Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47. Yıldönümü dolayısıyla Türkiye Muharip Gaziler Derneği Samandağ Temsilciliği tarafından bu yıl 6.sı gerçekleştirilen Dayanışma Gecesi Ata Dervişan Kır Bahçesinde gerçekleştirildi.  
Samandağ Belediyesinin katkılarıyla gerçekleştirilen geceye İlçe kaymakamı Murat Kütük, Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, İlçe Jandarma Komutanı Ömer Kartaler, İlçe Emniyet Müdürü Asuman Karacık, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Hatay Şube Başkanı Mehmet Ramiz Bakır, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Samandağ Temsilcisi Akıl Paşa, gaziler ve aileleri katıldı.
Şehitler için yapılan bir dakikalık saygı duruşu yapıldı ve istiklal Marşı okundu.
Gecenin açılış konuşmasını Türkiye Muharip Gaziler Derneği Samandağ Temsilcisi Akıl Paşa yaptı. Paşa, konuşmasında geceye katılan herkese hoş geldiniz dileklerinde bulunarak, tüm şehitlere rahmet, gazilere sağlık diledi. Paşa, geceye katkılarından dolayı Belediye Başkanı Refik Eryılmaz’a teşekkür etti.
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Hatay Şube Başkanı Mehmet Ramiz Bakır, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47. Yıldönümü dolayısıyla yaptığı konuşmasında “Bundan 47 yıl önce Kıbrıs’ı ilhak ederek, Türkiye’yi batıdan güneye kuşatmak ve bu suretle Türkiye’nin yaşam alanını daraltmak isteyen Yunanistan; 15 Temmuz 1974’ de EOKA’cı katillere darbe yaptırarak Ada’ya kan ve gözyaşı getirmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Enosis hayalini gerçekleştirmek üzere planlanan bu darbe girişimine gereken karşılığı vermek üzere derhal harekete geçmiştir. Londra ve Zürih Antlaşmaları gereği garantör devlet olan Türkiye; Kıbrıs’ta barışı tesis etmek, soydaşlarımızın güvenliğini sağlamak ve Türkiye’ye yönelik olası tehdidi bertaraf etmek maksadıyla Ada’ya müdahale kararı almıştır. Türk Ordusu, 20 Temmuz 1974 günü, Kıbrıs’a başarılı bir hareket icra ederek Kıbrıslı Türk’ü yok olmaktan kurtarmış Kıbrıs Türkü’nü 1878 yılından beri hasret duyduğu özgürlüğüne kavuşturmuştur. Böylece Yunanistan’ın Enosis hayali de Akdeniz’in karanlık sularına gömülmüştür. Senelerdir Kıbrıs’ta her türlü şiddet ve zulme uğrayan Kıbrıs Türk’ü, hiçbir zaman pes etmemiş; 20 Temmuz’da Mehmetçikle kucaklaşana kadar, kimliğini ve varlığını gerektiğinde canını ortaya koyarak korumuşunu bilmiştir. 20 Temmuz Kıbrıs Türkü’ nün esaretten kurtulduğu bir gündür. 20 Temmuz, yavru vatanın anavatana kavuştuğu bir gündür. Kıbrıs adası 47 yıldır barış ve huzur içindedir. Kıbrıs Türkü’ nün can ve mal emniyeti sağlanmıştır. Artık Kıbrıslı Türkler kendi öz vatanlarında hür ve bağımsız yaşamaktadırlar. Şuna inanıyoruz ki, Türkiye Cumhuriyeti gibi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de, sonsuza dek, hür ve bağımsız yaşayacaktır. Kıbrıs’ ta geri dönüş asla düşünülmemelidir, kanla alınan toprak, artık vatan toprağıdır. Düşmana terk edilemez. Kıbrıs’ ta Türk varlığını yaşatmak; gelecek nesillere ve bu topraklar uğruna şehit düşenlere karşı bir namus borcudur. 
Kurtuluş Savaşında, Kore Savaşında ve Kıbrıs Barış Harekatı'nda destan yazan Türk Ordusu yurt içinde ve yurt dışında her zaman güç ve kudret sembolüdür. Türk ordusu bağımsızlığın, üniter yapının ve toprak bütünlüğünün tek teminatıdır.
Saygıdeğer protokol, bizler bugün Kıbrıs'ta kazanılan bu büyük zaferde Kahraman Türk ordusunun birer neferi olmanın onuru ve gururu içindeyiz. Bizler sadece Kıbrıs için değil, yurdumuzun bölünmez bütünlüğü uğruna verilen görevi her zaman yerine getirmeye hazır Kahraman gazileriz.  Sözlerime son verirken Kıbrıs Barış Harekatı’nda şehadete erenleri, aramızdan ayrılan gazilerimizi, Kıbrıslı mücahitleri minnetle, şükranla ve rahmetle anıyoruz. Rahat uyuyunuz ruhunuz şad olsun! Hayatta olan gazilerimizi, Mücahitlerimizi de saygıyla yad ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Bakır, konuşmasının devamında “Bugün Kıbrıs Barış Harekatı’ nın 47 yılını ve mübarek Kurban bayramımızı idrak ettiğimiz iki anlamlı gün. Onlar önce İngiliz polisinin sonra Rum EOKA terör örgütünün zulmüne, insanlık dışı vahşetine yıllarca ve sabırla dayandılar. Malları mülklerine el konuldu, toprakları gasp edildi, evleri bayrakları yakıldı, yağmalandı. Çoluk çocuk demeden öldürüldüler, kitleler halinde katledildiler, ağladılar yas tuttular ama yılmadılar, direndiler. Umutla kahramanca savaştılar. 1974 yılında Mehmetçikle Mücahit'in omuz omuza el ele vermesiyle kan dökerek, can vererek, özgürlük ve bağımsızlığa kavuştular.
Kutlu olsun Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47. yıl dönümü. Kutlu olsun mübarek kurban bayramımız. Bu vesileyle tüm dostlarımıza sağlık ve mutluluk dileklerimizi sunarken şehit 498 Mehmetçiğimizi, 70 mücadelemizi,270 sivil Kıbrıs Türkü’ nü, Hakk'ın rahmetine kavuşmuş gazilerimizi, rahmet ve saygıyla anıyor hayatta olan gazilerimizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum.” dedi.
Gecede İlçe Kaymakamı Murat Kütük ve Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz günün anlam ve önemine dair birer konuşma yaparak, bütün gazilere sağlıklı, huzurlu  ve uzun bir ömür dileyerek, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve ebediyete intikal etmiş tüm şehitlere Allahtan rahmet dilediler.
Konuşmaların ardından Ali Berrak Harman Müzik Grubu eşliğinde gaziler keyifli bir gece geçirdi.

Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim