Samandağ Kalkındırma Derneği ile Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneğinin birlikte organize ettiği geleneksel 21. Evvel Temmuz Festivali etkinlikleri “İstanbul Sözleşmesi ve Kadın Mücadelesi” konulu panel ile başladı.     
Samandağ Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü Av. Hatice Can yaptı.
Panele HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Mor Dayanışma’ dan Cemile Baklacı ve Kadın Emeği Kolektifi’nden Özge Göncü konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Avukat Hatice Can, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasıyla artan şiddet ve istismar olaylarına değindi.
 HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Başaran, kadına yönelik şiddet ve katliamların yıllar öncesine dayandığını dile getirdi. İstanbul Sözleşmesi’nin kadınların verdiği mücadeleyle sözleşmenin imzalandığını ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla kaldırıldığını hatırlattı. Başaran; 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kadın mücadelesi veren kadın kurumlarının  KHK’lar ile kapatıldığını, AKP’nin eşbaşkanlık sistemini suç olarak görüp, belediyelere kayyım atmanın gerekçesi olarak sunduğunu ve kayyumun ilk icraatlarının kadın kurumlarını kapatmak olduğunu ifade etti.
AKP’nin kadınlara dönük politikalarına değinen Başaran, AKP’nin ne parti tüzüğünde ne programında ne de siyasetinde kadınların özgürlüğünü önceleyen bir parti olmadığını dile getirdi. Başaran, AKP'nin ilk yıllarında tüzüğünde kadın adının olmadığını belirterek, "AKP'nin ideolojik altyapısında tekçi, erkek egemen, cinsiyetçi ve dinci bir bakış açısı var. Buna göre siyasetini yürütmesi gerekiyordu" dedi.
Başaran, AKP'nin hiç bir zaman "kadın ve erkek eşittir" demediğini İstanbul Sözleşmesi yürürlükte iken bile kadınların sözleşmenin uygulanması için mücadele ettiğini belirtti.   Başaran, çocuk istismarının önünü açan yasanın tekrar Meclis'e getirildiğini, bu yasayla dışarıya çıkanların kadın ve çocuklara şiddet uygulayarak, öldürüp, istismar ettiğini söyledi. Çocuk istismarında tutuklamayı getiren koşullarda somut delile başvurulması kararının alındığını belirten Başaran, "Sadece bir gizli tanık beyanıyla ya da herhangi bir söylemiyle cezaevlerinde binlerce insan varken, şuanda kadın mücadelesini sürdürdükleri için binlerce kadın cezaevinde. Biz biliyoruz bu kanunun uygulama biçimi, erkek yargı tarafından erkeği aklayan kadın mücadelesini yürüten cezalandıran bir mekanizma haline geldi" dedi.
Mor Dayanışma’dan Cemile Baklacı, konuşmasında  "Hem ekonomik krizi hem de pandemiyi yönetemeyen bir iktidar karşısında ciddi bir kadın direniş var. Her gün kadınların katlediliyor. Erdoğan faşizminin karşısında duran en önemli barikat kadınlardır. Onlar hesap vermedikçe biz kadınlar hesap sormaya devam edeceğiz." dedi.
Son olarak konuşan Kadın Emeği Kolektifi’nden Özge Göncü de son dönemde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin arttığına değinerek, çözümün kadın mücadelesinde olduğunu vurguladı.
Panel soru ve cevap bölümü ile son buldu.

KADIN CİNAYETLERİ PROTESTO EDİLDİ

Panelden sonra kadınlar Samandağ Belediyesi önünde toplanarak ilçede geçtiğimiz günlerde bir erkek tarafından katledilen Derya Aldıç özelinde tüm kadın katliamlarını protesto etti. "Yaşasın kadın dayanışması" , "Katledilen kadınlar isyanımızdır", "İstanbul Sözleşmesi kalacak kadın düşmanları gidecek", "Kadın cinayetleri politiktir" dövizleri taşıyan kadınlar, sloganlar atarak kadın cinayetlerinin bir an önce son bulmasını istedi.
 

Editör: TE Bilişim