HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları,  Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, 12 Ocak 2022 tarihinde yapılan Bilim Kurulu toplantısında alınan kararları sordu. 
Hatimoğulları, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını talep ettiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi. 
“12 Ocak 2022 tarihinde yapılan Bilim Kurulu toplantısında temaslı aşılıların karantinaya alınmaması ve semptom göstermeyenlere PCR testi yapılmaması kararları alınmıştır. Yapboz kararlarına benzer şekilde; kaldırılan “iç hatlardaki uçuşlarda aşısızlara PCR zorunluluğu” tekrar getirilmiş, ama saatlerce süren otobüs ve tren yolculuklarında ise PCR zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu kararlara göre; aşısızlar test ibraz etmeden konser, sinema ve tiyatro gibi kalabalık etkinliklere katılabilecek, okullarda ve tüm işyerlerinde çalışabilecektir.
Uzmanların altını çizdiği gibi; virüsün bulaşıcılığının artması nedeniyle test ve aşının özendirilmesi, etkin ve hızlı bir aşılama programı gerekirken Sağlık Bakanlığı’nın son kararları bunun tam tersi mahiyettedir. Test sayısının azaltılması, hastalığın gerçek boyutunun toplum tarafından anlaşılamamasına neden olmaktadır. Bu kontrolsüzlük hali ile her yurttaş adeta potansiyel COVID-19 vakasına dönüştürülerek toplum risk altına atılmıştır. 
Sağlık Bakanlığı eliyle; sadece bireysel korunma önlemlerine bel bağlanmış, salgın kontrolü yurttaşların aşı gönüllüğüne, fiziksel mesafe ve maske önlemlerine daraltılmış ve bırakılmıştır. Bakanlığın ve müdürlüklerin halk sağlığı yükümlülükleri resmen rafa kaldırılmıştır. Bu tercih bilimsellikten uzaktır, yaşam hakkı ihlali ve insanlığa karşı suç anlamındadır.
Bu bağlamda;
1. Hangi bilimsel veriler ışığında bu kararlar alınmıştır? Bu kararların nedeni nedir?
2. Neden iç hatlar uçuşunda aşısızlarda PCR zorunluluğu varken, diğer toplu ulaşımlarda yoktur? Bu uygulama, okulların tatile gireceği önümüzdeki süreçte COVID-19 bulaşın artmasına neden olmayacak mıdır?
3. Omikron varyantı nedeniyle tüm dünyada ek önlemler alınırken neden Türkiye’de önlemler gevşetilmiştir?
4. Sağlık kurumlarında kapasitenin aşımına dair gerekli önlemler alınmış mıdır?
5. Aşısızların ve eksik aşılıların etkin ve hızlı bir kampanya ile aşılanmaları konusunda çalışmalarınız var mıdır?

Editör: TE Bilişim