Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş hakkında ilimizdeki Suriyelilerin doğum oranlarıyla ilgili açıklamaları üzerine suç duyurusunda bulundu. 
Hatay Valiliği avukat aracılığıyla Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusu dilekçesini iletti. Belediye Başkanı Savaş, Hatay'da doğan her 4 çocuktan 3'ünün Suriyeli olduğunu ve 12 yıl sonra Hatay'ın Suriyeli bir başkana teslim edilebileceğini söylemişti.                          
 İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı ise 3 gün sonra Savaş'ın açıklamalarının doğru olmadığını belirterek, "Türkiye’de doğan Suriyeli bebek oranı yüzde 8, Hatay’da ise 4’te 1’dir." Diyerek Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın Suriyelilerin doğum oranlarıyla ilgili sözleri nedeniyle Hatay Valiliği'nce suç duyurusunda bulunulacağını duyurmuştu.
SAVAŞ NE DEMİŞTİ?
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş "Suriyeli kadınların doğal doğurganlığı da aşarak her yıl bir çocuk doğurduğunu, çok eşli ailelerde Suriyeli nüfus patlaması yaşandığını” iddia etmiş ve “Suriyelilere vatandaşlık, seçme ve seçilme hakkı verilmesi büyük hata oldu. Böyle giderse biz azınlığa düşeceğiz. 12 yıl sonra Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Suriyeli olacak. Toprak almaları yasak ama Türk ortakları üzerinden ara senediyle sürekli toprak alıyorlar. Uyarıyorum, Hatay gidiyor” demişti.
Savaş şu ifadeleri kullanmıştı: "Hatay'ın nüfusu 1 milyon 670 bin. Resmi verilere göre 500 bin civarında Suriyeli var. Ama gayri resmi sayı 800 binin üzerinde. Yaklaşık her 2 kişiden biri Suriyeli. Hatay'daki doğumların yüzde 75'ini Suriyeli kadınlar yapıyor. Yeni doğan her 4 çocuktan 3'ü Suriyeli. Savaş psikolojisi hormonları bozmuş. 11 ayda doğum yapan, 6 yılda 6 çocuk yapan Suriyeli kadınlar var. Çoğunun 3-4 eşi var ve hepsi de çok çocuk yapıyor. Demografik yapı bizim aleyhimize gelişiyor. 12 yıl sonra belediye başkanının Suriyeli olması hiçbirimizin hoşuna gitmez. Reyhanlı'da Suriyeli aday olsaydı seçimi açık farkla kazanırdı. Birçok ilçede denge değişiyor. Türk vatandaşları 12 yıl geçmeden KKTC'de vatandaş olamıyor. Suriyeli niye hemen vatandaş oluyor. Atatürk'ün milli sınırlara kattığı son yer burası. Bu coğrafyada zemin kaygan. Hatay giderse her yer gider. Hatay elden gitmesin diye mücadele veriyoruz. Ancak tek başıma ben çözemem, bu milli mücadeleyi asıl Ankara vermeli. Tanju Özcan Bey (Bolu Belediye Başkanı) kadar sert konuşmuyorum, ama burada durum hiç iyiye gitmiyor."
BAŞKAN ERYILMAZ’DAN BAŞKAN SAVAŞA DESTEK
“ SAYIN SAVAŞ YALNIZ DEĞİLDİR”
Hatay Valiliği’nin HBB Başkanı Lütfü Savaş hakkında suç duyurusunda bulunmasının yankıları devam ederken Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz´dan destek mesajı geldi.
Başkan Eryılmaz, kamuoyuyla paylaştığı açıklamasında “Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Lütfü Savaş’ın Suriyelilerle alakalı yapmış olduğu açıklamaya istinaden İçişleri Bakan Yardımcısının soruşturma açılması konusunda talimat vermesini büyük bir üzüntü ve hayretle karşıladığımızı ifade etmek istiyorum. 
Biz İçişleri Bakanlığı’ndan Türkiye ve bölge açısından risk oluşturan Suriyeliler konusunun kalıcı bir çözüme kavuşturulması için çaba sarf etmesini beklerken, bu konuya parmak basmaya çalışan Büyükşehir Belediye Başkanımız hakkında soruşturma açılması talebinde bulunulması toplumda büyük bir tepkiye ve hayal kırıklığına yol açmıştır. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan bu talihsiz açıklamanın geri çekilmesini bekliyoruz. Ülkemiz ve bölgemiz açısından her geçen gün biraz daha sosyal bir risk haline gelen Türkiye’deki Suriyelilerin durumunu çözüme kavuşturmak ve uygun yöntem ile ülkelerine geri dönmesini sağlamak için adımlar atmasını bekliyoruz. 
Hatay’da doğan Suriyelilerin sayısı konusunda farklı rakamlar telaffuz edilse de gelecekte demografik yapıyı ciddi bir şekilde etkileyecek bir nüfus artışının olduğu açıktır. Bölgemizin ve ülkemizin güvenliği ve geleceği açısından bu kadar önemli bir konunun Türkiye’nin gündemine getirilmesinden hükümetin rahatsız olması yerine bu önemli soruna çözüm bulmasını bekliyoruz.
Bu konuyu Türkiye’nin gündemine getiren Büyükşehir Belediye Başkanımızın yanında olduğumuzu belirtiyor, Sayın Lütfü Savaş'ın yalnız olmadığını da ifade etmek istiyorum.” ifadelerine yer verdi.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim