Okul öncesi ve ilkokul dönemindeki çocuklarla velilerine kitap okuma alışkanlığı ve kitap sevgisi kazandırmayı amaç edinen “Kitap Kurdu” eTwinning Projesi Hatay’dan Romanya’ ya birçok öğretmen ve öğrenciyi bir araya getirdi.
Büyük çoğunluğunun Hatay’daki ilkokullarda görev yapan öğretmenlerin oluşturduğu Kitap Kurdu projesi ile kitap okumayı çeşitli etkinliklerle öğrencilerin yaşamlarında alışkanlığa dönüştürmelerini sağlayarak, edindikleri bu alışkanlığı çevresindeki diğer insanlara da aktararak farkındalık oluşturulması hedefleniyor.
Hatay Harbiye Esenbulak İlkokulu ana sınıfı öğretmeni Gizem Bahçeci ve Tekirdağ / Çerkezköy Zehra Mehmet Gülkaya Anaokulu öğretmeni Merve Aslanbey Azap’ın kurucusu olduğu “Kitap Kurdu” projede; Samandağ Koyunoğlu İlkokulu öğretmeni Ceren Fahlıoğulları, Antakya Küçükdalyan Mahmut Yarım İlkokulu sınıf öğretmeni Fatma Yıldız, Yayladağı Karaköse İlkokulu ana sınıfı öğretmeni Ayşen Nur Özcan, Harbiye Esenbulak İlkokulu sınıf öğretmeni Selda Ceylan, Tekirdağ / Çerkezköy Zehra Mehmet Gülkaya Anaokulu öğretmenleri Yavuz Gökçe, Şule Şahan ve Zehra Karakuş, Romanya Târgoviște Alexandrina Simionescu Ghica okulu öğretmeni Stoica Gabriela Florentina proje ortağı olarak görev alıyor.
Projenin amacı ile ilgili verilen bilgide “Okul öncesi dönemi ile ilkokul çocuklarına ve velilerine kitap okuma alışkanlığı ve kitap sevgisi kazandırmaktır.
Veliler için seçilmiş olan kitaplar onların, kişisel gelişimine, çocukları ile olan iletişimine katkı sağlayacak nitelikte olmasına; çocuklar için seçilen kitaplar ise onların, hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını geliştirecek, kitap sevgilerini arttıracak, kitap okuma alışkanlığı kazandıracak nitelikte olmasına dikkat edilmiştir. Evde yapılan okuma saatleri ile ebeveynlerin çocuklara rol model olması ve bunun devamında çocukların da bu okuma saatlerine katılması ile okuma/inceleme alışkanlığı kazandırılması planlanmıştır.” denildi.
Projede yer alan öğretmenler, eğitimcilere ve öğrencilere farklı alanlarda uluslararası proje ortaklarıyla çalışma imkanı sunan eTwinning programında faydalı bir proje de çalıştıkları için mutlu olduklarını belirterek “Kitap okumak düzenli yapıldığı taktirde hafızayı güçlendirir, kelime haznesini genişletir ve ifade yeteneğini geliştirir. Düzenli olarak kitap okuyan insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu ve zeka kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir. Öğrencilerimizin kitap okumanın sayısız faydaları konusunda farkındalıklarını artırmak amacıyla okulumuzda veli çocuk kitaplıkları oluşturduk. Bu kitaplıkları aktif kullanarak okulda, evde kitap okuma saatleri düzenledik. Çocuklar kendi yaptıkları kitap ayraçları ile hediyeleştiler. Proje sonunda ebeveynleri ile birlikte en sevdikleri kitabın kahramanı kostümlerini tasarlayarak defilede sundular. Bu proje ile öğrencilerimizi ve velilerimizi nitelikli kitaplar ile tanıştırdık ve güzel geri bildirimler aldık.” ifadelerine yer verdiler.
Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı