"Medeniyetler Bahçesi" ana temasıyla düzenlenen EXPO 2021 Hatay organizasyonu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katıldığı programla ilk misafirlerini ağırladı.
Resmi açılışı 1 Nisan’da yapılan  EXPO 2021 Hatay’ın yurtiçi ve yurt dışından gelen konuklar için geçtiğimiz Perşembe günü yapılan tanıtımı geniş katılımla gerçekleştirildi.
HBB Başkanı Lütfü Savaş’ın ev sahipliği yaptığı Antakya Expo alnındaki tanıtım törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, büyükelçiler, bürokratlar, milletvekilleri, Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği(AIPH) yöneticileri, belediye başkanları, akademisyenler, iş insanları, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Antakya Karaksı mevkisindeki EXPO Alanında düzenlenen etkinlik, toplu fotoğraf çekimi ve müzik dinletisiyle başladı.
Bin 600 metrekare çapıyla dünyanın en büyük taban mozaiği olma özelliğini taşıyan ve bu özelliğiyle Guinness Rekorla Kitabı’na aday gösterilen mozaiğin son parçalarını CHP lideri Kılıçdaroğlu ve HBB Başkanı Savaş birlikte yerleştirdi.
Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler daha sonra İstanbul’dan Gaziantep’e, Mersin’den Ankara’ya kadar birçok şehrin bahçesini ve biyolojik göleti gezip, ilgililerden bilgi aldı.
Alandaki gezi sonrası amfi tiyatroda yapılan seremoni ile EXPO 2021 Hatay başladı. Törende EXPO 2021 Hatay Genel Sekreteri İhsan Çakar organizasyon hakkında bilgi verdi.
Çakar’ın ardından konuşma yapan HBB Başkanı Lütfü Savaş Dev organizasyonu Hatay’ın bayramı olarak nitelendirdi. HBB Başkanı Savaş, bu işin ortak bir çabanın, azmin, cesaretin, vizyonun ve birlikteliğin ürünü olduğunu söyledi.
SAVAŞ: NİYET HAYIRSA AKIBET DE HAYIRDIR
Savaş konuşmasında, “Bu proje için bize yapamazsanız, başaramazsınız dediler. Bugün yüzlerce misafirimizin huzurunda bu işi başarmanın onurunu yaşıyoruz. Arkadaşlarımız 2 yıldır gece gündüz çalıştı. Bu yola çıkarken hayal görmedik, hayal satmadık. Niyet hayırsa akıbet de hayırdır dedik. Çünkü biliyorduk ki dinlenmemek üzere yola çıkanlar asla yorulmazlar. Bize güvenen ve destek veren herkese teşekkür ederim” dedi.
EXPO BARIŞA KATKI SUNACAK
Hatay’ın değerlerini tüm dünyayla paylaşmak için Expo’yu yaptıklarını söyleyen Savaş “Biz şehrimizin, gerçeklerini, tarihi birikimini, kültürünü, sanatını ve güzelliklerini dünyayla paylaşmak için istedik. Bununla birlikte yanı başımızda 11 yıldır devam eden savaşın son bulmasına katkı vermek istedik. Bu savaşta insanlar ölmesin, barış olsun istedik” diyerek Expo’nun barışa katkı sunacak dev bir organizasyon olduğunu ifade etti.
SAVAŞ: KAZANAN HATAY OLACAK
Hatay’ın Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ne son emaneti olduğunu da belirten Savaş, konuşmasında “Atamızın son emanetinin yalnız olmadığını biliyorduk. Bu gece bunu gördük. Büyükşehir belediye başkanlarımız kendi şehirlerini buraya taşıdı. İnanıyorum ki Expo ile Hatay’ımız, bölgemiz ve ülkemiz kalkınacak. Çiftçimiz, sanatkârımız, tüccarımız, iş insanımız kazanacak. En çok da barış kazanacak.” ifadelerine yer verdi.
"AZİM VE KARARLILIKLAR SONUÇ ALMIŞ OLDU"
HBB Başkanı Savaş’ın ardından konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Genelde şöyle söyleriz, ‘Medeniyetlerin beşiği Türkiye’ diye. Gerçekten de Asya ile Avrupa arasında önemli bir köprü. Ama medeniyetlerin beşiğini Anadolu’dan çıkarıp bir kente indirgediğinizde bu kentin kaçınılmaz olarak Hatay olduğunu biliyoruz. Hatay gerçekten de uygarlıkların başkenti. Küçük bir coğrafya ama tarihin derinliklerine baktığınızda Hatay çok farklı bir kent olarak karşımıza çıkıyor. İnançların, kimliklerin, kültürlerin, yemeklerin, öykülerin zenginliği var. Ne kadar zenginlik ararsanız Hatay’da.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız, EXPO’yu Hatay’a getirmeyi düşündü ve bunu gerçekleştirdi. Elbette ki bu tek başına verilen bir mücadele ama bu mücadelenin arkasında bir azim ve kararlılık var. Sayın Başkan konuşurken ‘yapamazlar’ diye ilk eleştiriler, ‘alamazlar’ diye diğer eleştiriler geldi. Bu yolda azim ve kararlılıkla mücadele edince sonuçlarını da almış oldu. Bu güzel yapıyı gezdim. Arkadaşlarımla beraber gezdim. Büyükşehir belediye başkanlarımızın yaptığı güzel katkılar var burada. Yemeğimizi yerken Medeniyetler Korosu'nu da dinledik. Hatay ve Türkiye’nin güzel şarkı ve türkülerini de bir kez daha dinleme imkanına kavuştuk.
Bu mekan kalıcı, Hatay’a nefes aldıran bir mekan. Burada her yaştan insan rahatlıkla gelip gezecektir, eğlenecektir. Belki de yeşilin bütün tonlarını burada görecektir. Dolayısıyla Hataylılar için olağanüstü güzel ortam.
"HANGİ ENGELİ ÇIKARIRLARSA ÇIKARSINLAR TÜRKİYE'Yİ AYDINLIĞA ÇIKARMAKTA KARARLIYIZ"
Bir şeyi unutmamanızı isterim. Kararlılık sadece Hatay Büyükşehir Belediyemizde değil. Diğer belediye başkanlarımızda da aynı kararlılık ve aynı azimle yol yürüdüklerini bilmenizi isterim. Biz, çıkarılan bütün engellerden şikayet değil, engelleri aşmasını bildik. Engelleri aşmasını biliyoruz, engelleri aşma konusunda kararlı irademizi de sergiliyoruz. Dolayısıyla hangi engeli çıkarırlarsa çıkarsınlar Türkiye’yi aydınlığa çıkarmakta kararlıyız.”
SAHNE GÖSTERİLERİ GECEYE DAMGA VURDU
Konuşmaların ardından yapılan sahne gösterileri geceye damga vurdu. Yüzlerce yıllık tarihiyle, medeniyet birikimiyle, barış ve sevgi iklimiyle dünyaya örnek olan şehrin tarihsel gelişimi eşsiz koreografilerle hayat buldu.
Tanrıça Tyche’den Habib-i Neccar’a, Defne ile Apollon’un aşkından kentin kurtuluş mücadelesine ve üç semavi dinin bir arada yaşama kültürünün resmedilmesine kadar tüm hikâyesinin anlatıldığı sahne şovu izleyenlerden büyük alkış aldı.
  Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim