CHP İlçe Örgütü Gezi Davası kararına tepki göstererek basın  açıklaması yaptı.
İlk olarak parti binasında toplanan partililer ardından alkışlarla basın açıklamasının yapılacağı Abdullah Cömert Alanına yürüdü.
CHP İlçe Başkanı Turgay Abacı tarafından okunan basın açıklamasına; Kadın Kolları Başkanı Yüksel Berber, Gençlik Kolları Başkanı Bünyamin Reyhanoğulları, İlçe Yöneticileri ve üyelerin yanı sıra vatandaşlar da destek verdi.
İlçe Başkanı Abacı açıklamasında; Gezi davası kararının vicdanları derinden yaraladığını ve yargının bağrına saplanmış kara bir leke olduğunu belirtti.
Abacı, açıklamada “Demokrasiye, özgürlüğe, hak, hukuk ve adalete susamış her yaştan, her düşünceden, her inançtan milyonlarca insan dayanışmayı ve kardeşliği temel alan bir toplumsal direnişe, gezi parkı eylemlerine imza attılar.
Gezi; kendi iktidarları ve kişisel hırsları uğruna kutuplaştırmadan beslenenler için elbette ki çok büyük bir tehditti. Bunun için Gezi Eylemlerine destek verenlerin şahsında Gezi’nin değerlerini açık hedef aldılar.
Bitmeyen bir öfke ve kin silsilesi yarattılar. Hem 2014 yılında hem de 2019 yılında açılan davalarda tüm yargılananlar beraat etmesine rağmen siyasi iktidarın dayatması ile oluşturulan kurgu iddianamelerle yeni bir dava yarattılar. Bugüne kadar 20 hakimin değiştiği davayı Gezi’den, Gezi’nin değerlerinden intikam alma aracına dönüştürdüler.
"Kamuoyunda “Gezi Davası” olarak bilinen, aralarında Osman Kavala’nın da bulunduğu on yedi kişinin 2013 tarihli Gezi Parkı eylemlerini organize ettikleri gerekçesiyle yargılandıkları davanın karar duruşması 25 Nisan 2022 Pazartesi günü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.
Mahkeme heyeti, Osman Kavala’nın Türk Ceza Kanunu’nun 312/1. maddesinde düzenlenen “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçu gereği Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis cezasıyla cezalandırılmasına; Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi’nin ise aynı suça iştiraklerinin yardım boyutunda kalmış olması sebebiyle 18’er yıl hapis cezasıyla cezalandırılmalarına karar verdi.
Bu haksız karar kamu vicdanını derinden yaralamış, her yaştan insanın adalete olan güven duygusunu derinden sarsmıştır. Maalesef hukuk devleti olma vasfını gün be gün kaybetmekteyiz. Siyasi mülahazalar yargı eliyle hüküm haline getirilmekte, yargı günlük siyasi politikaya alet edilmektedir. Bu durum kabul edilebilir değildir. Anayasal hakkın kullanımından ibaret olan eylemin anayasal bir suç olarak vasıflandırılması suretiyle, anayasal hakkını kullanan bireylerin sanık sandalyesine oturtulması ve toplumun adalet duygusuna meydan okurcasına mahkum edilmesi; kuvvetler ayrılığı ilkesinin uygulandığı ve yargının bağımsız olduğu bir hukuk devletinde mümkün değildir."
Dosya kapsamında bağımsız, tarafsız ve adil bir yargılama yapılmadığı açıktır. Zira kararı veren mahkeme heyetinin bir üyesinin davada müşteki sıfatında bulunan siyasi iktidarın mensup olduğu partiden daha önce milletvekili aday adayı olduğu ve sosyal medya hesabından tarafsızlığına gölge düşürecek nitelikte paylaşımlar yaptığı açıktır. Yargı, bağımsız ve tarafsız olmalıdır. Bu insan haklarının en demokratik ve vazgeçilmez hakkıdır. Bu hak insan hakları mücadelesinin vazgeçilmez temelidir. İşte bu yüzden şimdi hep birlikte çok daha fazla mücadele etmeliyiz. El ele vererek bu korku imparatorluğunu yıkmalı, akp kamburunu bu halkın sırtından söküp atmalı ve halkın iktidarını kurarak tüm yurttaşlarımızın adil yargılanma hakkına hizmet edecek olan bağımsız ve tarafsız yargıyı inşa etmeliyiz.
Gezi, Hepimize Baskılar, zorluklar karşısında dayanışmanın, birbirimize kenetlenmenin, omuz omuza vermenin gücünü göstermiştir. Hz. Muhammed’in de buyurduğu gibi; ‘haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır.’ Gün, hep birlikte haksızlıklarla mücadele etme ve birlik olma günüdür. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da dediği gibi;
‘Gezi direnişi, dayanışmaya, barışa, kardeşliğe ve demokrasiye adanmış bir millet hareketiydi. Ülkemize bir karabasan gibi çöken bu zorba ve hukuk tanımaz iktidar, maalesef hukuku ayaklar altına almaya devam ediyor. Az kaldı; bu zulme son vereceğiz ve adaleti yeniden tesis edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim