CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, TBMM Genel Kurulu’nda, Suriye krizi nedeniyle Hatay’ın yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunları anlattı. 
 “19 yıllık AK Parti iktidarının Hatay’da yapılmaması gereken ne kadar yanlış varsa yaptı, ihtiyaç duyulan ne varsa onları da yapmadı” diyen Güzelmansur, bu durumun Hatay’ı ekonomik olarak gerilettiğini söyledi.
Hatay’da Borç, İcra, Konkordato, Yoksulluk Artıyor
Hatay’ın takipteki alacaklar, konkordato ilanları ve gayri safi yurt içi hasıla düşüşünde 81 il arasında en üst sıralarda olduğunu hatırlatan Güzelmansur şunları söyledi:
“İktidarın Hatay'a yirmi yıldır üvey evlat muamelesi yapması takipteki alacakları bakımından Hatay'ı 81 il içerisinde kaçıncı yaptı biliyor musunuz? 3'üncü il yaptı. 
İktidarın Hatay'ın gelir kapılarını bir bir kapatması Hatay'ı Türkiye'de kişi başına gayrisafi millî hasılası en çok düşen 8'inci il yaptı. 2011'de Hatay'da kişi başına düşen gayrisafi yurt içi hâsıla 7.200 dolardı, 2019'da bu rakam 5.617 dolara düştü yani 1.585 dolar azaldı.
İktidarın şehrimize aymazlığı Hatay'ı en fazla konkordato ilan eden 9'uncu il, bereketli Amik Ovası'nı da icradan tarım arazi satışında 16'ncı yaptı.”
Hatay Nakliyesi, İhracatı, Tarımı Geriliyor
İktidarın kavgacı dış politikasının Hatay’ın nakliye sektöründe, ihracatında ve tarımında dramatik düşüşlere neden olduğunu anlatan CHP’li Güzelmansur şöyle devam etti:
“İktidarın kavgacı dış politikası Hatay'ın tır filosunu yüzde 38 eritti. 2011 Suriye krizi öncesinde Hatay'da yaklaşık 14 bin tır varken 14 Orta Doğu ülkesine açılan sınır kapılarımız kapanınca bu sayı 8.700'e düştü.
Bu kavgacı politika Orta Doğu'ya ihracatımızı da azalttı. 2012'de Hatay'ın Orta Doğu'ya ihracatı 1 milyar 111 milyon dolardı, 2020'de 848 milyon dolara düştü.
İktidarın üreteni değil rantcıyı sevmesi yüzünden Hatay'da kayıtlı çiftçi sayısı yüzde 72 azaldı. 2011 yılında Hatay'daki kayıtlı çiftçi sayısı 35 binken bu sayı ne yazık ki Haziran 2021'de 10 bine indi.”
İktidar Hatay’da Hiçbir Alanda Yeterli Yatırım Yapmadı
İktidarın Hatay’a ayırdığı kamu yatırım ödeneğinin Hatay’dan topladığı verginin 30’da 1’ine anca geldiğine işaret eden Güzelmansur konuşmasını şöyle sürdürdü: “İktidar, 2020'de 12,5 milyar lira vergi ödeyen Hatay'a ayırdığı kamu yatırım ödeneğinin 408 milyon lira. Yani, 30 lira vergi toplanıyor, Hatay'a sadece 1 lirası harcanıyor. Bu mu adaletiniz?
İktidar Hatay'ın eğitimine yatırım yapmadı, bu yüzden derslik başına düşen en fazla öğrenci sıralamasında Hatay 3'üncü sırada; sınıfların yarısı Türk, yarısı Suriyeli öğrenci. Bu mudur eğitim anlayışınız?
İktidarın Hatay turizmine yatırım yapmaması, üstüne bir de on yıldır savaşın gölgesinde yaşamaya mahkûm etmesi Hatay'a gelen yabancı turist sayısını yüzde 90 azalttı.
İktidar Hatay'da sulama projelerine yatırım yapmadı. ‘Reyhanlı Barajı'nı 5/5/2015'te açacağız’ dediler, 2021'e geldik; buradan soruyorum Reyhanlı Barajı'ndan bir metrekare tarlasını sulayan bir çiftçimiz var mı? Gönen Çayı, Büyük Karaçay Barajı Projelerinde milim ilerleme yok. Bu aymazlık nedendir?
İktidar Hatay'da sağlığa da yatırım yapmadı. 2012 yılında Sağlık Bakanlığına bağlı 10 hastane vardı, aradan dokuz yıl geçti bugün 11 hastane var. 2011’den bu yanan 550 bin Suriyeli göçüyle birlikte Hatay nüfusu 730 bin arttı. İktidarın kamu hastanelerinde artırdığı yatak sayısı ne kadar biliyor musunuz? 1.032. Bu, vefasızlık değil mi?
Hatay'ı yirmi yıldır görmezden gelen iktidar bu kadim şehre yol da yapmadı. İşte bu yüzden Hatay ölümlü kaza sayısında 81 il içerisinde 10'uncu sırada. 25 bin kilometre bölünmüş yol yapmakla övünen iktidar Hatay'da yirmi yıldır 38 kilometrelik bir yolu bitiremedi. 
Dünyanın üçüncü büyük organizasyonu olan EXPO 2021'e ev sahipliği yapacak Hatay'a iktidar bir kuruş dahi katkı vermedi. Bu, haksızlık değil de nedir?”

Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim