Mental Akademi Özel Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi Kurucusu Nesip Fatmaoğulları, karnenin sadece ders başarısı ile bağlantılı olmadığını hatırlatarak, buna odaklanmak, çocuğun diğer olumlu özelliklerinin gözden kaçırılmasına neden olabileceği uyarısında bulundu. 
Fatmaoğulları açıklamasında “Karne ile ilgili unutulan durumlardan birisi karnenin sadece ders başarısı ile bağlantılı olmadığı, çocuğun ders katılımı, arkadaş ilişkileri ve ilgi alanlarıyla ilgili bilgilere de yer verdiğidir. Bu anlamda karne değerlendirilmesinde sadece çocuğun başarı durumuna odaklanmak, çocuğun diğer olumlu özelliklerinin gözden kaçırılmasına neden olmaktadır. Ebeveynlerin çocuğun sadece başarılı ve başarısız notlarına odaklanması ve bunun üzerinden söylemlerde bulunması, çocuğun ders başarısını kendilik değeriyle eşleştirmesine neden olabilmektedir.
• Olumsuzluklara odaklanmak yerine, çocuğun güçlü yanlarını vurgulayarak, kendinde bulunan olumlu özelliklerini pekiştirmesi sağlanmalıdır. Kendisine güvenmesi için güçlü yönlerini hatırlamasını sağlanabilir. Unutmayın her çocuğun yetenekli ve başarılı olduğu alanlar vardır. 
• Çocuğu suçlamak ve cezalandırmak yerine, onu anlamaya ve destek vermeye çalışarak iletişiminizi güçlendirin.  
• Mevcut durumu anlamak için problem odaklı değil, çözüm odaklı yaklaşım sergilenmelidir. Okul, aile ve çocuk işbirliğini güçlü tutmak çözüm üretme sürecinizi güçlendirecektir. Bir sonraki dönemde bu işbirliğini artırarak daha iyi sonuçlar alınabilir.
• Aile büyük fonksiyonlardan oluşan bir sistemdir ve olayları bu şekilde değerlendirmek gerekir. Olumlu sonuçlarda ebeveyn olarak kendimize pay çıkarırken; olumsuz sonuçlarda bu durumun kendileri ile hiçbir ilişkisinin olmadığını düşünmek haksızlık olacaktır. Burada objektif olmak çok önemlidir.
• Ebeveynler bu süreçte kendilerini de değerlendirmelidir. Çocuğun okul başarısını artırmak için, evdeki huzur ortamı, açık ve net iletişimin sağlanıp sağlanmadığı,  sadece fizyolojik ihtiyaçların karşılanması değil, duygusal ihtiyaçların da karşılanması ve çocuğun varlığının öneminin sadece akademik başarısı ile değerlendirilmediği düşüncesinin de oluşmasının sağlanması önemlidir. 
• Ayrıca, ebeveynler arası işbirliği ve olaylar karşısında ortak tutum ve davranışların sergilenebilmesi, ortak dilin oluşturulması sağlanmalıdır. Ebeveynlerden birinden birinin çocuğu aşırı övmesi veya aşırı eleştirmesi, cezalandırması olumsuzluk oluşturacaktır. 
• Çocuk başka çocuklar ve/veya kardeşiyle karşılaştırılmamalıdır. Kıyaslama yapmak, sonucu için suçlamak, rencide etmek, etiketlemek ve karneyi genele yaymak olayı daha da kötüleştirecektir.         
• İyi ve kötü karnelere ödül ve ceza yöntemleriyle yaklaşılması orta ve uzun vadede çocukların ruhsal yapılarını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu durum birçok araştırmayla da desteklenmektedir.
• Olumsuz sonuçlar empatik yaklaşımla anlaşılmaya çalışırken, olumlu sonuçlardaki çocuğun çabası takdir edilmelidir. Bu konuda göstermiş olduğu emeğinin ne kadar anlamlı ve önemli olduğu dile getirilmelidir. Bu geribildirim verilirken çocuğunuza sarılarak temas edin ve onu öpmeyi unutmayın. 
• Karne tatilleri çocuklar ile kaliteli zaman geçirmek için büyük bir fırsattır onlarla iletişiminizi güçlendirebileceğiniz bir zaman dilimidir. Tatil dönemleri karşılıklı birbirinizin değerini artıracağınız, güzel anılar yaşayacağınız, birbirinizi sevgi-şefkatle besleyeceğiniz ve en önemlisi aile bağlarınızı güçlendireceğiniz zamanlardır. Bunlar için büyük maddi olanaklara gerek yoktur. Çocuğunuzun fikrini de alarak yapacağınız; beraber bir film izlemek, yürüyüşe çıkmak, sohbet etmek gibi etkinlikler ilişkinizi besleyecektir.” İfadelerine yer verdi.
 Foto-Haber:Uğur Hüzmeli
 

Editör: TE Bilişim