Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu (HAMOK) Turunçlu Arıtma Tesisi’nin taşınması ve Vakıf İşhanı Kent Meydanı olması talebini yenileyerek, HAMOK olarak bu konuların takipçisi olmaya devam edecekleri ifade edildi. 
HAMOK adına Dönem Sözcüsü Cem Hüzmeli yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi. 
“Turunçlu Arıtma Tesisi’nin taşınması konusunda Büyükşehir Belediyesi’nin net tavrını koymasını bekliyoruz.
Vakıf İşhanı Kent Meydanı Olacaktır.
Defne ilçemizde yer alan ve yıllardır birçok mahalleye koku yayan, sağlık, çevre ve şehircilik anlamında çok kötü bir örnek sergileyen ve halkın büyük tepkisini çeken artıma tesisinin çözümü konusunda, bugüne kadar siyasetten uzak, bilimsellikten ve kamu yararı doğrultusunda tavır koyduk. HAMOK, arıtma tesisinin yaydığı koku ve sağlık açısından yarattığı tehlikenin farkında olup, şehrin ortasında böyle bir tesisin olmaması ve yerinden kaldırılması konularında Büyükşehir Belediye Başkanımız ile defalarca yapıcı görüşmeler yapmış ve çok önemli adımlar atmıştır.
Bu doğrultuda bağımsız ve tarafsız bir kuruluş olan Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB)’den konusunda uzman bir komisyon marifetiyle Turunçlu Arıtma Tesisi ile ilgili teknik, sağlık, çevre ve şehircilik anlamında bir rapor düzenlenmiş ve bu rapor sonucunda, tesisin biran önce devre dışı bırakılması ve yeni kurulacak tesisin yerleşim alanının dışında kurulması konusunda görüş bildirilmişti. 
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki; TMMOB Raporu, Arıtma Tesisi’nin taşınması zorunluluğunu her tür teknik, bilimsel ve şehircilik ilkeleri çerçevesinde ortaya koymuştur. HAMOK olarak meslek odaları açısından  Arıtma Tesisi’nin mevcut yeri ile ilgili konu bu rapor sonucunda kapandığını bir kez daha ifade etmek isteriz.
Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Doç.Dr. Lütfü SAVAŞ ile 09.09.2021 tarihinde ve HATSU Genel Müdürümüz sayın M.İkbal POLAT ile 10.09.2021 tarihinde toplantılar düzenlenmiştir. Bu toplantılar sonucunda arıtma tesisinin çözümü konusunda, tarafımıza açıklanan alternatif çalışmaların biran evvel bitirilerek kamuoyuna net bir şekilde açıklanmasını ve alanın imar planına yeşil alan olarak işlenmesini talep ediyoruz.
Arıtma tesisinin yaratmış olduğu sorun, siyaset üstü bir sorun haline gelmiş bulunmaktadır. Dolayısıyla Belediye Meclisinde üyesi bulunan bütün siyasi partilere büyük bir sorumluluk düşmektedir. Tesisin taşınması için gereken çalışmaların yapılması, kaynak yaratma ve izinler gibi hususlarla ilgili ortak tavır gösterip, gerekli çalışmaları yapacaklarını gerek biz gerekse halkımız kendilerinden beklemektedir. 
KAMUOYU, bu beklentisini en kısa sürede olumlu bir şekilde karşılanacağını umuyoruz.
VAKIF İŞHANI konusunda, binlerce yıllık kültür, tarih ve medeniyet birikimine sahip Antakya’mız için önemli bir alan kazandırılmıştır. Kimsenin şüphesi olmasın ki, bu alan kent meydanı olarak şehrimize kazandırılacaktır. Gereksiz tartışmalara girmenin bir anlamı olmayıp, konu bu anlamda kapanmıştır. 
Antakya’nın kendine özgü kültür dokusunun merkezinde, kent yaşamının odak noktasında yer alan, kentin en işlek yol ağlarının olduğu bölgenin tasarımı için “Antakya Köprübaşı Kent Meydanı ve Yakın Çevresi Kentsel Tasarım Proje Yarışması” düzenlenmiş, ve bu yarışma tüm hızıyla devam etmektedir. Bu proje ile kent meydanının tasarımı için yaratıcı ve işlevsel sonuçlara ulaşılacağı, kent dokusuyla bütüncül bir tasarım ile şehrimize güzel bir alan kazandırılacaktır. 
13.09.2021 tarihinde HAMOK olarak yaptığımız EXPO ziyaretinde, aynı yerde yaklaşık 10.000m2 alana sahip, kapalı olarak da  ve açık bir şeklide değerlendirilebilecek fuar alanının tahsisinin yapıldığı, tahsis edilen fuar alanının, EXPO alanı ile hem bütünleşik hem de ayrı şekilde projelendirildiğini tarafımıza iletilmiştir.
Biz HAMOK olarak kamu yararı doğrultusunda çalışmalarımızı devam ettireceğimizi ve bu konuların takipçisi olmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla ifade ediyoruz.
Saygılarımızla.
HAMOK
(Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu)
Hatay Barosu
Hatay Diş Hekimleri Odası
Hatay Eczacı Odası
Hatay Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası
Hatay Tabip Odası
Hatay Veteriner Hekimler Odası
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilciliği
TMMOB Harita Ve Kadastro Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilciliği
TMMOB  İç Mimarlar Odası Hatay İl Temsilciliği
TMMOB  İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şubesi
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilciliği
TMMOB  Jeoloji Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilciliği
TMMOB  Makina Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilciliği
TMMOB  Mimarlar Odası Hatay Şubesi
TMMOB  Peyzaj Mimarları Odası Hatay İl Temsilciliği
TMMOB  Şehir Plancıları Odası Hatay İl Temsilciliği
 

Editör: TE Bilişim