Samandağ Merkezinin girişi olan Favvar Deresi yaydığı kötü koku ve oluşturduğu görüntü kirliliğinin yanı sıra, insan sağlığını da tehdit ediyor.
Dere içerisinde oluşan birikinti ve çöp ilerleyen günlerde olası şiddetli bir yağışta oluşacak sel felaketine de ev sahipliği yapacak gibi görünüyor.              
İlçenin girişi olan ve üzerinde Gezi Direnişinde hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz’ın adını taşıyan köprünün yer aldığı Favvar Deresi, 2019 yılında Samandağ Belediyesi tarafından temizlenmişti. Aradan geçen bunca süre zarfında dere yeniden eski haline döndü.
Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, o günlerde yapılan çalışmaları yerinde incelemiş ve canlı yayınla bu çalışmayı duyurmuştu. Başkan Eryılmaz, o gün yaptığı açıklamasında “Yıllardır burada bir temizlik çalışması yapılmamış. Hem moloz hem de topraktan dolayı köprü adeta tıkanmış durumda. Burada bizim sorumluluğumuz olmamasına rağmen, Devlet Su İşlerinin burayı temizlemesi gerekirken maalesef bu konuda gerekli çalışmalar yapılamadı. Biz de bununla ilgili elimizi taşın altına koyduk. Burada, Samandağ’ın girişinde bir peyzaj çalışması yapmak istiyoruz. Samandağ’ın girişini düzeltmek, güzelleştirmek istiyoruz. Yıllardır gittiğimiz her yerde eleştiri aldığımız Samandağ’ın girişi ile ilgili bu manzarayı ortadan kaldırıp Samandağ’a yakışır bir giriş oluşturmak istiyoruz. “ demişti.
O gün yapılan çalışma sonrasında bir daha el atılmayan Favvar Deresi yeniden eski haline döndü.
İlçemizde sadece Favvar Deresi değil, birçok kanal aynı kirlilikle boğuşuyor.
Dünya, iklim değişikliği ve gıda güvencesi gibi birçok yeni sorunla boğuşurken, su ve gıdaya ulaşmak için ülkelerin birbirleriyle sıcak çatışmaya girme ihtimali eskisinden çok daha sık bir biçimde konuşulmaya başladığı bu dönemde ilçemiz de zengin olan su kaynakları bakımsızlıktan, pislikten kullanılmayacak halde. Sorumluluk alanında olan bu yerler için Devlet Su İşleri ne zaman Samandağ’a el atacak bekliyoruz.
Peki; sık sık turizm bölgesi olarak övündüğümüz Samandağ’ın girişi olan bu bölgede bir düzenleme yapılması için neyi ve kimi bekliyoruz?
Seçim öncesi kimin sorumluluğunda olduğu önemsenmeden değişim vaadiyle göreve gelindi ve seçimlerin ardından bir şeyler değişecek umudu yaratılarak, hızlı bir şekilde inisiyatif alınarak başlatılan Favvar Dersindeki çalışma üzerinden geçen 3 yılın ardından tamamlanmadan ortada kaldı. Başkan Eryılmaz,  3 yıl önce DSİ’nin sorumluluğunda olan yerle ilgili inisiyatif kullandığını kendi ağzıyla kameralar önünde söylemişti. Kendi söküğümüzü kendimiz dikebiliyorsak şimdi neden yeniden inisiyatif alıp sorunu çözmüyoruz.
İlçenin girişiyle ilgili yeniden bir çalışma yapılması için önümüzdeki seçimleri mi beklememiz gerekecek?
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim