Arsuz ilçesinin Hüyük Mahallesi’nde halkın karşı çıktığı krom maden ocağı için bir kez daha düzenlenmek istenen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı halkın engeline takıldı.              Krommer Madencilik’in Hüyük mahallesinde bin 820 hektarlık ormanlık alana yapmayı planladığı krom madeni ocağı projesi için ÇED toplantısı, bir kez daha gündeme getirildi. 
Daha önce iki toplantıyı tepkileriyle iptal ettiren ve yaptırmayan halk, bir kez daha toplantının yapılacağı alanın önünde maden projesini protesto etti. Toplantı, tepki üzerine yapılamadı. 
ÇED toplantısı protestolarına HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, TİP Genel Başkan Yardımcısı Hatay Milletvekili Barış Atay, CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, İskenderun Çevre Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, HDP, TİP, SYKP, TÖP İl yöneticileri, çevreciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Maden projesinin yapılmasını istemeyen yöre halkı ise yine ÇED toplantısının yapılacağı yerin önünde toplandı. Alanda, maden ocağı istemediklerini dile getiren ve ‘Höyük halkı maden istemiyor’ döviz ve afişleri taşıyan vatandaşlar sık sık ‘Yaşama evet, madene hayır’, ‘Direne direne kazanacağı’ sloganları attı. 
 Şirketin yapmak istediği maden projesi evlerin, limon bahçelerinin, içme suyunun tam ortasında yer alıyor. Eylemde açıklama yapan mahalleliler, Hüyük halkının yıllarca yurt dışında çalışarak yaptığı narenciye ve zeytin bahçelerinin maden şirketinin çalışmalarıyla yok olacağını ifade ettiler.
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, 5 bin insanın hayatını etkileyecek olan maden projesine karşı Höyük halkının direndiğini belirterek "Burada ciddi bir fay hattı var. Kullanılacak dinamitler buradaki fay hattını faaliyete geçireceğine dair kanı var. Tarım ve orman arazilerini ortadan kaldıracağına inanılan maden, halk tarafından istemiyor. Bizler de Hüyük halkıyla dayanışma içinde olacağız." dedi.

Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven yaptığı açıklamada “Arsuz doğa harikası bir yer. Bu doğa harikası yeri de bazı güçler bozmak için uğraşıyor. Türkiye’nin her yerinde benzer durumlar çıkıyor. Belediyemize hiçbir bilgi verilmeden, kapalı kapılar arkasında bazı kararla alınıyor ve biz burada neler olacağına dair bilgileri dışarıdan alıyoruz. Böyle baktığınız da arkasında bir olumsuzluk olacağını zaten düşünüyorsunuz. Doğayı bozmak hepimize zarar verir. Sadece Hüyük Mahallesine, Arsuz’a, Hatay’a değil tüm Türkiye’ye zarar veriyor. Görüyorsunuz iklim değişiyor. Onun için halk doğasına sahip çıkıyor. Burada maden istemiyoruz dedi. Hiçbir çalışma, hiçbir bilgi de istemiyoruz dedi. Bizi doğamızla baş başa bırakın.” dedi.
      Foto-Haber:Neslihan Sağaltıcı

Editör: TE Bilişim