yle… kısacası botanikle, tarihle, gastronomiyle, doğayla iç içe büyük bir okul olan EXPO 2021 Hatay alanları ziyaretçilerini bekliyor.  

Editör: TE Bilişim